Articol de Aurelian Botezatu - Publicat luni, 02 martie 2020 17:41
Mihai Rotaru îl readuce pe Gustavo Vagenin. Dar experiențele Băniei cu astfel de jucători au fost mai degrabă nereușite
Finanțatorul Craiovei s-a specializat în ultimul timp pe readucerea unor jucători de succes în Bănie, cu ani în urmă. Stephane Acka, Bogdan Vătăjelu, Andrei Ivan, iar mai nou se pregătește Gustavo Vagenin. Rotaru a ieșit în profit cu unii dintre ei, dacă ne uităm la câți bani a luat în schimb la plecarea lor și pe câți bani i-a "repatriat". Însă fotbalistic, nici unul dintre cei întorși n-a mai atins forma de la primul "descălecat" în Bănie.
ACKA. Ivorianul a plecat gratis la Erzurumspor în iulie 2017 și s-a întos un an și jumătate mai târziu. Tot gratis. Greșește constant, fiind una dintre verigile slabe din defensiva oltenilor. Inclusiv duminică, la 2-1 cu Gaz Metan, a pierdut nepermis un balon în apropierea careului mare, punându-l pe Dielna în situația de a comite un fault de penalty, nesancționat însă de "centralul" Horațiu Feșnic.
VĂTĂJELU. Fundașul întors vara trecută, în schimbul a 350.000 de euro, e umbra celui transferat în ianuarie 2017, la Sparta Praga, contra a 1,3 milioane de euro. Experiența din Cehia, unde a trecut și pe la Jablonec, nu i-a priit, iar în Bănie, grevat și de regula U21, n-a reușit să profite de minutele acordate de Papură și de predecesorul Pițurcă. Cel mai adesea intră în teren venind de pe bancă.
IVAN. Până acum, cea mai mare dezamăgire. Rotaru l-a dat la Krasnodar pe 3 milioane de euro, în iulie 2017, și l-a recuperat vara trecută, la jumătate de preț. Însă atacantul de 23 de ani întârzie să convingă. Bilanțul său până acum: multe evoluții modeste și doar două goluri în cont, ambele marcate într-un meci cu Dinamo. Duminică, împotriva Gazului, a scos un penalty, cel transformat de Cicâldău în debut, pentru ca în repriza secundă să rateze o ocazie monumentală, ce transformată i-ar fi scutit pe craioveni de emoții.
GUSTAVO. Plecarea la Liaoning, în iulie 2018, a fost o lovitură financiară și pentru Rotaru, care a luat pe el 800.000 de euro, și pentru brazilian, plătit în China cu 800.000 de euro net pe sezon! În plan sportiv însă, jucătorul a coborât în liga a doua, unde n-a rupt gura târgului: 39 de apariții într-un an și jumătate, 11 goluri, 9 assisturi. Conform transfermarkt.de, el n-a mai bifat un meci oficial din septembrie 2019!
"Gustavo încă n-a venit. Dar întotdeauna e bine să ai cât mai multe opțiuni. E adevărat, crește nemulțumirea în lot, că sunt mulți care nu joacă, însă eu prefer așa"
Corneliu Papură, antrenor Craiova
"Gustavo e un jucător care a dat satisfacție la noi. Îi place atmosfera de aici, a îmbrățișat ideea asta. Uite că s-a rezolvat"
Sorin Cârțu, președinte U Craiova, la TV Digi Sport
50.000 de eurova primi Gustavo la semnătură și 10.000 de euro salariu lunar. La vară, dacă vrea să plece liber, ar urma să returneze banii
Acord cu Martici. Pe mai mulți bani?
Aflat pe final de contract, Ivan Martici a dezvăluit că i-a comunicat lui Rotaru decizia sa: "Am aproape 30 de ani. E o vârstă la care te gândești la multe, la familie, la securitatea ta. Domnul Rotaru știe cum gândesc eu. China? N-am nicio motivație să merg acolo". În traducere, Martici și-a dat acordul pentru prelungirea acordului scadent în vară, dar vrea mai mulți bani, având în vedere că s-ar putea să fie ultimul său mare contract.
De ce e supărat Papi pe Edi
Papură s-a luat din nou de oficialii Gazului, iar președintele Cârțu a povestit la Digisport de ce antrenorul oltenilor nu-l are la inimă pe Iordănescu jr. "E ceva mai vechi între el şi Edi. Când am jucat la Mediaş, Edi a venit și l-a salutat doar pe Piţurcă, s-a îmbrăţişat doar cu Piţi şi pe el nu l-a băgat în seamă, deși au fost colegi la cursurile Pro. Asta l-a durut", a explicat Sorinaccio.
Citește și:
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen