FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV VIDEO Emil Ducu Ninu, interviu atipic: „Pentru ce să mai joc fotbal? Să fiu plătit o dată la 3-4 luni? Acum fac educație financiară” + Ce sfaturi îi dă lui Gigi Becali

Articol de - Publicat sambata, 07 martie 2020 10:43

La 33 de ani, când alții își calculează atent ultimii ani în fotbal, Emil Ducu Ninu, fost fotbalist la FCSB, a ales o reconversie profesională. Oferă educație financiară și spune că și-a găsit un echilibru în viață

- Emil, m-am uitat peste CV-ul tău înainte să vin, cred că interviul ăsta putea fi făcut și pe terenul de fotbal, greșesc? Ce s-a întâmplat?
- Da, așa e! Ce să se întâmple, nu e nimic rău. S-a întâmplat un bine pentru mine. Am ales să renunț la fotbalul profesionist pentru că intrasem într-un impas și eu nu mă mai plăceam. Să vin în țară, să mă duc la Liga a 2-a sau chiar Liga 1 și să fiu plătit o dată la 3-4 luni... Prioritățile mele nu-s astea, ci familia și cariera mea pe ce să fac mai departe.

 - Cum a început tot?
- Sincer? Mai cochetam cu domeniul de investiții. Și la U Cluj aveau un coleg cu care mai vorbeam despre asta. Nu era român, tocmai de asta mi s-a deschis orizontul. El chiar făcea asta. Investea în burse, Forex, în piețele financiare. Și am vrut să văd ce înseamnă asta. Și mi-a zis exact ce le zic și eu altora acum. Să nu se gândească nimeni cât de repede să investească, în ce, cât trebuie să investească, cât obține. În primul rând trebuie învățat domeniul, află care sunt riscurile, dacă sunt mari, dacă ai toleranță la acele riscuri. Iar după aceea poți investi. 

„Avem o concepție limitativă, nu reușim să ținem pasul”

- Ce faci tu mai exact? 
- Scurt și la obiect: educație financiară! 

- Ce presupune? 
- Sunt oameni care vin la noi din diferite domenii care nu știu ce înseamnă inflație. Nu știu ce înseamnă un depozit la bancă. Sunt oameni care vin, ne spun că au bani și vor să investească. Nu mă interesează asta! Mă interesează să cunoască un domeniu, ca el să fie sigur că vrea să investească în acel domeniu. Sunt și oameni care știu ce înseamnă un domeniu de investiție, ce înseamnă o piață financiară, vin deja nișați. Iar noi le oferim consultanță pe mai departe în domeniile respective.

- Prinde ideea de educație financiară în România?
- Dacă ne gândim că suntem pe ultimul loc în Europa, merge foarte bine (râde). Și pe 124 în lume în acest moment. Din păcate, suntem depășiți și de două țări africane. 

- De ce așa jos?
- Te întreb pe tine. Părinții tăi, când vorbeau cu tine, și te întrebau ce vrei să faci, ce-ți ziceau?

- Să fac ce-mi doresc! 
- A, OK! Ai avut niște părinți deschiși în domeniul ăsta. Dar sunt părinți care spun așa: să te duci la școală, învață, ia-ți o casă, fă-ți familie și fii salariat! Iar noi dacă pornim de la început cu gândul ăsta, cu concepția asta limitativă, așa cum au fost și ei învățați, nu reușim să ținem pasul. Suntem cei mai mari investitori în băncile din România. Sunt depozite de 107 miliarde de RON. 

„Nu e un scop să fac bani! Vreau să mă dezvolt”

- Dar de unde pasiunea? Ți-au plăcut cifrele? 
- Nu neapărat cifrele. Am Facultatea de sport la bază. N-are nicio legătură. Am avocați care îmi vin la curs și vor și ei o reconversie profesională. Nu există o limită de vârstă. 

- Ți-a fost greu să te adaptezi?
- Nu, mai greu a fost cu programul fix, pentru că, vreau, nu vreau, trebuie să vin. Oarecum corporatist, de la 11 la 20. Mie nu-mi place trezitul de dimineață. Mă gândeam acum câteva luni că am scăpat de cantonamente. 

- Te-a dus gândul în ianuarie când vedeai la TV?
- Da, eu mai joc la Liga a 4-a și ei se gândeau să mergem într-un cantonament. Le-am zis că-s sătul de ele! Și nu prin prisma efortului depus acolo, dar concepția mea e să nu mai fiu închis două săptămâni într-un hotel după niște reguli stricte. 

- De cât timp ai schimbat domeniul?
- De un an și jumătate. Am avut peste 100 de clienți. Se poate și mai bine. 

- E mai bine ca-n fotbal?
- Financiar, am avut echipe la care am fost plătit mult mai slab decât ce am acum. Dar și unde am câștigat mult mai bine, ca în străinătate. Nu ăsta e un scop pentru mine. Vreau să mă dezvolt cât mai mult, să mă regăsesc și să fac totul din plăcere. Pentru că dacă nu faci cu plăcere, degeaba faci. 

„E vina fotbaliștilor dacă acceptă să stea neplătiți”

- Ce ai învățat în perioada petrecută în străinătate? 
- Doar în fotbalul românesc nu erai plătit la zi. Cât am jucat afară și primeam cecul în ziua de salariu, mi se părea ceva fenomenal. Obișnuit cu gândul că sigur nu-mi intră salariul, sigur n-am bani luna asta. Sigur trebuie să intru în economii ca să pot trăi. A fost un șoc și pentru soția mea. Sosea data de 10 și eu veneam cu cecul acasă. „Uite banii!”, ea mă întreba: „Păi, de unde?”. „De la echipă”, „Cum așa?”. „Păi, așa se procedează normal!”,

 - E dureros că fotbaliștii români sunt obișnuiți cu neplata la termen? 
- Te întreb altceva! Cine e de vină?

- Cred că-s mai mulți factori. Poate și ei, dar și oamenii din fotbal...
- Bravo! Nu e nimeni de vină. Eu! Doar eu! Pentru că dacă eu nu accept lucrul ăsta, nu mi se va întâmpla în viitor. Dar dacă eu sunt obișnuit și mă duc la o anume echipă și știu că îmi va întârzia salariul 3 luni, păi, ar trebui să-mi pun întrebări. Denotă un automatism greșit! 

„N-aș investi în fotbalul românesc! Vreau o investiție cu finalitate”

- Fotbalul românesc ți se pare un domeniu bun pentru o investiție? 
- Da! Ar putea deveni ușor profitabil. Dacă oamenii care au bani ar fi lăsați să investească în fotbal, ar putea face lucruri bune. Uitați-vă la CFR! Tot timpul ne comparăm cu echipe gen Sevilla, dar noi nu ținem pasul cu ei. Țineți minte că s-a iscat o discuție legată de salariul Cristinei Neagu. E cea mai bună din lume, noi nu conștientizăm asta. O avem pe Messi din handbal. Trebuie respectată și ținută ca Gică Hagi și Gică Popescu, oameni care au adus glorie țării.

- Dacă vei ajunge în viitor să câștigi mulți bani...
- Nu! Știu ce vrei să spui!

- Deci n-ai băga bani în fotbal...
- Nu cred! Cumva percepția mea s-a schimbat despre ce înseamnă o investiție. Investiția trebuie să aibă o finalitate. Dacă merg să investesc a la longue, n-aș face asta...

- L-ai îndemna pe Gigi Becali să investească în ceva anume?
- Cred că o face deja. Nu înseamnă că dacă are bani și nu spune că face un lucru, nu îl face. Până la urmă e un antreprenor. Are și alte investiții, nu trebuie să îi spun eu ce să facă. 

- Ai lucrat cu Gigi Becali...
- Da, e un om pătimaș. Îl cunosc bine și ca om de afaceri, și ca finanțator de club. Nu înseamnă că trebuie blamat. Dacă sunt criticat, trebuie să am puterea să recunosc că am greșit ceva. Dacă mă plâng, ce rezolv? Nu trebuie să ne punem bariere. Am fost criticat, am fost ridicat în slăvi de Gigi. Tot timpul când mă lăuda, îmi zicea și soția, spuneam și eu. „Da, știu! Data viitoare o să mă desființeze”. Eram obișnuit! 

Fotbal de plăcere la Independența, Liga a 4-a Călărași

- Mai ai timp să te uiți la fotbal?
- Cum să nu? Mă uit! 

- Cum e față de acum 10 ani?
- E greu și nu cred că ar fi corect să fac o comparație. Sunt subiectiv acum, dar voi spune că era mai greu atunci. Știam de la începutul campionatului că sunt 6 echipe care se bat la titlu, restul la retrogradare. Nu era clasa de mijloc. Acum, cumva echipele care nu se bat la titlu și intră în play-off au un timp de experimente. La fel prima sau primele din play-out. 

- La ce echipă joci în Liga a 4-a? 
- Independența din Călărași. Îmi place colectivul de acolo. Am mai jucat cu mulți dintre ei. De plăcere merg. Cum unii se duc la grătar, eu merg la fotbal cu prietenii. Suntem pe primul loc și avem avans. Deși nici măcar nu ne antrenăm! Facem și grătare după, jucăm din plăcere. 

- Te feliciți acum, când vezi situația din fotbalul românesc, pentru că te-ai lăsat și ai ales acest drum?
- Îmi asum orice decizie și nu-mi pare rău de nimic. Când vine salariul simt cel mai bine acest lucru (râde). Nu! Când reușesc să ajut oamenii! Pe mine asta mă motivează în primul rând. Dacă îi ajut pe ei, îmi ating scopul moral, iar cel financiar va veni cu siguranță.  

+5 FOTO

„Colegii de la Liga a 4-a îmi mai cer sfaturi, că nu le merge businessul. Jack Ma, fondatorul Alibaba, spune o chestie: Nu vă mai faceți acoperiș pe timp de iarnă! În limbaj de investiție se traduce așa: Nu încerca să fii reactiv. Vino cu o sursă de venit care să-ți asigure un trai decent”

„Fotbalul a însemnat totul pentru mine. Singurul meu regret e că n-am reușit să joc la un nivel mai mare la echipa națională. Am fost aproape, dar în perioada respectivă aveam în lot jucători mai buni ca mine. Jucam în Champions League, dar existau alții peste nivelul meu”

„Nu avem oameni capabili să facă marketing pentru o echipă de top. De ce să nu fie profitabil? Problema e că noi gândim pe moment. Încet! Perioada lungă de timp ne dă înapoi pe noi ca români. E nevoie de răbdare”

 „Coronavirus este o criză nu doar medicală, ci și financiară. Oamenii care știu ce înseamnă piața financiară știu că multe acțiuni au scăzut la 50%. Asta înseamnă criză! Dar pe criză se fac cei mai mulți bani pe piețele financiare. Mindsetul contează ca să știi să profiți de asta” 
- Ducu Ninu, fost fotbalist FCSB 

106 meciuria strâns Ducu Ninu în Liga 1 pentru echipe ca U Cluj, FCSB, Progresul, Gloria Buzău și Gloria Bistrița 12 meciuri în naționala U21 a strâns Emil Ducu Ninu

Vezi și:

Gigi Becali a ales înlocuitorul pentru Bălgrădean, dar există un obstacol în calea transferului: „Nu poți să vorbești acum cu el!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen
Noutati auto
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen
Svitolina și Monfils, imaginile săptămânii la Australian Open » Cum au fost surprinși pe coridor, după victoriile mari de azi: „Avem noi, ucrainencele, asta!”
Tenis
Svitolina și Monfils, imaginile săptămânii la Australian Open » Cum au fost surprinși pe coridor, după victoriile mari de azi: „Avem noi, ucrainencele, asta!”
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile
Superliga
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile

„S-a degradat de la an la an, mi-era milă de el” » Drama tulburătoare a lui Vasile Ardeleanu, spusă de trei dintre foștii lui coechipieri. Câți bani i-ar fi dat Lăcătuș

Singur în Emirate » Titularul de la Rapid, „uitat” în Dubai! Ce s-ar fi întâmplat la îmbarcarea spre România


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează