Articol de Luminița Paul - Publicat marti, 24 martie 2020 15:57
Bulgarii se pregătesc pentru o situație serioasă cauzată de noul coronavirus și au făcut o simulare de amenajare a unui spital de campanie în cea mai mare arenă din Sofia, Armeeț Arena.
Armeeț Arena, sala multifuncțională cea mai modernă și mai spațioasă din capitala țării vecine, s-a transformat zilele acestea într-un potențial spital de campanie. Informația a fost furnizată chiar de primul ministru Boiko Borisov pe pagina sa de Facebook, scrie site-ul MySofia. Această acțiune a fost recomandată de Centrul Național Operațional, iar în simularea realizată zilele trecute au fost implicate Ministerul Apărării, cel al Sănătății, al Tineretului și Sportului, ca și Agenția Națională a Rezervelor Statului și Stocurilor de Război.
Prima fază a exercițiului de simulare a presupus stabilirea unui centru temporar în care să fie primiți pacienți aflați în carantină, cu posibilitatea transformării într-un spital militar de campanie. Etapa a doua înseamnă dotarea cu echipament medical, a treia coordonarea acțiunilor de transport, plasare și îngrijire a pacienților, iar a patra este încetarea activității de facilitate temporară de carantinare. În Armeeț Arena au fost plasate 500 de paturi, a explicat ministrul Apărării, Krasimir Karakanov, dar în rezerva de stat există un total de 15.000.
Așa arată Armeeț Arena cu paturi de spital
Sport și concerte
Construită între 2009 și 2011, sala s-a numit inițial Sofia, apoi însă compania bulgară de asigurări Armeeț a cumpărat drepturile de titlu. Are o capacitate de 12.373 de locuri în tribune, iar pentru concerte se poate ajunge până la 17.906. În această arenă se pot organiza întreceri la 30 de sporturi, între ele baschet, volei, handbal, box, tenis, haltere, scrimă și gimnastică. Primul mare concert găzduit de Armeeț Arena a fost cel al lui Jean Michel Jarre, pe 9 octombrie 2011. Recordul de spectatori a fost atins pe 9 iunie 2012, când 12.501 fani (peste capacitatea oficială) au asistat la partida de volei dintre Bulgaria și Franța, de calificare pentru JO de la Londra.
Un trofeu special
Armeeț Arena e sala în care Simona Halep câștiga The Tournament of Champions la finalul sezonului 2013, cel al afirmării în circuitul WTA. Cu trei turnee International câștigate în acel an, Nurnberg, s-Hertogenbosch și Budapesta, ea s-a calificat pentru competiția de la Sofia, disputată în sistem de grupe. Acolo a trecut de Anastasia Pavliucenkova, Alize Cornet și Elina Svitolina, în semifinale de Ana Ivanovici, iar în ultimul act de Samantha Stosur pentru al șaselea trofeu din 2013. Urca în urma acestui succes pe locul 11 mondial.
Ultimul aur pe echipe
În 2014, Campionatele Europene de gimnastică s-au disputat la Sofia, în Sala Armeeț, iar România cucerea atunci titlul pe echipe, prin Larisa Iordache, Diana Bulimar, Andreea Munteanu, Ștefania Stănilă și Silvia Zarzu. Rămâne cel mai recent succes de acest gen. De asemenea, Larisa Iordache completa palmaresul tricolor cu aurul la sol câștigat la egalitate cu italianca Vanessa Ferrari, argintul de la bârnă și bronzul de la sărituri. Junioarele cucereau bronzul pe echipe și alte patru medalii de argint individuale.
Sicrie păstrate pe gheață
Spania a depășit 2.300 de decese cauzate de COVID-19, iar firmele de servicii funerare nu mai fac față. În Madrid, zona cea mai afectată, se caută soluții, între ele depozitarea sicrielor în diverse locuri până când vor putea fi preluate pentru înmormântare sau incinerare. Un asemenea loc este patinoarul amenajat în centrul comercial Palacio de Hielo (Palatul de Gheață), situat pe strada Silvano. Firma care are concesionat spațiul a înaintat propunerea spre Comunidad de Madrid, care a acceptat, prin Subdirecția Generală de Sănătate Publică. Primele sicrie au fost transferate deja luni seară de Unitatea Militară de Urgențe, printr-o singură zonă de acces, direct pe pista de gheață, care are o suprafață de 1.800 de metri pătrați, unde sunt depozitate pe „o suprafață din material polimeric de 2-3 centimetri grosime”, scrie El Pais.
Stadionul din Târgu Jiu și sala din Giurgiu
Și în România au fost două stadioane și o sală de sport care au servit, pentru scurt timp, drept centru de carantinare pentru românii veniți din afara granițelor țării. Astfel, în hotelul stadionului din Giurgiu au ajuns la începutul lunii 21 de români sosiți din Italia, cu autocarul. Au fost apoi alte persoane care au fost duse și au fost cazate în sala de sport a orașului. Și la hotelul stadionului din Tg. Jiu au fost aduși români care trebuiau să stea 14 zile în carantină. Oficialii clubului din Tg. Jiu au trimis acasă juniorii care stăteau în acele spații de cazare pentru a face loc românilor veniți din Italia.
VIDEO » Carantină totală în România
Citește și alte știri despre cum e afectat sportul de coronavirus:
Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi amânate pentru 2021! Comunicatul oficial emis de CIO
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”