SPORTURI  »  TENIS  »  WTA

Situație stranie în WTA: câte turnee, atâtea câștigătoare » Cum arată lista jucătoarelor care au câștigat trofee în 2019

Ashleigh Barty // FOTO: Retuers
Ashleigh Barty // FOTO: Retuers

Articol de - Publicat luni, 01 aprilie 2019 10:55

Ashleigh Barty, locul 9 WTA, s-a impus sâmbătă la Miami, ea fiind a 14-a jucătoare care câștigă un turneu în acest sezon în circuitul feminin .

„Viața e ca o cutie cu bomboane de ciocolată. Nu știi niciodată peste ce dai”, spunea personajul lui Tom Hanks în filmul Forrest Gump. Cam așa e și cu circuitul feminin, care oferă surprize de la o săptămâna la alta.

Turneul de la Miami a adus-o în față pe Ashleigh Barty, australianca în vârstă de 22 de ani, care a învins-o sâmbătă seară pe Karolina Pliskova în finală cu 7-6(1), 6-3, câștigând astfel cel mai important trofeu al carierei.

Ea este a 14-a jucătoare diferită care reușește să se impună într-un turneu în circuitul feminin în acest sezon, care a început pe 31 decembrie 2018 cu întrecerile de la Shenzhen, Auckland și Brisbane. În cele trei luni de joc pe hard nicio jucătoare nu a reușit să repete bucuria cuceririi unui trofeu.

„La feminin cred că valorile s-au egalizat foarte mult în ultimii ani, iar profunzimea a crescut mult. La începutul unei competiții, oricine de pe tablou are șanse reale de se impune”, a spus Barty la conferința de presă.

De observat este că dintre cele 14 câștigătoare niciuna nu este trecută de 30 de ani, cea mai în vârstă fiind Julia Goerges, care s-a impus la Auckland și care are chiar această vârstă. 

Urmează bucata de zgură, unde specialistele pe această suprafață ar putea să schimbe această situație, însă anul trecut doar Elise Mertens, la Lugano și Rabat, și Petra Kvitova, la Praga și Madrid, au reușit să se impună în două turnee disputate pe această suprafață. 

Turneele și câștigătoarele lor în 2019

Brisbane: Karolina Pliskova (Ceh, 27 de ani)
Shenzhen: Arina Sabalenka (Blr, 20 de ani)
Auckland: Julia Goerges (Ger, 30 de ani)
Sydney: Petra Kvitova (Ceh, 29 de ani)
Hobart: Sofia Kenin (SUA, 20 de ani)
Australian: Open Naomi Osaka (Jap, 21 de ani)
Sankt Petersburg: Kiki Bertens (Ola, 27 ani)
Thailand Open: Daiana Iasmstreska (Ucr, 18 ani)
Doha Elise: Mertens (Bel, 23 de ani)
Dubai Belinda: Bencic (Elv, 22 de ani)
Budapesta: Alison Van Uytvanck (Bel, 25 de ani)
Acapulco: Wang Yafan (Chn, 24 de ani)
Indian Wells: Bianca Andreescu (Can, 18 ani)
Miami: Ashleigh Barty (Aus, 22 de ani)

23,2de ani este media a câștigătoarelor de turnee în 2019 în circuitul feminin, incluzând și turneul de la Miami

27 de ani este media vârstei câștigătorilor în circuitul masculin în 2019 până la turneul de la Miami

La fel ca în 2016 și 2017

Simona a încheiat prima parte a sezonului, cea jucată pe hard, fără niciun trofeu în vitrină și pe poziția a doua a clasamentului, ea începând anul pe prima. De când este în Top 10, românca a mai avut astfel de debuturi de sezon în 2016 și 2017. În 2014, după primele trei luni avea în palmares trofeul de la Doha, în 2015 pe cele de la Shenzhen, Dubai, Indian Wells, iar în 2018 pe cel de la Shenzhen. Din 2013 încoace, Simona Halep a cucerit cel puțin două turnee pe sezon. Ea s-a întors ieri acasă, declarând pe aeroport că a fost „o deplasare reușită, fără încărcătură sau presiune”. 

Situație asemănătoare

Până la turneul de la Miami, în circuitul ATP s-au jucat 19 turnee, iar ele au fost câștigate, de asemenea, de jucători diferiți. Lucrurile s-au schimbat după competiția din Florida, Roger Federer devenind singurul care a reușit să aibă două trofee în 2019, pe cel de la Dubai și pe cel de la Miami. Dacă la feminin au reușit să răzbată adolescente de 18 ani, la masculin cel mai tânăr învingător este australianul Alex De Minaur, care avea 19 ani când a câștigat la Sydney.

Citește și:

Simona Halep a urcat în clasamentul WTA! Câte puncte are după Miami + pe ce loc este Bianca Andreescu

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Superliga
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Stranieri
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland
Campionate
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (4)
cornelconasu
cornelconasu  •  04 Aprilie 2019, 10:08

Rezultatul ? Clasamentul WTA este vraiște, se modifică în fiecare lună, primele 12-13 fiind de valori egale !

347655969058390
Ion Popescu  •  01 Aprilie 2019, 16:28

Alo "specialistii" de la GSP ! nu ati aflat inca ca acum sunt turnee de tenis la Charlestone si Monterrey unde iau parte 7 jucatoare din Romania ? Mai cititi si voi presa straina !

adi_stelistul
adi_stelistul  •  01 Aprilie 2019, 12:55

Mai e de spus ca inainte de Miami liderul mondial avea sub 6000 de puncte. Sigur asta arata cat de echilibrat e tenisul feminin. In niciun caz cat de slab e, asta e o interpretarea simpluta, ca sa fiu bland. Nici nu exclude posibilitatea, categoric, dar simplul echilibru existent nu arata asa ceva. Altfel ar insemna ca un campionat ca al Angliei, in care se bat 5 sau 6 echipe pentru titlu si in care oricine poate pierde/bate pe oricine, ar fi mai slab decat campionatul Scotiei in care doar 2 echipe se bat pentru titlu. Ce se intampla in perioada in care Evert si Navratilova dominau circuitul fara replica (Ruzici are 0-24 cu Evert si 0-13 cu Navratilova la meciuri directe, desi era o jucatoare din top 10) nu inseamna automat ca acele jucatoare erau niste extraterestre. Inseamna automat ca nu aveau concurenta prea mare, asta da. Chiar si Graf, mai spre zilele noastre, a avut o victorie intr-o finala de GS (cu Zvereva, la Wimbledon) cu 6-0, 6-0. Sa fim seriosi, oricat de buna era... Acum banii sunt altii, motivatia e alta. E ca si pe vremea cand nationala de handbal castiga 4 titluri mondiale - super, dar se bateau pentru aur doar cam 5-6 echipe. Un Qatar in finala era de neconceput! Revenind la tenis, despre cum era tenisul, e de urmarit asta (atentie la viteza de joc pe una dintre cele mai rapide suprafete, iarba): https://www.youtube.com/watch?v=EUibcWfCswc

Vezi toate comentariile (4)
Comentează