Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 24 martie 2020 19:00
Construcția arenelor Ghencea, Giulești și Arcul de Triumf avansează, chiar dacă autoritățile au luat măsuri speciale odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus
Bucureștiul trebuia să fie gazdă pentru Campionatul European din vara acestui an, dar situația globală legată de răspândirea virusului COVID-19 a dat peste cap planurile UEFA. Competiția a fost amânată pentru anul viitor, dar șantierele din Capitală nu și-au închis porțile. Muncitorii vin încă de la ora 7:00 la cele trei construcții, se lucrează în ture, iar toți cei implicați în lucrări poartă măști de protecție, iar la intrarea pe șantier există bidoane cu dezinfectant.
„Ritmul de lucru este unul bun"
„Lucrările se desfășoară conform graficului, s-au luat anumite măsuri de prevenție astfel încât lucrările sa nu fie afectate", spun oficialii CNI pentru Gazeta Sporturilor. „Se lucrează în aceleași condiții ca și până acum. Nu se încalcă niciuna dintre regulile impuse de autoritățile din România", mai spun aceștia.
Ministrul sportului, Ionuț Stroe, supraveghează stadiul lucrărilor. „Cu toate măsurile de siguranță luate, pentru a preveni și combate răspândirea COVID-19, pe șantiere ritmul de lucru este unul bun, sub coordonarea Companiei Naționale de Investiții. Lucrările la cele trei stadioane avansează, în ciuda situației speciale în care ne aflăm și chiar dacă Euro a fost amânat pentru 2021. România are nevoie de această infrastructură pentru sport ca de aer", a comentat ministrul.
Mai mult, având în vedere modificările legislative privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, dar și după declarația președintelui României, Klaus Iohannis, autoritățile sunt pregătite să schimbe și programul de lucru. „Se va lucra, dar vom vedea în ce condiții!", mai spun oficialii CNI.
„Pe șantiere nu există riscuri"
„Muncitorii străini sunt cazați centralizat, sunt organizați, iar dacă apare vreun caz, îi vom băga pe toți în carantină. Pericolul major îl poate reprezenta interacțiunea dinte angajații români și rudele venite recent din țările afectate, precum Italia și Spania. Pe șantiere nu există riscuri, pentru că deși lucrează, să spunem, 100 de oameni pe un șantier, ei nu stau înghesuiți, ci sunt în aer liber. Problema e să nu vină cineva cu virusul de acasă", spune, pentru ZF, Cristian Erbașu, patronul companiei care lucrează pentru stadioanele din București.
Vietnamezii lucrează pe șantirele noastre
Sute de muncitori vietnamezi lucrează în proiectul României pentru Euro 2021. Asiaticii construiesc stadioanele Ghencea și Giulești, cele mai mari arene modernizate în vederea turneului final din care țara noastră va găzdui patru partide. De ce au apelat constructorii la forță de muncă din Asia? Permisele lor de muncă sunt acordate în baza contractelor pe care le obțin în România, deci ei nu-și permit să renunțe, pur și simplu, la joburi și să rămână totuși la București. Și nu doar din Vietnam sunt muncitori pe șantiere. Mai vin din Sri Lanka, Nepal, Turcia și India.
450 de angajațidin cei 1.500 cât are compania Construcții Erbașu sunt din Vietnam
Situația la zi pe cele trei stadioane din București
- STEAUA. Tribunele au fost montate, acoperișul a fost fixat, s-a făcut instalația de drenaj. Se lucrează în exteriorul arenei, dar și în spațiile din interior. În curând va începe montarea scaunelor
- ARCUL DE TRIUMF. Tribuna I nu a fost încă montată în totalitate, la fel și acoperișul, ca și la una dintre peluze. S-a început operațiunea pentru montarea drenajului, iar unele scaune deja au fost fixate
- GIULEȘTI. Au început să se monteze tribunele din beton, se lucrează la tribuna I. Din informațiile GSP, la stadionul Rapid se lucrează în trei schimburi, aici fiind și cele mai mari întârzieri
Restricții de circulație și pe timpul zilei » Când intră în vigoare ordonanța militară
Citește și alte știri de actualitate despre coronavirus:
VIDEO Mașinile Jandarmeriei circulă noaptea pe străzi, în toată țara » Ce anunț se face la portavoce
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen