Articol de Luminiţa Paul, Roxana Fleşeru - Publicat marti, 16 aprilie 2019 10:47
Campionatele Europene la gimnastică, haltere și lupte au arătat în ce punct se află sportul românesc cu 465 de zile înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Competițiile la nivel continental sunt o etapă intermediară pentru marile bătălii la nivel mondial, mai ales când vine vorba despre un an preolimpic. Săptămâna trecută, luptătorii, halterofilii și gimnaștii au fost testați la Batumi, București și Szczecin. Pentru unii întrecerile au fost dulci, dar pentru alții au fost amare și frustrante.
Clasamente diferite
Pe saltelele de acasă luptătorii "tricolori" au adunat patru prezențe pe podium, două de argint și două de bronz, ducând România pe poziția a 13-a în clasamentul pe medalii al acestei competiții.
Testul cel mare va veni în septembrie, când au loc Campionatele Mondiale de la Astana, acolo unde se împart biletele pentru Tokyo. Sportivii care vor ajunge în lupta pentru medalii se vor califica.
Halterofilii români au plecat spre Batumi având ca obiectiv 2-3 medalii și au ajuns la un total de 14, dintre care șase de aur, trei de argint și cinci de bronz. Suma aceasta a poziționat România pe locul al treilea în clasamentul pe medalii, după Rusia, cu 26 de distincții, și Belarus, cu 19.
Dacă e să aplicăm criteriul de la JO, unde doar medaliile de la total contează, România coboară pe patru cu 4 reușite, fiind depășită de Rusia cu 11, Belarus cu 8 și Armenia cu 5.
Clasarea pe podium la CE îi ajută pe halterofilii români să obțină puncte pentru calificarea la JO, una care depinde și de cazurile de dopaj, care dacă ajung la 20 din 2008 încoace, atunci FRH va putea trimite doar 2 sportivi. Contorul a ajuns la 19 deocamdată.
Franța a luat caimacul
Gimnastica românească a trăit un nou moment dureros la Campionatele Europene. Unul care se anunța însă, având în vedere starea acestui sport în ultimii ani.
Din 1973 și până în 2018, gimnastele "tricolore" au urcat pe podium în mod neîntrerupt la întrecerea continentală. Denisa Golgotă a fost la o zecime de a fi între primele trei gimnaste la sol.
Nicolae Forminte spunea înainte de a pleca spre Polonia despre numeroasele probleme medicale pe care le-au avut cele trei reprezentante ale României, dar spunea și că toată atenția este îndreptată spre Campionatele Mondiale de la Stuttgart, 4-13 octombrie, acolo unde se dau biletele pentru Tokyo. Cinci națiuni au punctat în clasamentul pe medalii la feminin: Franța (5 medalii), Rusia (5), Marea Britanie (3), Olanda (1) și Italia (1).
La masculin, gimnaștii români nu au prins nicio finală. Nouă țări au alcătuit clasamentul pe medalii, unul dominat de Rusia, care are o generație extraordinară.
*Click pe imagine pentru zoom*
* la edițiile din 1961, 1963, 1965, 1967, 1969 și 1971 România nu există în statisticile pe medalii
** în 1994, la Stockholm a fost introdusă proba pe echipe
*** din 2002, de la Patras, s-au organizat din nou doar CE individuale, iar în an olimpic erau CE complete, așa cum s-a întâmplat în 2004, an din care au început să se organizeze CE din an în an. Schema după care se lucrează acum este; an olimpic- CE complet, anul după JO-individual, anul următor- CE complet, an preolimpic-individual
GIMNASTICĂ
Un palmares imens pe umerii unei fetițe de 17 ani
Denisa Golgotă a fost singura gimnastă din România care a prins finalele, însă s-a oprit la baza podiumului, întrerupând o serie care dura din 1973.
Gimnastica își trăiește clipele de glorie sau de dezastru de două ori pe an, când au loc Campionatele Europene sau cele Mondiale, dar cel mai mult reflectorul este pus la Jocurile Olimpice. România s-a mândrit ani de zile cu realizările unor adolescente care mai întâi învățau ce e gimanstica, abia apoi ce e viața. Muncesc luni de zile, iar munca lor depinde de câteva minute.
Așa s-a întâmplat în Polonia și în cazul Denisei Golgotă, vârful generației sale. "Gimnastele române nu pot să aibă competiții de pregătire pentru că de la ele se așteaptă mereu să câștige, să vină cu aur", spunea Nicolae Forminte înainte de plecarea spre CE.
Denisa, un copil talentat, care anul trecut, la prima sa competiție la seniori, a cucerit două medalii, dar care nu s-a pregătit continuu din cauza unor dureri de creștere, s-a calificat în patru finale din cinci posibile. Nu a urcat însă pe podium la CE 2019, deși a fost aproape.
Munca ei nu se vede la televizor, ci doar acele câteva secunde în care nu e pe podium. Iar situația gimnasticii românești nu e așa de ieri, de azi, ci de câțiva ani buni. Peisajul acestui sport s-a schimbat, iar noi nu am ținut pasul, de aceea se întâmplă ca Franța să fie prima în clasamentul pe medalii la acest CE.
"Eu tot timpul sunt chemat să preiau echipa când este la pământ și să fac peste noapte minuni, să o reconstruiesc. Câteodată reușești, câteodată nu, totul e în funcție de ce ai la îndemână", spunea Nicolae Forminte.
Denisa se află într-un rol ingrat, unul în care s-a găsit și Larisa Iordache în urmă cu ceva ani. Acela de a duce pe umeri o întreagă istorie.
151 de medaliia adunat România la Campionatele Europene grație gimnasticii feminine, un total care o pune pe primul loc într-un clasament all-time
HALTERE
Fetele la putere
Dintre cele 14 medalii cucerite la CE, doar una a venit din partea băieților.
La Batumi, la Europenele de săptămâna trecută, România a trimis 14 sportivi, 7 la masculin, 7 la feminin. Un total de 14 medalii, dacă e să aplicăm criteriul olimpic, acolo unde se ia în calcul doar rezultatul de la total.
Iar dintre acestea, 13 au fost aduse de halterofile. Elena Andrieș, la 49 de kilograme, și Loredana Toma, la 64, și-au dominat categoriile, câștigând aurul la toate cele trei probe, smuls, aruncat și total. Ele au confirmat, practic, ceea ce reușiseră și anul trecut, când întrecerile continentale s-au disputat la București, arătând că sunt imposibil de bătut în Europa. Toma are și o colegă de categorie, pe Irina Lepșa, care a cucerit și ea două medalii de argint și una de bronz.
*Loredana Toma cu tricolorul pe umeri // FOTO: Agerpres
Celelalte sportive care au urcat pe podium sunt Cosmina Pană (45 kg), Florina Hulpan (59 kg) și Mădălina Molie (71 kg). La masculin, bilanțul e mult mai palid decât la edițiile anterioare, un singur bronz,cel obținut de Cosmin Luca la smuls, categoria 55 kg. Față de anul trecut, când s-au cucerit 26 de medalii în total, este un pas înapoi.
LUPTE
Tinerii ies în față
După o pauză de 40 de ani, România a găzduit din nou o ediție a Campionatelor continentale, de la care a cules patru medalii, două de argint și două de bronz.
Puteau fi mai multe, având în vedere că Andrei Dukov, Nikolai Ohlopkov, Mihai Palaghia, Rareș Chintoan, la libere, Virgil Munteanu, Ilie Cojocari, la greco-romane, Ștefania Priceputu, Alexandra Anghel, la feminin, s-au bătut și ei în confruntările pentru bronz.
Până la urmă, cei care au urcat pe podium au fost Florin Tița, argint la 55 kg, și Alin Alexuc Ciurariu, bronz la 130 kg, la greco-romane, respectiv Kriszta Incze, argint la 65 kg, și Andreea Ana, bronz la 55 kg. Între ei, doar un sportiv experimentat, Alexuc, cel care, la 29 de ani, a cucerit prima sa medalie europeană.
*Kriszta Incze în acțiune // FOTO: Raed Krishan
Ceilalți sunt tineri, sub 23 de ani, ceva în acest sport nu e atât de des întâlnit ca în altele, aici contând mult experiența în duelul cu talentul. Incze, Ana și Tița sunt, mai mult, medaliați europeni și la Under 23, competiție desfășurată luna trecută, la Novi Sad, asta însemnând că într-un interval foarte scurt și-au îmbogățit și validat palmaresul. Și mai e un semn important de reviriment pentru o disciplină de tradiție în România, care a adus în mod constant ani buni la rând zeci de medalii olimpice, mondiale și europene.
Un exemplu e chiar totalul de la CE din 1979, găzduite tot de București, când "tricolorii" adunau 10 medalii, dintre care 3 de aur.
Vezi și: Coșmar complet » După 46 de ani, România termină fără medalie Campionatele Europene de gimnastică
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”