FOTBAL  »  NATIONALA  »  ANALIZĂ

SUEDIA - ROMÂNIA 2-1 // 3 pe plus, 3 pe minus » Cu ce rămânem după startul fals către Euro 2020

foto: Cristi Preda (Suedia)
foto: Cristi Preda (Suedia)

Articol de - Publicat luni, 25 martie 2019 08:23

România a început strâmb campania pentru Euro 2020 după două reprize diametral opuse la Stockholm: prima la pământ, a doua cu vigoare. Care ar fi însă lucrurile pozitive și negative cu care rămânem după eșecul din Scandinavia?

PLUS

1. Capacitate de reacție

Intrați la cabine cu un handicap de două goluri, "tricolorii" au strâns rândurile după pauză, au reintrat în joc cu golul lui Keșeru și au avut momente când au înghesuit trupa lui Janne Andersson în propriul careu.

Nu e prima dată când, sub comanda lui Contra, naționala reacționează pozitiv în momente sensibile. În Danemarca, în finalul campaniei ratate de Daum pentru CM 2018, am revenit de la 0-1 la 1-1. La Belgrad, în Liga Națiunilor, am recuperat de două ori, de la 0-1 și 1-2. Acum însă, distanța de două goluri n-a mai putut fi întoarsă, în ciuda motivației crescute din mitanul secund.

2. Câștigul Pușcaș

Internaționalul promovat de la U21 a navigat stingher în primul mitan pentru că n-a avut parte de mingi pe care să le fructifice sau oameni cu care să intre în relații. Ruptura cu linia de mijloc l-a transformat într-una dintre victimele nemeritate ale primelor 45 de minute, când a încercat să caute spații, a pasat precis când i s-a oferit prilejul de combinații, dar solitudinea l-a topit între Granqvist și Helander.

Odată cu intrarea lui Keșeru s-a activat vizibil, a găsit soluții și a fost omul care a stat la temelia golului nostru. El l-a simțit în dreapta pe Răzvan Marin, care l-a servit apoi decisiv pe Keșeru. Schimbarea sa cu Ianis Hagi a produs un val de semne de întrebare.

3. Public înțelegător în diaspora

Cei 2.000 de români prezenți pe "Friends Arena" au fost alături de echipa națională pe întreaga durată a partidei, inclusiv în momentele de derută din finalul primei reprize, episoade care altădată ar fi provocat imediat reacții negative din partea tribunei.

Publicul din diaspora e mai relaxat și mai înțelegător, nu la fel de contondent ca la meciurile jucate în țară, unde erorile în lanț comise de Stanciu la golul doi ar fi atras pe loc valuri de fluierături. Inclusiv în Norvegia sau Spania, ambele cu comunități consistente de români, "tricolorii" vor avea parte probabil de o atmosferă similară, cu condiția să arate determinarea din repriza secundă de la Stockholm.

MINUS

1. Contra neinspirat la primul "11"

Din cauza multiplelor accidentări, Contra nu a avut prea multe soluții pentru Stockholm. Chiar și așa, a făcut câteva alegeri care s-au dovedit necâștigătoare. Cum Grozav, prima opțiune în flancul stâng, căzuse la capitolul medical, preferința către Mitriță a fost mutarea care ne-a făcut să jucăm în 10 oameni în primele 45 de minute. Ex-craioveanul a bifat un meci îngrozitor, nu și-a scos adversarul din joc, nu i-a ieșit nimic unu contra unu, a fost practic inexistent.

La fel, Grigore în dauna lui Moți a însemnat semnătura pe un act de sinucidere. Stoperul de la Ludogoreț s-a încadrat perfect în peisajul comic al defensivei din prima repriză, când doar Săpunaru a mai salvat ce se mai putea salva.

2. Nici Becali n-ar fi operat schimbarea Pușcaș - I. Hagi :-)

Într-un moment în care ofensiva se lega bine cu două vârfuri, Keșeru - Pușcaș, Contra l-a scos inexplicabil pe atacantul lui Palermo pentru a-i face loc pe teren lui Hagi jr., când, de fapt, toată lumea aștepta mutarea firească: scoaterea lui Stanciu, păstrarea doar a lui Băluță la închidere și continuarea ofensivei cu liniile Chipciu - R. Marin - I. Hagi și Pușcaș - Keșeru.

Explicația la alibi că Pușcaș era epuizat are picioare de lut, însuși jucătorul a părut mirat pe teren de opțiunea lui Contra. Luat de valul meciului, selecționerul a regripat un mecanism pe care, cu spiritul său motivațional recunoscut, îl trezise la viață la pauză. Probabil că nici expansivul Gigi n-ar fi gândit însă schimbarea-capcană de pe "Friends Arena"!

3. Înfrângere care poate costa calificarea

Discursul e clasic. "Suntem doar la primul meci, avem timp să recuperăm dacă pornim cu dreptul". Eșecul de la Stockholm cântărește însă dublu dat fiind faptul că Granqvist și compania sunt principalii rivali pentru locul doi, calificant.

Practic, pentru "tricolori" s-a născut deja o primă barieră în calea spre Euro. Suntem obligați să batem Suedia la București cu un rezultat direct care să anuleze acest 1-2 de sâmbătă seara. Asta acceptând ideea că vom merge umăr la umăr cu ei în restul parcursului din preliminarii. 

Clasament grupa F :

  1. Suedia 3p
  2. Spania 3p
  3. Malta 3p
  4. România 0p
  5. Norvegia 0p
  6. Insulele Feroe 0p

Rezultate Grupa F, etapa 1:

Spania - Norvegia 2-1 (Rodrigo '16, Ramos '71 pen. / King '65)

Suedia - Romania 2-1 (Quaison '33, Claesson '40 / Keseru '58) - cronica meciului

Malta - Insulele Feroe 2-1 (Nwoko '13, Borg '77 / Thomsen '90+8)

PROGRAMUL:

  • 23 martie 2019: Malta – Feroe, Suedia – România (ora 19:00), Spania – Norvegia (ora 21:45)
  • 26 martie 2019: Malta – Spania, Norvegia – Suedia, România – Feroe (ora 21:45)
  • 7 iunie 2019: Feroe – Spania, Norvegia – România, Suedia – Malta (ora 21:45)
  • 10 iunie 2019: Feroe – Norvegia, Malta – România, Spania – Suedia (ora 21:45)
  • 5 septembrie 2019: Feroe – Suedia, Norvegia – Malta, România – Spania (ora 21:45)
  • 8 septembrie 2019: Spania – Feroe (ora 16:00), România – Malta (ora 19:00), Suedia – Norvegia (ora 21:45)
  • 12 octombrie 2019: Feroe – România (ora 19:00), Malta – Suedia, Norvegia – Spania (ora 21:45)
  • 15 octombrie 2019: Feroe – Malta, România – Norvegia, Suedia – Spania (ora 21:45)
  • 15 noiembrie 2019: Norvegia – Feroe, România – Suedia, Spania – Malta (ora 21:45)
  • 18 noiembrie 2019: Malta – Norvegia, Spania – România, Suedia – Feroe (ora 21:45)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dorinel Munteanu, exploziv după plecarea de la Oțelul: „E important să știe și lumea!”» Nemaivăzut: clipul, postat chiar pe contul oficial al clubului
Superliga
Dorinel Munteanu, exploziv după plecarea de la Oțelul: „E important să știe și lumea!”» Nemaivăzut: clipul, postat chiar pe contul oficial al clubului
I-a sedus pe fanii lui Dinamo și dezvăluie ce a surprins-o la București, în concertul de pe Arenă » Interviu GSP cu violonista Jana Ceklanovic: „România e a doua mea casă!”
Superliga
I-a sedus pe fanii lui Dinamo și dezvăluie ce a surprins-o la București, în concertul de pe Arenă » Interviu GSP cu violonista Jana Ceklanovic: „România e a doua mea casă!”
Cele mai tari 24 de imagini din sport în anul 2024 » Să mai admirăm o dată lacrimile de bucurie „tricolore” și ipostazele EPICE pentru cărțile de istorie
Altele
Cele mai tari 24 de imagini din sport în anul 2024 » Să mai admirăm o dată lacrimile de bucurie „tricolore” și ipostazele EPICE pentru cărțile de istorie

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (9)
fabius_2014
fabius_2014  •  25 Martie 2019, 10:37

Inteleg din articol ca a fost o gresala schimbarea lui Puscas cu Ianis Hagi, dar in mod obligatoriu Ianis trebuia sa intre in locul lui Stanciu sau in locul oricui, numai sa joace. Concluzia este ca Gheorghe Hagi nu trebuie suparat sub nici o forma. Nepotism, interese de grup, lipsa de profesionalism, cam asta e nationala noastra sau mai bine zis, cam asta este tara noastra.

danny_l
danny_l  •  25 Martie 2019, 10:22

Corect, dacă în următoarele 2 meciuri nu luam 6 puncte sa plece și ne lase, ați văzut Olanda au schimbat generațiile la Națională, lotul este tânăr,numai noi mergem pe ideea ca cei tineri trebuie sa joace lângă cei cu experiență, nu mai ai cum face din gloaba fotbalist, Stanciu și Chipciu dacă erau bun,belgienii îi păstra în lot,Grigore la fel, mediocru, Manea, ptr el Nationala este o pălărie prea mare,2 meciuri consecutive 2 greșeli pe partea lui,2 goluri primite, de ce îl mai cheamă, nu înțeleg

gintonic
gintonic  •  25 Martie 2019, 10:17

Pe cand o sa avem si noi UN ANTRENOR valoros la echipa nationala ??... un Lucescu sau macar Olaroiu?... cred ca si Bergodi simte mai bine fotbalul decat Gurita Contra.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează