Articol de Cătălin Tolontan, Răzvan Luțac - Publicat marti, 04 iunie 2019 07:00
Pe 18 martie 2019, 23 de medici și angajați ai Spitalului Filantropia din București, cea mai mare maternitate din sudul României, semnează o petiție împotriva managerului interimar Cristinel Macarie.
- Spitalul Filantropia din Capitală este cea mai mare și mai performantă maternitate din sudul țării, 5.200 de femei născând aici în 2018.
- În martie 2019, 23 de doctori și angajați ai spitalului au făcut o plângere către Primăria Municipiului București, care administrează spitalul, semnalând probleme grave în administrarea spitalului.
- La Filantropia, șefa Consiliului de Administrație este Alexandra Dobre, o apropiată a primarului general Gabriela Firea. A fost propulsată în CA în octombrie 2018, când a fost votată președinte în unanimitate.
- Absolventă de Drept, SNSPA și cu master la Academia Națională a SRI, Dobre nu are nicio expertiză în domeniul sănătății!La 26 de ani, ocupă 4 funcții de conducere diferite în instituții din subordinea Primăriei Capitalei sau a Consiliului General.
- În timpul liceului a crescut pe lângă fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onțanu, iar la 21 de ani, Alexandra Dobre a devenit consiliera lui Gabriel Oprea.
- Managerul interimar Cristinel Macarie e reclamat de medici că a bulversat Spitalul Filantropia, că spune “Lasă-le pe gravide să aștepte, doar sunt în spital public!”, dar e protejat de Dobre și de Firea. Pe 21 mai 2019, de Sfinții Constantin și Elena, Gabriela Firea a felicitat-o la primărie pe Alexandra Elena Dobre. Imaginea a fost postată pe Facebook-ul primarului general și pe pagina Alexandrei Elena Dobre
„Stimată doamnă primar general, vă aducem la cunoștință situația deosebit de gravă cu care se confruntă Spitalul Clinic Filantropia în ultimele luni, fapt care a adus spitalul în imposibilitatea de a asigura servicii medicale de calitate”, își încep medicii petiția.
Filantropia aparține de Primăria Municipiului București, iar Macarie face parte din noul val de manageri numiți de Primăria Municipiului București la conducerea spitalelor din Capitală.
Principalele acuze din interior îl vizează pe managerul interimar Cristinel Macarie, care, „prin deciziile sale, a dus la bulversarea întregii activități a spitalului”.
Filantropia, un mare spital fără epidemiolog
Doctorii revoltați semnalează că spitalul a rămas fără medic epidemiolog de la sfârșitul anului 2018, în plină epidemie de gripă și în perioada în care Maternitatea Giulești era închisă pentru infecții cu MRSA (stafilococ auriu rezistent la antibiotice).
Într-un sistem medical performant, epidemiologul este vital în combaterea infecțiilor nosocomiale și în stabilirea tratamentului antibiotic pentru bolnavii infectați și ajunși în stare gravă.
Iar absența epidemiologului nu e decât o piesă din puzzle-ul disperării corpului medical de la Filantropia.
Spitalul Filantropia din București
Demisii una după alta
„Managerul a hărțuit, stresat și jignit personalul”, conform medicilor, “a creat o atmosferă conflictuală în tot spitalul, creând probleme de sănătate unui număr mare de persoane din spital (ajungând până la depresie severă, HTA), o parte dintre aceste persoane luând decizia de a-și da demisia (personal medical, RUNOS, achiziții, singurul medic epidemiolog din spital etc.)”.
Medicii susțin că managerul Macarie:
- a blocat nejustificat realizarea achizițiilor, „ajungând să lipsească până și eprubetele, detergenții, tonerul sau hârtia pentru tipărirea biletelor de externare”;
- a scăzut salarii fără o bază legală și fără o decizie scrisă (farmacist Herșculeac, psiholog Brașoveanu etc.);
- în ciuda faptului că există pacienți cu alergie la iod, dezinfectanții cu alcool nu s-au achiziționat din 2018, deși existau referate.
„Lasă-le pe gravide să aștepte, doar sunt în spital public!”
Medicii afirmă că, atunci când managerul Macarie a fost solicitat să modifice programul în ambulator pentru a reduce timpii mari de așteptare, el a afirmat: „Lasă-le pe gravide să aștepte, doar sunt în spital public!”.
A caracterizat spitalul „în dispreț drept spital de moașe”.
Referitor la personalul Universității de Medicină și Farmacie, la studenți și rezidenți, Macarie ar fi declarat: „Să plece, nu avem nevoie de ei”.
Despre asistenta șefă care i-a adus la cunoștință lipsa dezinfectanților, acesta s-a exprimat: „Vine să îmi spună ultima proastă că lipsesc dezinfectanții”, mai scrie în memoriul corpului medical către primărie.
„Medicii ăștia au doar avioane în cap”, crede Macarie.
Pe 18 aprilie 2019, Primăria București răspundea, prin Direcția de Integritate, menționând că plângerea a fost înregistrată și „aspectele semnalate de dumneavoastră în aceste petiții fac obiectul unei acțiuni de control dispuse de către primarul general al municipiului București”.
Alexandra Dobre: „Am putea să-i sancționăm pe medici”
Imediat după petiția medicilor, într-o ședință a Consiliului de Administrație, președintele CA, Alexandra Dobre, a propus inclusiv sancționarea medicilor: „Am putea să îi sancționăm pe medicii care au făcut petiția”.
Alexandra Dobre
Ne gândeam de ce primăria nu reacționează, însă Alexandra Dobre, cea care are, practic, cea mai importantă funcție a spitalului, pentru că ea aprobă tot ca președinte CA, este o apropiată a Gabrielei Firea”, susțin surse medicale din spital pentru Libertatea.
Cine este Alexandra Dobre?
Patru funcții concomitent: se pricepe de la spitale la Ciclopul de mașini!
Dobre ocupă în acest moment patru funcții în instituții din subordinea PMB:
- director general al Centrului pentru Seniori al Municipiului București;
- membru în CA de la Spitalul de Copii Gomoiu;
- președintele CA de la Spitalul Filantropia;
- membru în CA la Societatea Service Ciclop SA, firmă deținută de Consiliul General al Municipiului București.
În trecut, ea a fost:
- director general al Centrului Cultural Nicolae Bălcescu, din subordinea Primăriei Sectorului 4 (2016-2018);
- consilier personal pentru doi miniștri: Elisabeta Lipă (MTS, 2016) și Gabriel Oprea (MAI, 2014-2015), pe când avea 21 de ani.
Neculai Onțanu, Gabriel Oprea, Alexandra Dobre și Anghel Iordănescu
Întreaga ei carieră este o ascensiune din funcție publică în funcție publică și mai bună.
În 2009, pe când era încă în liceu, a fost președinte al Parlamentului Local al Tinerilor Sector 2, o apropiată a primarului Neculai Onțanu, cel care, în baza relațiilor apropiate cu Gabriel Oprea, a propulsat-o și la MAI. Așa a devenit consiliera lui Oprea, iar după aceea și-a susținut masterul la Academia SRI Mihai Viteazul.
„Aștept întrebările”
Libertatea l-a contactat pe Cristinel Macarie, managerul Spitalului Filantropia, și l-a rugat să explice situația care a provocat memoriul cadrelor medicale.
Macarie a spus: „Știu despre ce e vorba, dar nu pot comenta pe telefon. Aștept întrebările”. Până la închiderea ediției, răspunsurile nu au sosit.
Ziarul Libertatea a căutat-o și pe Alexandra Dobre:
„Încă de la numirea mea în funcție de membru CA al Spitalului Filantropia, ulterior nominalizată și votată de colegii mei din CA pentru funcția de Președinte al Consiliului de Administrație, vot care m-a onorat, nu am făcut altceva decât să susțin programele spitalului și să încurajez măsurile de motivare pentru medicii din spital, inclusiv actualizarea sporurilor, conform legislației, pentru fiecare dintre aceștia. Mai mult decât atât, am avut mai multe inițiative de a invita șefii de secție din spital la ședințele de CA, pentru a ne cunoaște și a discuta despre posibilele probleme pe care le au. Nu am pus niciodată problema unei sancțiuni pentru că au făcut o petiție. Este dreptul dumnealor, garantat prin Constituție, la liberă exprimare. Mai mult decât atât, la momentul la care mi-au fost aduse la cunoștință petițiile, exact în forma în care le-am înaintat și eu membrilor CA, acestea nu erau semnate și asumate de nimeni, nominal. Prin urmare, nu are sens această acuzație. Pe lângă toate acestea, adaug faptul că nici nu am calitatea juridică de a sancționa personalul medical, astfel de măsuri ar reveni în sarcina managerului sau a directorului medical, dacă ar fi cazul, ipotetic vorbind, desigur”, a declarat Alexandra Dobre, pentru Libertatea.
Totodată, Libertatea a primit și răspunsurile Primăriei Capitalei în privința criteriilor pe care le-a folosit în numirea Alexandrei Dobre în pozițiile de administrator la spitalele Filantropia și Gomoiu.
1) Care au fost criteriile pentru numirea ca manager interimar a domnului Cristinel Macarie?
Pentru asigurarea interimatului nu exista prevederi legale care stabilesc criteriile de desemnare. Cu toate acestea, numirea domnului Macarie s-a facut tinand cont de faptul ca acesta a absolvit Facultatea de Medicina, are experienta de X ani in domeniul medi al si este absolvent al cursului de management sanitar.
2) Ce s-a întâmplat cu petițiile medicilor de la Spitalul Filantropia, înregistrate în aprilie 2019?
3) Care a fost finalitatea controlului Direcției Integritate din cadrul PMB? Au fost luate măsuri?
In lunile martie si aprilie 2019 au fost inregistrate la PMB mai multe sesizari semnate de angajati ai spitalului clinic Filantropia, cu privire la activitatea managerului interimar, precum si o solicitare din partea managerului spitalului clinic Filantropia, de efectuare a unui control specializat (pentru clarificarea unor deficiente si nereguli administrative in domeniile: achizitii publice, resurse umane, financiar, contabilitate si verificarea relatiei dintre spitalul Filantropia si Fundatia „Maternitatea Filantropia 1883”).
Ca urmare a acestor petitii si solicitari a fost dispusa o misiune de control a Directiei de Integritate din cadrul PMB, cu privire la aspectele semnalate.
Controlul s-a derulat in perioada 25 martie 2019 – 5 aprilie 2019. Raportul a fost finalizat si se afla in prezent in analiza pentru dispunerea masurilor care se impun.
4) Care au fost criteriile pentru numirea ca președinte al Consiliului de Administrație al domnișoarei Alexandra Dobre, aflată, în același timp, și în CA al Spitalului Gomoiu și director general al Centrului pentru Seniori al Municipiului București?
Doamna Alexandra Dobre, director al Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucuresti a fost numita prin act administrativ ca reprezentant al Primarului General in consiliul de administratie al Spitalului Clinic Filantropia si nu ‘presedinte’ al CA. Pozitia de presedinte a rezultat un urma votului membrilor consiliului de administratie al spitalului.
Potrivit art. 186 din legea 95/2006 actualizata,
(1) În cadrul spitalului public funcţionează un consiliu de administraţie format din 5-8 membri, care are rolul de a dezbate principalele probleme de strategie, de organizare şi funcţionare a spitalului.
(2) Membrii consiliului de administraţie pentru spitalele publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale sunt:
a) 2 reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii sau ai direcţiilor de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, iar în cazul spitalelor clinice un reprezentant al Ministerului Sănătăţii sau al direcţiilor de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti;
b) 2 reprezentanţi numiţi de consiliul judeţean ori consiliul local, după caz, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, din care unul să fie economist;
c) un reprezentant numit de primar sau de preşedintele consiliului judeţean, după caz;
d) un reprezentant al universităţii sau facultăţii de medicină, pentru spitalele clinice;
e) un reprezentant al structurii teritoriale a Colegiului Medicilor din România, cu statut de invitat;
f) un reprezentant al structurii teritoriale a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, cu statut de invitat.
(7) Membrii consiliului de administraţie al spitalului public se numesc prin act administrativ de către instituţiile prevăzute la alin. (2) şi (3).
(8) Şedinţele consiliului de administraţie sunt conduse de un preşedinte de şedinţă, ales cu majoritate simplă din numărul total al membrilor, pentru o perioadă de 6 luni
Ziarul i-a adresat întrebări și managerului Spitalului Filantropia, doctorul Cristinel Macarie. Răspunsul l-am primit după publicarea articolului:
1.În decembrie 2018, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) a efectuat mai multe controale la care se impunea și prezența medicului epidemiolog. Acesta asigura asistența de specialitate în cadrul unui contract cu program parțial de muncă și și-a declinat disponibilitatea de a presta acest serviciu. Astfel că, la 1 ianuarie 2019, postul de medic epidemiolog a rămas vacant. În acest timp, din cauza lipsei acute de medici în această specialitate, în temeiul legii, am solicitat asistență din partea DSPMB, însă aceasta instituție nu a putut să ne acorde suport din același motiv. În consecință, postul de epidemiolog a fost scos la concurs ( aflat în desfășurare), iar atribuțiile epidemiologului au fost preluate de un medic din cadrul spitalului, pana la ocuparea postului prin concurs.
Colaborarea cu medicul epidemiolog a fost în standardele relațiilor profesionale.
2.Am o relație profesională foarte bună cu personalul spitalului și nu cunosc angajați care să aibă probleme de sănătate ca urmare a unor neînțelegeri cu mine. De la preluarea mandatului de manager, au existat așa zise ,,sesizări” neasumate, însă fac precizarea că toate controalele efectuate de autoritățile în domeniu nu au relevat nicio neregulă. Mai mult decât atât, personal am verificat unele aspecte reclamate, însă acestea s-au dovedit a fi neadevărate. ,,Anonimele” i-au revoltat pe majoritatea colegilor mei care le-au și dezavuat.
3.Nu am făcut afirmațiile pe care le invocați, dimpotrivă, am solicitat întregului personal să manifeste atenție și grijă deosebită față de paciente.
4.Doamna Alexandra Dobre nu a propus sancționarea angajaților spitalului.
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”