Articol de Dan Udrea - Publicat vineri, 19 iulie 2019 09:00
CCA a demarat proiectul de introducere a sistemului VAR în Liga 1, însă procesul e unul de durată și extrem de complicat până când IFAB și FIFA își vor da acordul.
LPF și FRF își aruncă una alteia responsabilitatea privind implementarea VAR în campionatul nostru. Iar din acest ping-pong fără sfârșit singura concluzie certă e că Liga 1 a început încă un sezon fără a beneficia de cel mai modern și util sprijin pentru rezolvarea fazelor controversate. Ca și acum un an, Liga anunță că vrea VAR în play-off, dar federația nu e pregătită să implementeze sistemul, FRF răspunde în aceeași notă: „Faceți rost de banii necersari fiindcă noi vom fi gata în orice moment”.
Gazeta s-a documentat în detaliu în ultimele zile, inclusiv din interiorul Comisiei Centrale a Arbitrilor, și a parcurs caietele de sarcină pe care alte campionate au fost nevoite să le respecte pentru a avea acest sistem.
Iar concluzia e că modalitatea prin care arbitrajul video e introdus e una care presupune, în afara surselor de finanțare, o procedură extrem de complicată. Și care durează cel puțin 6-8 luni:
PASUL 1
Inițierea procedurii
Este practic momentul zero. Ce presupune acest lucru:
- solicitarea documentației către IFAB (International Football Association Board)
- alegerea persoanelor care să se ocupe de managementul proiectului
Comisia Centrală a Arbitrilor a demarat deja inițierea procedurii, deci practic se află la momentul zero.
PASUL 2
Procesul de documentare
Este al doilea nivel care trebuie parcurs în ceea ce solicită FIFA și IFAB. Fiecare comisie centrală e obligată să-și creeze un departament de VAR, care să includă mai multe persoane, pe diferite domenii. Aceste persoane, după ce parcurg documentația solicitată inițial vor fi nevoite să participe la un work-shop la FIFA, organizat special pentru VAR. Ultimul astfel de seminar a avut loc în martie, următorul, foarte probabil, va fi în această toamnă, probabil septembrie - octombrie.
Abia după prezența la acest curs, respectivele persoane vor fi certificate ca fiind instructori autorizați pentru a putea instrui arbitri.
1-2 lunidurează procesul de documentare
PASUL 3
Educarea arbitrilor
Instructorii vor prezenta arbitrilor români, la diferite cursuri și ședințe, modalitatea care trebuie respectată pentru implementarea VAR. Și aici e nevoie de timp fiindcă sunt obligatorii parcurgerea câtorva etape.
- pregătirea teoretică
- exerciții practice
- simulări în camera VAR
- simulări în regim de live a unui meci
- testarea finală
3-4 lunidurează procesul de educare a arbitrilor pentru familiarizarea lor cu arbitrajul video
PASUL 4
Îndeplinirea cerințelor tehnice și tehnologice
Un punct de la care IFAB și FIFA nu fac absolut niciun rabat e cel legat de tehnologia folosită pentru VAR. Protocolul impus prevede ca orice meci care va beneficia de arbitraj video să fie filmat cu cel puțin 8 camere TV!
„Ce este sub 8 camere e considerat sub standardele de calitate, iar FIFA e de părere că ar strica imaginea a ceea ce înseamnă VAR. Ai avea teoretic VAR, dar practic n-ai avea, dacă nu poți să vezi mare lucru la reluări. S-ar discredita arbitrajul video. În plus, pentru desemnarea pozițiilor de ofsaid e nevoie de filmări simultane din cel puțin 4-5 unghiuri diferite, pentru ca softul folosit să poată calibra automat liniile terenului și să producă automat un verdict final: a fost sau nu ofsaid”, spune unul dintre membrii importanți ai Comisiei Centrale a Arbitrilor.
În plus, se solicită semnarea pentru achiziția pachetului sistemelor tehnice doar cu firmele care deja sunt acceptate de FIFA. Un exemplu e Hawk-Eye.
8e numărul camerelor TV cu care se produc, în general, meciurile din Liga 1, dar derby-urile sunt transmise cu 12-14 camere
32 de camere TVau fost folosite pentru transmiterea fiecărui meci de la Campionatul Mondial din Rusia 2018, unde a funcționat VAR
PASUL 5
Inspecția stadioanelor
După ce CCA va anunța că e gata pentru a implementa VAR e nevoie de avizul FIFA și IFAB, fără de care nu se poate activa procedura.
Reprezentanții acestor foruri vor veni la acel moment în România pentru a inspecta fiecare stadion în parte, pentru a avea întâlniri cu televiziunile care transmit meciurile. Apoi, va analiza fiecare cerință din caietul de sarcini și va bifa ceea ce trebuia îndeplinit. Dacă va considera că totul e OK, va da undă verde pentru implementarea arbitrajului video.
