Articol de Marian Ursescu - Publicat duminica, 21 aprilie 2019 20:48
CSM București a câștigat Cupa României după o finală incredibilă, la Bistrița, scor final 30-29. Au fost nevoie de prelungiri pentru un succes al „tigraoicelor”.
CSM București a câștigat aseară pentru a patra oară consecutiv Cupa României după o finală extrem de disputată în fața rivalei SCM Rm. Vâlcea. Au fost nevoie de prelungiri ca echipele să se departajeze, la finalul celor 60 de minute oficiale scorul fiind egal, 26-26.
Lanț de accidentări
Năpăstuite după un sezon în care le-au pierdut pe Neagu, Kurtovic, Cvijici, Manea, CSM București a jucat tot meciul în 8 jucătoare, încercând să pună mâna pe primul trofeu al sezonului. Rataseră Supercupa, Liga Campionilor, iar la campionat șansele sunt slabe. Nu le-a fost însă ușor, Vâlcea venind să arate că traversează o formă de vis.
Numai că, oltencele s-au molipsit parcă și ele la accidentări. Au pierdut-o pe Raluca Băcăoanu, la încălzire, pivotului „naționalei” României blocându-i-se spatele, apoi pe Iulia Dumanska, portarul suferind o întindere în minutul 10, iar apoi pe Vasileuskaia, în minutul 18, bielorusa luxându-și degetul inelar de la mâna stângă, brațul de aruncare!
Mereu în gâtul adversarelor
CSM București a fost echipa care a dictat ritmul, bazându-se pe sclipirile Andreei Lekici, pe pătrunderile incisive ale lui Omoregie, pe mâna sigură a lui Radicevici și pe paradele Jelenei Grubisici. Vâlcea a trebuit mereu să alerge în spatele adversarei, oltencele având meritul de a nu ceda nici un moment, chiar și când CSM s-a desprins la trei goluri diferență. De la 6-3, au preluat chiar conducerea la 10-9!
A fost singura dată însă când Vâlcea a fost în față. Experiența meciurilor de Liga Campionilor, a meciurilor tari, cu miză, s-a văzut în multe momente. Și CSM a știut să gestioneze perfect momentele cheie. Pera a riscat în partea secundă, a jucat fără portar, doar-doar va putea să le îngenunchieze pe "tigroaice". Și a egalat mereu și mereu, spre disperarea sârbului Dragan Djukici.
Ultima dată când mai erau trei secunde de joc, prin Andreea Pricopi, trimisă foarte inspirat pe teren de Florin Pera. La 26-26 meciul avea nevoie de prelungiri pentru a ști încotro se îndreaptă trofeul. Proteste și eliminăriFlorin Pera a luat foc în ultimele secunde din timpul efectiv, când de la masa oficială, în loc de trei secunde de atac, oficialii au mai pus una ajungând la 4.
Cu greu a fost ținut tehnicianul de Samara da Silva și Ines Khouildi, care i-au cerut antrenorului să aibă încredere în ele, în continuare.În prelungiri, CSM a reușit însă să înscrie de trei ori consecutiv, profitând de omul în plus după eliminarea antrenorului Pera. A mai venit apoi și suspendarea tunisiencei Khouildi, tot pentru proteste, în prima parte a prelungirilor, iar CSM avea deschis drumul către trofeu. Degeaba s-au agitat vâlcencele, nu au reșit decât să apropie scorul. Trofeul rămâne și în acest an în vitrina CSM București.
CSM București 30
Radicevici 9, Omoregie 6, Lekici 5, Lazovici 4, Mehmedovici 4, Jacobsen 2.
Antrenor: Dragan Djukici
SCM Rm. Vâlcea 29
Fernandez 7, Samara Da Silva 6, Glibko 6, Pricopi 4, Vasileuskaia 2, Lopez 2, Popa-Iuganu 1, Petrovici 1.
Antrenor: Florin Pera
„S-au bucurat de parcă au câștigat Liga!”
Oficialii de la SCM Rm. Vâlcea au acuzat arbitrajul cuplului Bogdan Stark-Romeo Stefan, acelasi cuplu cu care oltencele au pierdut în campionat, la Vâlcea, culmea, cu același scor, 29-30, dar atunci după 60 de minute!
„Am simțit că faze identice de pe cele două semicercuri au fost tratate diferit. La acest nivel, contează enorm. Și fetele mi-au spus același lucru și intervine frustrarea. Nu m-am mai putut controla când am văzut că de la masa oficială, la ultimul atac, în loc de 3 secunde, cât arăta tabela, s-a mai scăzut una. M-am gândit atunci că la meciul de campionat de la Vâlcea, când am pierdut pe un gol marcat de Radicevici, în ultima secundă, deși Cvijici era un metru și jumătate în terenul nostru. Am pierdut atunci șansa de a fi campioni din acel moment!”, s-a justificat Pera.
Tehnicianul și-a cerut scuze în fața echipei.„Eliminarea mea a contat enorm, la fel și a lui Ines Khouildi, eliminată și ea. Ne-am cerut scuze în fața fetelor, cele patru minute de inferioritate și-au spus cuvântul. Important acum e să ne recuperpăm, să jucăm ultimele patru etape de campionat ca să câștigăm titlul”.
Antrenorul Florin Pera a înțepat un pic CSM București: „Trebuiau să câștige și ele un trofeu! Au ratat Liga, la campionat se roagă să ne încurcăm noi, măcar Cupa României să ajungă în Capitală!”.
„Am fost mai puternici mental”
Dragan Djukici câștigă primul trofeu cu CSM București și bate Vâlcea a doua oară de când e pe banca „tigroaicelor”. Sârbul a explicat unde s-a făcut diferența.
„Am avut mai multă energie în prelungiri, am vut putere. Nu ne pregătisem pentru extratime, dar mental am fost puternici. Vâlcea a celebrat când ne-a egalat de parcă ar fi câștigat trofeul. Am jucat cu opt jucătoare, dar am jucat cu jucătoarele cu care am gândit că pot câștiga trofeul. Am respect față de toate, dar trebuia să câștigăm. Bianca Bazaliu nu jucase foarte mult până acum, dar cred că a făcut cel mai bun meci al său în acest sezon. A luptat enorm în apărare și merită felicitoare. Cât mai sunt la CSM. încerc să ne pregătim. Eu mai sper și la campionat, mai sunt patru etape și orice e posibil. Asta încerc să le spun și fetelor”, a declarat Dragan Djukici.
Rezultate FINAL 4
Semifinale
SCM Rm. Vâlcea-Măgura Cisnădie 31-21
CSM București-HC Zalău 27-23
Finala mică
HC Zalău-Măgura Cisnădie 30-24
Finala
CSM București-SCM Rm. Vâlcea 30-29
Premii individuale
Cel mai bun portar: Jelena Grubisici (CSM București)
Cea mai bună apărătoare: Alexandra Severin (HC Zalău)
Golgeter: Ada Moldovan (Măgura Cisnădie) 17 goluri
MVP: Andrea Lekici (CSM București)
Citește și:
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen