FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

FCSB: EXCLUSIV Marian Lupu, preparatorul alungat de Gigi Becali, rupe tăcerea: „MM Stoica mi-a spus că am greșit pregătirea fizică” + dezvăluire alarmantă despre Dennis Man

Marian Lupu, 48 de ani, a debutat ca preparator în fotbal în 1999, la FC Național
Marian Lupu, 48 de ani, a debutat ca preparator în fotbal în 1999, la FC Național

Articol de - Publicat luni, 05 august 2019 08:48

Marian Lupu, preparatorul fizic dat afară săptămâna trecută de la FCSB, oferă primul interviu despre cum s-a produs demiterea: „Mi-au reproșat că CFR n-are accidentați, apoi a sunat domnul Becali, MM a ieșit din vestiar să vorbească și după 10 minute am aflat de pe site-uri că sunt destituit”.

 La o săptămână după ce Gigi Becali l-a demis în direct la TV, Marian Lupu, fostul preparator fizic de la FCSB, rupe tăcerea într-un dialog exclusiv pentru Gazeta Sporturilor. Respinge orice acuzație că poartă vina deselor accidentări, însă își asumă o mare greșeală: „Am tăcut, nu am reacționat public și în acest fel am lăsat loc interpretărilor”. 

 - Marian, te-a surprins decizia de a fi dat afară?
- Nu, nu am fost surprins, având în vedere că despre preparatorul fizic al FCSB s-au emis o multitudine de păreri, au fost dezbateri și păreri neavizate cum nu cred că s-a întâmplat niciunde în lume. Nu sunt primul preparator demis de la acest club, simțeam că vine și rândul meu.

„MM mi-a zis că jucătorii n-au forță”

- Cum ai aflat că nu mai ești preparator fizic la Steaua?
- Duminica trecută, după antrenamentul dinaintea jocului cu Botoșani la finalul căruia Hora a suferit o leziune musculară, am fost așteptat în vestiar de MM Stoica, doctor și kinetoterapeut. MM mi-a spus că am greșit pregătirea fizică, mi-a dat exemplul că Moruțan și Nedelcu au același tip de accidentare la genunchi, întindere a ligamentului colateral extern, cauzată de faptul că jucătorii nu au forță. Mi s-a mai oferit și o comparație cu CFR, care nu are accidentări. În acest timp a sunat domnul Becali, iar MM a ieșit din vestiar. La 10 minute după acest moment am aflat de pe site-uri că sunt dat afară.

- Ai fost propus la Steaua de către Mihai Stoica, ai simțit că în ultima perioadă nu te-a mai susținut? Gigi Becali a declarat că „am vorbit cu MM și cu doctorul și mi-au zis că e ceva în neregulă”.
- Nu știu cine m-a propus, pe mine m-a sunat prima dată Reghecampf când eram la Euro 2016, apoi m-a sunat și MM, dar n-am putut da atunci curs ofertei fiindcă eram angrenat în proiectul echipei naționale. A revenit Reghecampf în decembrie 2016 cu propunerea să vin la echipă și am acceptat. Să revin direct la întrebare, MM este un bun manager, dar nu este un specialist în antrenament sportiv și fiziologia efortului. În schimb, m-a surprins părerea doctorului, care ar trebui să aibă o părere mult mai pertinentă fiindcă știe exact ce înseamnă raportul efort-refacere, dar el n-a vrut probabil să-și asume nimic.

„Nu m-a deranjat modul în care am fost demis, ci motivul”

- Te-a deranjat modul în care s-a produs această demitere?
- M-a deranjat motivul, pentru că principala mea sarcină era să dezvolt calitățile fizice și deprinderile motrice. Faptul că s-au accidentat prea mulți jucători sigur că putea să ducă la o decizie extremă, dar cred că trebuia făcută o anchetă internă, să ne așezăm toți la o masă și să ne punem prima întrebare: Care este principala cauză pentru care apare o leziune musculară? Și de aici puteam porni într-o discuție care ar fi putut să ajute cu adevărat. Acum constat că s-au tras concluzii, iar după plecarea mea au început să fie folosite noi mijloace alternative de refacere post-efort.

- Te consideri vinovat în vreun fel de accidentările din toată această perioadă?
- Nu, nu mă consider vinovat, dar valul de păreri fără un argument metodic, bazat doar pe „i-a încărcat”, „trebuia să discute cu antrenorul înainte" sau cineva a zis referitor la mine "eu nu cred în antrenamentele făcute după ureche”, toate acestea, împreună cu acuzele cum că eu mă ocup și de jucătorii accidentați, au făcut din mine o țintă, uneori chiar mai mare decât antrenorul principal. Recunosc, am făcut și eu o mare greșeală că nu am reacționat și astfel am lăsat loc de interpretare.

„Oamenii mei de la echipă, dar și cei din staff, mi-au zis că Marian Lupu ăsta e mai bun și decât Neubert!” Gigi Becali, ianuarie 2017

„Îl dau afară pe preparator pentru că nu e normal să avem 10 jucători accidentați. MM și doctorul mi-au zis că nu e în regulă”
Gigi Becali, iulie 2019

„Nu îi reproșez lui Bogdan Andone că n-a fost solidar cu mine, nu avea de ce să demisioneze după ce eu am fost îndepărtat. Mie nu mi-a fost reproșată pregătirea fizică, mi-a fost reproșat numărul exagerat de accidentări. Oricum, demisia lui nu are legătură cu demiterea mea” Marian Lupu

6 aniși jumătate a fost Marian Lupu preparator fizic la FCSB, în două mandate: 2002-2006, apoi din decembrie 2016 până în iulie 2019

9e numărul antrenorilor cu care Lupu a colaborat la FCSB: Pițurcă, Zenga, Dumitriu, Protasov, Olăroiu, Reghecampf, Dică, Teja și Bogdan Andone

„Le-am cerut să-i facă analize medicale lui Man fiindcă activitatea lui cardiacă era mult mai intensă față de parametrii obișnuiți”

Marian Lupu explică de ce a spus că se aștepta la accidentarea lui Dennis Man: „Am fost anunțat că va reveni din vacanță pe 6 iulie, iar pe 11 iulie trebuie să joace fiindcă nu există alte soluții, după care am observat că randamentul lui este scăzut, am avertizat, dar din acel moment nu mi s-a mai solicitat părerea”

- Din punctul tău de vedere, când e vina unui preparator fizic în accidentarea unui fotbalist?
- Atunci când nu se regăsesc în mijloacele sale teme cu intensitate sută la sută, conforme cu modelul de joc, atunci când nu alege teme care să dezvolte viteza maximă în regim aerob specifică fiecărui jucător, atunci când nu se regăsesc în unele antrenamente de forță exerciții care asigură contracția musculară maximală specifică mișcărilor din teren. Atunci când încălzirea nu este făcută eficient și în funcție de tema antrenamentului, atunci când nu face exerciții de stretching dinamic, înainte de antrenament, sau static, după antrenament, pentru elasticitatea musculară, atunci când nu lucrează funcțional, ținând cont de mișcările anatomice, atunci când nu alege exerciții pentru reechilibrarea posturii anatomice. Știu că sună frumos teoretic, dar nu e deloc greu să o faci în practică, pentru că nu trebuie făcute toate într-o zi.

- E vreun fotbalist la care consideri că ai greșit în vreun fel modul în care ai aplicat pregătirea fizică?
- Probabil că sunt subiectiv, dar nu am amintiri de genul ăsta. Îmi reproșez, în schimb, că nu am avut întotdeauna timp să stau înainte de antrenament cu jucătorii în sală, pentru supravegherea și, eventual, corectarea executării programelor specifice individualizate.

„E fals ce a spus Ilie Dumitrescu”

- Ai avut mână liberă în pregătirea fizică a jucătorilor cu toți cei 4 antrenori cu care ai lucrat în ultimii 2 ani și jumătate: Reghecampf, Dică, Teja, Andone?
- Cred că e prea mult spus „mână liberă”, dar cu toți cei 4 am avut colaborări normale, în sensul că de fiecare dată, înainte de fiecare antrenament sau ciclu săptămânal, discutam tot staff-ul pentru ca respectarea temelor atletice să fie conformă cu temele tehnico-tactice. Au fost situații absolut normale ca unii să aibă preferințe în alegerea unor mijloace care aveau și o componentă fizică, discutam și dozam împreună efortul.

- Ilie Dumitrescu a spus: „Pe Lupu nu-l lăsa Dică să lucreze așa cum vrea”. Adevărat sau fals?
- Fals! Cu Dică am avut o colaborare bună și la fiecare început de săptămână stabileam programul și apoi, în fiecare zi, structuram antrenamentul. Au fost și unele perioade când puteam face lucrurile și mai bine, în sensul că temele unor antrenamente aveau o intensitate foarte scăzută, dar acestea s-au remediat parțial.

„Bogdan Andone nu a avut nimic să-mi reproșeze”

- E ceva ce îți reproșezi în pregătirea din această vară?
- Absolut nimic! Am urmărit aceleași principii ca în anii precedenți. Eu tocmai asta am cerut când am venit la Steaua: să avem o continuitate în periodizarea antrenamentelor pe aceleași idei generale, evident cu o alegere a mijloacelor în funcție de situație.

- Au fost jucători care au fost fortați pentru a reveni mai repede decât ar fi fost normal?
- Au fost jucători care au suferit recidive, Benzar, Bălașa, Momcilovici, în timp ce lucrau cu cei care se ocupă de jucătorii accidentați, dar presa le-a pus pe seama mea, deși eu nu mă ocup de recuperare, iar în unele situații nici nu eram de față!

- Au existat reproșuri din partea lui Bogdan Andone la adresa ta din cauza acestor accidentări?
- Nu, niciun reproș, el cunoaștea situația.

- S-a trecut vreodată peste părerea ta în privința pregătirii fizice?
- Au fost situații în care antrenorii au solicitat anumite mijloace pentru îndeplinirea obiectivelor fizice, am discutat întotdeauna și am găsit soluții care să atingă obiectivele antrenamentului.

„Eu am fost înștiințat că Man trebuie să joace imediat”

- Cum s-a procedat în privința jucătorilor care au fost la Euro U21? Cine a decis câte zile de vacanță și ce pregătire fizică să facă?
- Am fost anunțat că se vor prezenta la echipă pe 6 iulie, iar pe 11 iulie e primul meci oficial. Nu știu cine a decis, eu doar am fost înștiintat. Man a avut vacanță o săptămână, imediat după terminarea campionatului, apoi acțiunile de la cele două naționale. A mai avut încă o săptămână liberă, nu a avut program individual de pregătire, ar fi fost prea mult. Coman, Nedelcu și Vlad au avut aproape trei săptămâni vacanță, plus că ei împreună cu ceilalți jucători au avut programe personalizate. Cei de la U21 au avut programe de menținere, iar ceilalți de tranziție.

- Și recomandarea ta care a fost în cazul lui Man?
- Repet, am fost anunțat că se va prezenta pe 6 iulie și că va juca pe 11 iulie. Argumentul a fost: „Nu sunt alte soluții”.

- De ce ai spus că era normal ca Man să se accidenteze?
- Sistemul de monitorizare pe care îl folosim ne ajută să vedem live activitatea cardiacă în timpul efortului, dar acționează și ca un locator GPS, astfel putem afla exact distanța parcursă, precum și intensitatea efortului. Având aceste date, am observat că randamentul lui Man este scăzut și cu o activitate cardiacă mult mai intensă față de parametrii lui obișnuiți. Am solicitat doctorului să facă analize medicale pentru Man, Coman și Nedelcu fiindcă și ei aveau cam același gen de problemă, dar la o scară mai joasă. Din momentul acela nu mi s-a mai cerut părerea.

„Momcilovic s-a operat la coloană în primăvară”

- De ce Gnohere, care s-a accidentat în prima săptămână din mai, s-a operat abia pe 12 iunie, după mai bine de o lună?
- Gnohere are o problemă mai veche la canalul inghinal, pentru care a mai fost operat. Nu știu absolut nimic despre programarea operației.

- Cum e posibil ca un fotbalist care suferă o ruptură musculară, e vorba despre Momcilovici, să nu revină nici după un an de zile?
- Problemele lui Marko au început în cantonamentul din vara lui 2018, în Olanda, din cauza unor dureri la coloana vertebrală. Nu a făcut pregătirea completă cu echipa, apoi s-a accidentat cu Hajduk, când a făcut ruptură, apoi o recidivă. În primăvară a suferit o intervenție la coloana vertebrală, acum este în program de recuperare.

„Dacă m-ar rechema, nu m-aș mai întoarce”

- Ai făcut lucruri diferite, ca pregătire, față de sezonul 2017-2018, în care echipa a ajuns în primăvara Europa League și s-a bătut la titlu până în ultima etapă fără a avea mulți jucători accidentați?
- Am folosit aceleași principii, însă atunci lotul era mai numeros și se puteau face schimbări în alcătuirea primului 11 în funcție de starea de oboseală. 

- După părerea ta, antrenorul trebuie să se implice în pregătirea fizică sau e exclusiv responsabilitatea preparatorului fizic?
- Orice antrenor, la nivelul acesta, are cunoștințe cel puțin generale de pregătire fizică, nu în alegerea mijloacelor atletice, dar în stabilirea temelor și obiectivelor antrenamentului, da, astfel încât să integreze eficient partea atletică cu cea tehnico-tactică.

- Mirel Rădoi a spus că un factor determinant pentru desele accidentări de la FCSB e și că echipa e tot timpul pe drumuri, joacă numai în deplasare. Corect sau fals?
- Corect, sigur că este un argument. Gândește-te că jucătorii au avut ultima zi liberă pe data de 5 iulie, au avut la un moment dat, într-o săptămână, două sau trei jumătăți de zi în compania familiei, în rest pe drumuri, efort, stres. Nu știu ce echipă a mai avut un așa program infernal cu un lot așa de restrâns.

- Dacă FCSB te-ar rechema acum, te-ai întoarce?
- Nu.

51 de meciuri oficialea disputat FCSB în sezonul 2017-2018, cu Lupu preparator, sezon în care a ajuns în primăvara Europa League și a terminat sezonul fără jucători accidentați, în vreme ce CFR a jucat atunci cu aproape 40% mai puțin, doar 37 de partide

„Mă întrebați de situația jucătorilor accidentați, dar eu nu lucrez cu jucătorii accidentați, de ei se ocupă kinetoterapeutul și celălalt preparator fizic. Atunci când un jucător este apt sută la sută, intră în programul echipei, unde eu mă ocup de pregătirea fizică”

„Am lucrat cu mulți antrenori la Steaua și la echipa națională, printre ei, Olăroiu, Pițurcă, Zenga, Protasov, Iordănescu, Dică, Reghecampf. Care dintre ei avea cea mai mare implicare în pregătirea fizică? Toți erau preocupați de componenta fizică, dar Olăroiu, Pițurcă și Reghe mai mult” Marian Lupu

Vezi și: FCSB // Mihai Stoichiță, șeful lui Laurențiu Roșu, despre posibilitatea ca acesta să ajungă la FCSB: „L-am întrebat dacă mai am antrenor”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
David Popovici, o nouă achiziție » În ce a investit campionul olimpic
Altele
David Popovici, o nouă achiziție » În ce a investit campionul olimpic
Gabriela Ruse și Marta Kostyuk, ipostaze virale la Australian Open: „Îți mulțumesc, partenero! Hahahah!”
Tenis
Gabriela Ruse și Marta Kostyuk, ipostaze virale la Australian Open: „Îți mulțumesc, partenero! Hahahah!”
Plecare de ultimă oră din Superliga! » Mijlocașul va juca în China
Superliga
Plecare de ultimă oră din Superliga! » Mijlocașul va juca în China

Forban reloaded » Steaua trage tare la munte, pe rit vechi: „Calcă pe urmele «viteziștilor»”. George Ogăraru dezvăluie: „E ceva fascinant pentru ei, sunt multe beneficii!”

Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen


Comentarii (16)
louis20164
louis20164  •  05 August 2019, 19:05
Postat de adicn pe 05 August 2019, 14:26

Atunci când la echipă sunt atâtea accidfentări de genul, iar tu, ca preparator nu-ți asumi nimic, ai o problemă mare dpdv profesional. Dacă nu ai semnalat ce riscuri sunt, e greșeala ta. Iar dacă ai semnalat, și tot ai făcut ce ți s-o dictat de cître antrenor sau altcineva, în ciuda faptului că știai riscurile, tot tu ești de vină, că ai acceptat să se treacă peste cuvântul tău. E ca și cum un tâmplar face acoperișul după plan, în ciuda faptului că vede că nu e sigur.

Se pare ca tu esti una din persoanele care judeca efectul (nu si cauza) si care trebuie sa scoata un vinovat indeferent de care este adevarul, dar omiti un amanunt: tamplarul nu are competenta corespunzatoare si nu este autorizat sa decida daca planul facut de inginerul de structura (care este persoana pur competenta si autorizata in acest caz) este viabil sau nu, si daca acoperisul va cadea sa nu. Treaba tamplarului este sa construiasca dupa acele planuri facute de inginerul de structura, folosind cele mai bune materiale si mijloace pe care le are la indemana. Asta este una din marile probleme in Romania, ca sunt prea multi tamplari subcalificati care au impresia ca le stiu pe toate, si se baga in treaba altora, iar eu iti spun in totala cunostinta de cauza ca fostul preparator fizic de FCSB nu este unul dintre ei. Faptul ca nu a iesit in presa pana acum si nu a facut un caz din asta nu inseamna ca nu a semnalat persoanelor autorizate (nu neaparat si competente) ca sunt probleme. In Romania sunt 19 milione de antrenori, si toti se pricep la toate...de aia suntem unde suntem.

adicn
adicn  •  05 August 2019, 14:26

Atunci când la echipă sunt atâtea accidfentări de genul, iar tu, ca preparator nu-ți asumi nimic, ai o problemă mare dpdv profesional. Dacă nu ai semnalat ce riscuri sunt, e greșeala ta. Iar dacă ai semnalat, și tot ai făcut ce ți s-o dictat de cître antrenor sau altcineva, în ciuda faptului că știai riscurile, tot tu ești de vină, că ai acceptat să se treacă peste cuvântul tău. E ca și cum un tâmplar face acoperișul după plan, în ciuda faptului că vede că nu e sigur.

jullien_alphonse
jullien_alphonse  •  05 August 2019, 14:19

În traducere: ... 1. ... " Cum sa-i spui lui Becali că majoritatea jucătorilor pe care el vrea BANI, nu au SUFLU să alerge?! "... 2. ... " Fizic fiind vai de mama lor - , oare vor ajunge la capacitate fizică normală - ÎNAINTE de a-i da Becali împrumut în LIGA a 2-a ?! "

Vezi toate comentariile (16)
Comentează