Articol de Luminiţa Paul - Publicat luni, 15 iulie 2019 15:58
Simona Halep (27 de ani, 4 WTA)senină și concentrată, atât de diferită de altă imagine a ei – aceasta e o explicație a triumfului de la Wimbledon, 6-2, 6-2 cu Serena Williams, oferită de jurnalista americană Courtney Nguyen.
- CORESPONDENȚĂ GSP: Luminița Paul, specialistul Gazetei Sporturilor in tenis, și fotoreporterul Raed Krishan au fost la Londra, de unde au transmis pentru cititorii GSP toate detaliile despre finala Halep - Serena
A urmărit-o pe Simona de la începuturile ascensiunii ei, notând undeva, pe carnețele, în podcast-uri și în minte, lucrurile așa cum au evoluat ele. Toate obstacolele și toate triumfurile au fost consemnate undeva, pe site-ul oficial WTA, prin vocea lui Courtney Nguyen.
Prezentă la multe turnee în fiecare sezon, jurnalista americană are posibilitatea de a face un tablou complet și lucid al evoluției româncei în acești ani plini de evenimente. De aceea, felul în care s-a făurit, consumat și cântărit succesul unic de la Wimbledon e privit cu ochi atenți de Courtney. Care a sesizat schimbările din atitudinea și jocul Simonei și le detaliază pentru Gazetă Sporturilor într-o amplă discuție purtată la All England Club.
- Courtney, cât de special este Wimbledon-ul cu această victorie românească?
- Din ce văd eu, când ai mulți campioni, poate e diferit pentru britanici sau pentru vest-europeni, pentru SUA sau Australia. Wimbledon nu e doar Wimbledon, ci un turneu cu o tradiție specială, însă în multe privințe e doar un turneu. Când mă uit la țările din estul Europei, la Rusia, sau la China, există un loc special pentru Wimbledon. Poate e legat de ceva cultural, oamenii din aceste țări ridică Wimbledon-ul pentru că e vorba despre Anglia. Un exemplu este cum Simona Halep a vorbit despre importanța faptului de a juca în fața familiei regale. Wimbledon e undeva sus.
O poveste superbă
- La fel e acum și pentru ea...
- A spus că „noi în România nu avem terenuri de iarbă, cum aș putea să visez eu la acest turneu?” Acum că a reușit ceva ce nu a mai făcut alt român. Nu știu dacă românii realizează ce a făcut ea. Nu există termen de comparație! Când a câștigat Roland Garros-ul, OK, oamenii aveau referințe, Virginia reușise, Năstase la fel. Dar să fii campioană la Wimbledon, să o învingi pe Serena în finală, să joci în felul în care a jucat ea, să fii atât de pozitivă, să lupți mereu în toate cele șapte meciuri, să arăți o Simona diferită decât cea care a câștigat la Roland Garros, față de cea care a eșuat în trei ocazii în finalele de Mare Șlem... e o poveste superbă.
- Pentru că s-a schimbat?
- Chiar s-a schimbat, iar pentru cineva care este atât de încăpățânat ca ea și atât de concentrat pe drumul său, să poți să faci ce a făcut ea e incredibil. Repet, nu putem înțelege, nu putem compara cu ceva. Nu știu dacă în sportul românesc există cineva care să fi făcut ceva asemănător ei.
- Nadia...
- Da, Nadia ar fi acolo.
„A ajuns la un nou nivel”
- Ai urmărit-o de la începutul ascensiunii. Cum o privești acum, la 5-6 ani distanță?
- Uite, trebuie să scriu ceva și sunt cumva blocată, poate pentru că sunt multe unghiuri din care să privești totul... A câștigat un Slam fără toxicitatea, fără luptele interne pe care le avea în trecut. A câștiga șapte meciuri fără presiunea pe care a avut-o la Roland Garros, când își spunea că trebuie să câștige sau dacă câștig acum sunt numărul unu. Acum a fost vorba doar despre tenis, ceea ce remarcabil, și de faptul că a jucat un altfel de tenis. A ajuns la un nou nivel și nu doar sâmbătă, ci în fiecare zi.
- A avut de rezolvat multe probleme în aceste șapte meciuri și a făcut-o fără ajutor din exterior. E ceva ce reușea și în 2013-2014, dar la un nivel mai mic.
- Pentru că nu era presiune. Acum Simona știe cine este, e o chestie care nu i se întâmplă doar ei, ci în sport în general, mai ales în tenis pentru că încep de foarte mici. Dacă e să luăm cazul lui Naomi Osaka, oamenii se așteaptă ca Naomi la 21 de ani să fie încrezătoare, să nu se îndoiască de ea, să știe ce vrea. La naiba, are doar 21 de ani!
- Și se joacă jocuri video, tocmai pentru că are 21 de ani.
- Iar acest lucru e normal. Noi, ca fani, ca reporteri, ca analiști, nu acceptăm că e OK așa și e foarte nedrept față de ei. Te uiți la faza prin care trece Naomi, Simona din 2014 până în 2017 nu știa prea bine cine este, știa că e o jucătoare de tenis și mereu îmi amintesc un citat de la ea "Cea mai bună parte a personalității mele este ambiția și cea mai rea este lipsa încrederii". Mereu am crezut că este o combinație incredibilă să știi că ai visuri mari, dar în interiorul tău profund să nu știi dacă ești în stare. Asta e o luptă.
„Eram încrezătoare”
- Chiar și ieri în partea de română a conferinței a spus că visa la multe lucruri, dar nu știa, nu era sigură dacă poate să câștige un turneu mare. Ai crezut că al doilea său trofeu de Mare Șlem o să fie la Wimbledon?
- Nu, dar în același timp eram încrezătoare în Simona pe iarbă. Apoi și ea a crezut. Nu poți ajunge într-o semifinală de nicăieri, ajungi în mod constant în sferturi de finală la turneele pe iarbă, iar la turneele de Mare Șlem 90 la sută în săptămâna a doua - asta înseamnă că ești suficient de bun. Da, trebuie să faci unele schimbări, dar nu m-am gândit că va câștiga aici pentru că sunt alte jucătoare care evoluează mai bine pe iarbă. Repet, nu că nu ar fi bună pe iarbă, dar dacă ar fi dat peste Kvitova, Pliskova, Kerber, Konta sau Serena. Deci nu credeam, dar e uimitor să vezi că acum are trofeul la care a visat și pe cel la care nici nu se gândea că e posibil să-l ia.
Era un sezon bun oricum
- Asta înseamnă un viitor la fel de ofertant?
- Au mai rămas două și nu e niciun motiv pentru care să nu ne gândim că le poate câștiga. E o jucătoare de hard, dacă poate tranzita jocul de aici, de pe iarbă, unde a jucat mai agresiv, a avut mai multe reveruri în lungul liniei, mai puțin în cross, mai puțin defensivă, cu un serviciu mai bun poate fi greu de bătut, mai ales că asupra tuturor planează semne de întrebare. Din punctul meu de vedere, trebuia să fi câștigat deja US Open în 2015 sau Australian Open 2018.
- Ce ar putea urma pentru ea? După Roland Garros a avut nevoie de o pauză, era și normal, dar acum?
- Da, a avut un sezon bun. Deși am vorbit cu mulți oameni și toți mă întrebau ce se întâmplă cu ea, și le-am zis că nu e nimic, e în top 8, a făcut semifinale la Miami, finală la Doha, a jucat extraordinar în meciul cu Serena de la Australian Open, finală la Madrid, sferturi de finală la Roland Garros, asta nu e un sezon rău. Acestea sunt doar așteptările oamenilor. Iar ce urmează rămâne să vedem. Nu va fi rău oricum.
„Îmi place că a învățat, și noi am învățat pentru că nu știam dacă va câștiga fiind drăguță cu ea și relaxată și acum a dovedit că poate să realizeze cel mai greu lucru și să fie fericită, să nu aibă acele lupte interioare. Cred că e un sentiment plăcut. De acum e vorba doar despre a câștiga meciuri”Courtney Nguyen
„Poate să adune 6-7 trofee”
"Finala fost o luptă între cele mai bune jucătoare din ultimii cinci ani. Simona era deja competitivă înainte ca Serena să devină mamă, iar când Serena a plecat, a devenit lider mondial doi ani la rând, deci e cea mai bună jucătoare. Cifrele o dovedesc”, spune ziarista americană.
„Să câștigi primul trofeu e cel mai greu, apoi vine al doilea cel mai greu pentru că nu vrei să fii one slam wonder. Diferența de acum încolo nu e mare, nu e în nicio cursă cu istoria, recordurile românești sunt ale ei, nu poate prinde pe nimeni, acum ar putea să-și încheie cariera cu 6-7 trofee de Mare Șlem", a adăugat.
Exemplu pentru generația tânără din România
„Sâmbătă, eram la Radio Wimbledon și au găsit un fan din România, pe Alexandra. Și au întrebat-o ce înseamnă Simona pentru România și a avut un răspuns foarte interesant: știm că avem tradiție în acest sport, dar noi, tinerii, nu am trăit acele vremuri și ea este pentru noi exemplul, e ca o soră mai mare. Ea ne-a învățat că nu există limite și e un sentiment plăcut. Iar asta era înainte de finală”, a povestit Courtney.
„Mă întreb acum ce dubiu ar mai putea exista în mintea ei? A învins-o pe Serena în două seturi... E un loc înfricoșător cel în care e acum și nu cred că s-a mai aflat într-o astfel de situație”.
„Simona chiar s-a schimbat, iar pentru cineva care este atât de încăpățânat ca ea și atât de concentrat pe drumul său,să poți să faci ce a făcut ea e incredibil” Courtney Nguyen
Jucătoare active cu trofee de mare Șlem
Serena Williams: 23
Venus Williams: 7
Maria Sharapova: 5
Angelique Kerber: 3
Simona Halep 2
Victoria Azarenka 2
Svetlana Kuznetsova: 2
Petra Kvitova: 2
Garbine Muguruza: 2
Naomi Osaka: 2
Ashleigh Barty: 1
Jelena Ostapenko: 1
Sloane Stephens: 1
Samantha Stosur: 1
Caroline Wozniacki: 1
Citește și:
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen