Articol de Dan Bâra - Publicat joi, 19 martie 2020 17:55
Apărarea este o responsabilitate colectivă în fotbalul de azi și deseori, în jocul celor de la FCSB, apar situații pe care un singur jucător defensiv nu le poate rezolva.
Dar nici greșelile individuale nu pot fi scoase din ecuație. Așa cum vom vedea în continuare, Planic are partea lui de vină la cel puțin 10 dintre cele 16 goluri primite de FCSB cu el în teren.
Bogdan Planic, fundașul celor de la FCSB, cotat pe site-urile de specialitate la 2,3 milioane de euro, a evoluat în 20 dintre cele 28 de partide din actuala ediție a Ligii 1. Statistica arată că FCSB a primit, în medie, 2 goluri pe etapă în cele 8 meciuri în care Planic a absentat, în vreme ce, cu sârbul în teren, a primit, în medie, 0.6 goluri pe etapă. La fel de adevărat e și că Planici a mai făcut multe greșeli care nu s-au transformat în gol.
Am trecut în revistă, mai jos, 10 dintre cele 16 goluri primite de FCSB cu sârbul în teren. Sunt situațiile în care se poate considera că Planic a greșit.
FCSB - Hermannstadt 4-3
Deși echipa sa este în situație de 4 la 4 în propriul careu, Planic nu marchează niciun adversar, ci doar privește faza care duce la primul gol al sibienilor.
La al doilea gol al sibienilor, fiecare fotbalist al gazdelor încearcă să țină în marcaj pe cineva, ba chiar, Vână și Bălașa se țin unul pe altul. Planic privește faza detașat, din centrul careului.
Al treilea gol al lui Hermannstadt vine dintr-un penalty făcut de același Planic. Sârbul nu observă că adversarul a pierdut balonul de sub control și îl faultează.
FCSB - FC Botoșani 0-2
Planic face marcaj larg la Ogenda și îi permite acestuia să contribuie decisiv la primul gol al partidei.
Botoșănenii scapă pe contraatac și, în situație de 4 contra 4, Planici alege să se poziționeze în fața colegului său, Salomao. Mai mult sau mai puțin, fiecare dintre cei de la FCSB are un om în marcaj: Ov. Popescu la Ofosu, Salomao la Askovski și Cristea la Andronic, situație în care Planic ar trebui să îi iasă în întâmpinare lui Ogenda. Ezită la început, iar când o face, e prea târziu. 2-0.
FCSB - Dinamo 1-1
Dinamo deschide scorul în urma unui corner. Fiecare jucător de la FCSB încearcă să țină un adversar în marcaj. Singurul care face excepție e Planic, care rămâne înțepenit în mijlocul luptei pentru balon. Fără să facă vreun pas, sârbul se uită la Ciobotariu, care reia în plasă de lângă el.
Chindia - FCSB 1-2
FCSB recuperează balonul într-o situație de 3 contra 2. Dar Planici alege cea mai nepotrivită continuare și îi pasează cu capul lui Cristea. Acesta are om lângă el și nu reușește să controleze mingea. Adversarii recuperează și înscriu.
FCSB - Sepsi 2-1
Mingea este trimisă în careu. Absolut toți jucătorii sunt cu ochii spre balon, mai puțin Planic, care se uită spre propria poartă. Acolo va poposi balonul peste câteva secunde.
Poli Iași - FCSB 1-2
Ieșenii resping spre centrul terenului o minge care se îndreaptă spre cel mai scund jucător al lor, Andrei Cristea. Prins între Cristea și Platini, Planic trebuie să aleagă ce să facă. Să îi ia fața micuțului Cristea sau să se țină de Platini. Nu face nici una, nici alta, ci rămâne blocat pe loc, între cei doi. Platini scapă singur, în spatele său.
CFR - FCSB 1-0
Nedelcu îi pasează lui Planic, acesta se dă în spate și scapă mingea de sub control. Deac atacă, preia balonul și este faultat de Planic, care vede cartonașul roșu. Din lovitura liberă rezultată, CFR Cluj marchează singurul gol al întâlnirii.