IMPORTANT
LPF poate alege ce meciuri să beneficieze de VAR
Liga a anunțat că ar dori să introducă noul sistem în partea a doua a campionatului, dar doar la partidele din play-off. FRF susține că toate partidele ar trebui să aibă parte de VAR. Ce prevede protocolul IFAB și FIFA?
„IFAB și FIFA nu se bagă în alegerea meciurilor la care să existe VAR. Doar organizatorul respectivei competiții decide acest lucru. Poate exista doar în play-off, poate exista doar la un anumit meci pe etapă sau la toate” e unul dintre paragrafele din colaborare.
De fapt, acest lucru se petrece și în Cehia, acolo unde nu există arbitraj video la toate jocurile din etapă.
„Sistemul VAR pare simplu de la televizor, dar nu este deloc aşa. Avem nevoie de mult antrenament. Ştim însă modul de lucru şi trebuie să facem lucrurile aşa cum trebuie. Trebuie să urmăm toate protocoalele de implementare IFAB”
Kyros Vassaras
CONCLUZIA
E timp pentru a apărea VAR în play-off
Cum CCA a inițiat deja procedura și cum tot acest proces ar dura în jur de 7-8 luni, Liga 1 ar putea să beneficiezie de arbitraj video începând din faza play-off-ului. Prima etapă din această fază a campionatului va avea loc în debutul lunii martie 2020.
„Costurile de tehnologie sunt în jurul a 700.000 de euro pe an pentru implementare, doar pentru tehnologie, la care se adaugă costurile cu arbitrii care vor asigura asistenţa video. Când LPF va găsi aceste fonduri, în 6-7 luni, FRF va fi gata pentru introducerea VAR”
Răzvan Burleanu, președinte FRF
Cluburile nu vor să cedeze bani din drepturile TV
În urmă cu 3 luni, GSP a realizat un sondaj și a întrebat fiecare dintre cele 14 cluburi din Liga 1 dacă și-ar dori VAR în campionat și dacă sunt de acord ca respectivele costuri să fie suportate din drepturile TV. Concluzia?
1.Sunteți de acord cu implementarea VAR în Liga 1
- Da 12
- Abțineri 2
- Nu -
2.Sunteți de acord ca implementarea VAR să fie suportată din banii din drepturile TV?
- Da 6
- Abțineri 2
- Nu 6
SONDAJ GSP.RO
Ar trebui ca echipele din Liga 1 să cedeze un procent din drepturile TV pentru VAR?
- Da 84%
- Nu 16%
- Total voturi: aproape 40.000
10e numărul țărilor din Europa care au VAR în propriul campionat: Spania, Italia, Germania, Franța, Olanda, Belgia, Portugalia, Cehia, Polonia și Turcia
5 țăride pe celelalte continente au și ele arbitrajul video în campionatul intern: Arabia Saudită, China, Australia, SUA și Mexic
5 competiții majore,la nivel de echipe naționale, au beneficiat de VAR în ultimul an: CM Rusia 2018, Copa America 2019, Cupa Africii 2019 (din "sferturi"), CM feminin din Franța 2019, dar și CE U21 din Italia
Anglia va avea un altfel de VAR
A 11-a țară europeană care va beneficia de arbitraj video în propriul campionat va fi Anglia, însă Premier League duce o dispută cu IFAB pe procedura de implementare. Organizatorii nu sunt de acord cu protocolul ca arbitrul de centru să meargă să revadă fazele la marginea terenului, ci să i se transmită direct în cască decizia ce trebuie luată. Argumentul e că s-ar pierde foarte mult timp și partidele s-ar prelungi prea mult, astfel că s-ar produce daune în programul televiziunilor deținătoare de drepturi, care plătesc peste 1 miliard de euro pentru a transmite jocurile. În Serie A, de exemplu, au existat partide care au fost prelungite chiar și cu mai mult de 10-12 minute din cauza întreruperilor cauzate de vizionările imaginilor pentru VAR și există riscul ca televizile ce transmit Premier League să nu mai aibă timp suficient pentru publicitate și pentru emisiunile dintre jocuri.
„Am spus mereu că VAR nu înseamnă perfecţiune, ar putea exista în continuare o interpretare greşită sau o greşeală, bilanțul Campionatului Mondial din Rusia spune că 99,3% din deciziile arbitrilor au fost corecte și acest lucru s-a datorat și VAR. Cred că aţi fi de acord că 99,3% este foarte aproape de perfecţiune”
Pierluigi Collina, fost președinte arbitri FIFA„Chiar dacă stai 1-2 minute până afli exact ce e, VAR e foarte important și util. Sper să fie introdus și în România cât mai repede. Am evita toate problemele și suspiciunile. Eu din minutul 1 am zis că vreau VAR. Până nu-l văd, nu cred că va fi posibil și la noi”
Dan Petrescu, antrenor CFR
Citește și:
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen