Articol de Raed Krishan (foto), Luminița Paul - Publicat marti, 26 noiembrie 2019 14:49
Ivan Patzaichin a împlinit azi 70 de ani și a fost sărbătorit luni seară cu cadouri, muzică și afecțiunea tuturor celor care îl prețuiesc pe cvadruplul campion olimpic.
Știa ceva, că prietenii i-au pregătit o mică petrecere, că-l scot în oraș la o masă intimă, de aceea s-a îmbrăcat frumos, cu costum călcat impecabil, cămașă albă și cravată mov. Cu coada strânsă, fără vreun fir rebel. În timp ce ciocnea un pahar cu câțiva amici într-un salon de la Fratelli, în sala imensă a clubului se făceau pregătiri pentru intrarea sărbătoritului. Probe de liniște și întuneric, pentru ca surpriza să fie totală.
„Ivan nu știe nimic”, s-a repetat de câteva ori, în timp ce sutele de oameni sosiți deja stingeau ecranele smartphone-urilor și întrerupeau conversațiile. Atât de multă lume a dorit să-i ureze „La mulți ani!” legendarului canoist! Au fost acolo, așezându-se la mesele scunde cu un pahar ca să poată ciocni sau făcându-și loc cu o pungă de cadou în mână numeroase personalități din sport, dar și din muzică sau modă, domenii care îi sunt dragi marelui sportiv.
De cum a sosit, microfoanele și camerele s-au orientat spre Octavian Belu, mai încolo Elena Frâncu și-a găsit loc pe o canapea joasă, de partea cealaltă a sălii s-au strâns persoanele importante din atletism, canotaj și scrimă, Doina Melinte, Maricica Puică, Violeta Beclea-Szekely, Elisabeta Lipă, Laura Badea, Roxana Scarlat.
Cupe, cărți și afecțiune
Gheorghe Berceanu, campion olimpic la lupte greco-romane în 1972, la categoria 48 de kilograme, e ușor de recunoscut: aproape neschimbat la chip, micuț de statură, vioi. Are o pungă din care se zărește o lucire aurie. „Ce i-ați adus lui Ivan, o cupă?”. „Sigur, o cupă, ce să-i fi luat, o sticlă de vin?” replică el, hâtru.
Loredana Dinu, campioana olimpică de la Rio cu echipa de spadă, îmbrăcată elegant în catifea neagră, are și ea un cadou. „Cărți, i-am adus cărți. De fapt, găsisem la cineva ziarul dintr-o zi în care cucerise un titlu important, voiam să îl dau la înrămat”, povestește ea, „dar chiar atunci nu l-am putut contacta. Ideea îmi rămâne, o să-l fac oricum și i-l dau mai târziu”.
Cadourile au fiecare în sine un aer de simbol: o caricatură în ramă frumoasă, de la Vasile Andrei, campion olimpic în 1984 la lupte, o pagaie cu tricolor de la Mihai Covaliu, președintele COSR, tricouri inscripționate, o icoană, o agendă frumoasă și multă, multă afecțiune.
De aceea, când se face ora 21:00, se sting luminile și se face liniște, Patzaichin intră în sala cea mare în plină surpriză. Reflectoarele se aprind, o furtună de confeti se năpustește din tavan, iar el e copleșit de amploarea primirii. Toți vor să-l îmbrățișeze, să-i facă urări, să-l atingă. Străbate cu greu un podium lung și ajunge pe scenă cu ochii în lacrimi.
Emoție totală
„Vreau să vă mulțumesc tuturor. Eu, în asemenea momente, nu pot să vorbesc!”, rostește emoționat la microfon. „Toată viața mi-am dorit să am prieteni. Și la primele curse, îmi doream să câștig ca să le demonstrez celor apropiați, să vadă cu cine s-au împrietenit. De a arăta ce sunt în stare să fac”, adaugă. Și a demonstrat-o, în sport și în viață, an după an. Altfel nu ar fi avut sute de oameni nerăbdători să-l felicite în momentul aniversar. Doar un om cu mulți prieteni primește un asemenea dar colectiv de prețuire.
Mesaj și întâlnire pe viu
Una dintre surprize a fost cea a prezenței la eveniment a lui Tamas Wichmann, canoist maghiar acum în vârstă de 71 de ani care a fost un rival puternic al lui Patzaichin de-a lungul carierei. Dar și un mare prieten. Și așa a rămas. El i-a transmis un mesaj video lui Ivan, dar mare a fost uimirea când, la încheierea acestuia, a apărut de-adevăratelea pe scenă. Wichmann, învinsul românului la JO de la Munchen 1972 în finala de C1-1000m, i-a adus sărbătoritului un tricou autentic din anii 60, perfect conservat și semnat, în amintirea glorioaselor vremuri trecute.
Vezi și:
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen