GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  

Ești pasionat de pariuri? Iată ce este important să știi

Articol de GSP - Publicat marti, 03 decembrie 2019 18:01

Naționala de handbal joaca vineri pentru calificarea in grupa pricipală a Mondialului, iar noi tot facem calcule și pronosticuri. Apropo de pronosticuri, știai că handbalul este al cincilea cel mai pariat sport din România, după fotbal, tenis, baschet și hochei? 

Indiferent dacă pariezi pe meciurile de la CM de handbal din Japonia, pe Barça în deplasarea de la Milano, pe cricket, hochei, volei sau pe câștigătorul de la Vocea României, ori ești doar un parior de eveniment, nu trebuie să uiți că pariurile și jocurile de noroc în general sunt și trebuie să rămână doar un mijloc de distracție, indiferent de ce ți se întâmplă în viața de zi cu zi, ori că visezi să te îmbogățești peste noapte. Atunci când controlul este depășit, apare jocul problematic, sau dependența, asociat cu stări emoționale negative. Iar consecințele sunt pierderi financiare importante sau afectarea relației cu familia ori cu prietenii.

Cum recunoști dependența de jocurile de noroc?

Poți încerca să faci un test pentru a te evalua și a vedea dacă obiceiul tău de joc a devenit periculos pentru tine sau pentru cei din jurul tău. 

Fii sincer cu tine și răspunde la următoarele întrebări: 

  1. Te întorci de fiecare dată să joci pentru a recâștiga banii pierduți?
  2. Ai spus că ai câștigat bani la jocul de noroc, când în realitate ai pierdut?
  3. Ai sau ai avut probleme cu jocul de noroc?
  4. Ai jucat mai mult decât ai fi vrut?
  5. Ai fost criticat că ai jucat jocuri de noroc?
  6. Te-ai simțit vinovat pentru faptul că joci jocuri de noroc?
  7. Ai simțit că ai vrea să nu mai joci, dar nu ai putut?
  8. Ai ascuns biletele de la pariuri sportive, banii destinați jocului sau orice altceva legat de jocurl de noroc, partenerului de viață, copiilor sau altor persoane importante din viața ta?
  9. Ai vorbit cu familia ta despre problemele legate de banii pierduți la jocuri de noroc?
  10. Ai lipsit de la serviciu sau de la școala din cauza jocului de noroc?
  11. Ai luat bani cu împrumut pentru jocul de noroc?

 

Dacă ai răspuns afirmativ la majoritatea întrebărilor din chestionarul de autotestare al programului Joc Responsabil înseamnă că te afli pe un drum periculos, dar de la care te poți întoarce atât timp cât te autocontrolezi. 

Un prim indiciu al apariției jocului problematic este acela că ai început să joci pentru a recâștiga banii pierduți, pui în joc sume din ce în ce mai mari, te împrumuți ori te ascunzi față de familie. Jucătorii fără probleme de joc se bucură de această formă de divertisment pe o durată limitată de timp şi nu au parte de pierderi de bani. Jocul problematic apare dacă începi să aloci sume din ce în ce mai mari de bani şi să petreci din ce în ce mai mult timp în sala de jocuri, consumându-ți o energie tot mai mare. Ceea ce ai considerat iniţial o modalitate plăcută de a-ți petrece timpul cu prietenii, începe să devină o activitate obsedantă care îți acaparează toate gândurile şi visele, în detrimentul preocupării din viaţa reală (familie, job).

Ce sunt problemele de joc şi cum le rezolvă Joc Responsabil

Dependența de jocuri de noroc este, potrivit specialiștilor, un efect. Efectul problemelor emoționale deja existente și neabordate pe care le poți resimți în viața de zi cu zi. Cum ar fi dificultăți în a te autocontrola, diverse probleme emoționale, o relație de cuplu nefuncțională sau nereușite profesionale. 

Cele mai frecvente cazuri apar pe fondul unei probleme nerezolvate, deja existente. În astfel de cazuri, ești tentat să evadezi din sfera acestor probleme și să interpretezi câștigul ca pe o victorie ce va compensa lipsurile de pe plan emoțional. Trebuie să știi, însă, că euforia de după câștig trece foarte rapid, reinstalându-se apoi nevoia unei noi reușite. 

Problemele de joc pot fi rezolvate. Este important sa depistezi sursa acestora, ce a cauzat acest tip comportament și să ceri ajutorul. Poți apela la ajutor specializat, oferit de un psiholog din cadrul programului Joc Responsabil.

Noutatea pentru România este că acum poți discuta cu un psiholog la orice oră, prin intermediul programului Consiliere 24/7 pus la dispoziție de Asociația Joc Responsabil pe site-ul www.jocresponsabil.ro . Un psiholog este acolo și îți va răspunde 24/7. În plus, ai alternativa de a te programa la unul dintre cabinetele de psihoterapie ale programului Joc Responsabil din București, Iași, Cluj, Craiova și Constanța pentru ședințe gratuite de evaluare și consiliere. Mai poți suna  la numărul de telefon gratuit, 0800.800.099 sau poți trimite un email la [email protected] și vei primi răspuns din partea echipei Joc Responsabil. 

Dacă te afli într-o astfel de situație, ori cunoști pe cineva care trece prin această problemă, Joc Responsabil și Consiliere 24/7 pot fi soluția pentru suportul de specialitate necesar. Înainte de asta, trebuie să mai știi că: 

  • Recunoașterea problemei este primul pas spre succes;
  • Banii pierduţi rămân pierduţi;
  • Păstrarea secretului face de obicei ca problema să persiste. Este necesar un ajutor extern, în special din partea membrilor familiei;
  • Este necesar un timp care variază de la caz la caz și multă răbdare, însă dependența de jocurile de noroc se tratează
Citește și:
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Superliga
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Stranieri
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland
Campionate
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează