Articol de Dan Bâra - Publicat joi, 26 martie 2020 15:50
Vestiarul virtual al Barcelonei nu e deloc liniștit în aceste zile. Pe de-o parte, ter Stegen refuză să își relungească contractul, scadent în 2022. Pe de altă parte, jucătorii s-au împărțit în două tabere în urma propunerii clubului de a accepta reducerea salariilor cu 70%.
Propunerea oficialilor Barcelonei nu vizează doar echipa de fotbal, ci toate departamentele clubului.
70% reducere, de la echipa de fotbal până la cea de hochei
Conducerea catalanilor propune tuturor o amânare a plătilor până când situația va reintra în normal. Sportivii ar urma să primească doar 30% din salariu, oferind astfel clubului posibilitatea de a avea lichidități. Restul de 70% va fi plătit ulterior, ceea ce înseamnă că niciun sportiv nu va pierde bani.
Măsura s-ar aplica în mod egal în toate departamentele, de la echipa de fotbal masculin la cea de fotbal feminin și de la clubul de baschet până la cel de hochei.
Mai mult decât un club - o afacere
Faimosul motto al catalanilor, "Més que un club" (Mai mult decât un club), se dovedește adevărat încă o dată, chiar dacă asta presupune o conotație financiară. Conform raportului Deloitte din luna ianuarie 2020, Barcelona a înregistrat în anul anterior încasări record în istoria fotbalului, devenind prima echipă ce depășește 800 de milioane de euro. Mai precis, Barcelona a ajuns pe locul 1 în clasamentul Money League, cu venituri de 841 milioane euro, devenind, într-adevăr, mai mult decât un club.
Veniți din toate colțurile lumii, jucătorii de la Barcelona s-au îngrămădit cu toții, ca într-un autobuz aglomerat, sub acel scut pe care scrie "Més que un club". În vremurile bune de dinaintea Coronavirusului banii curgeau în buzunarele lor și, chiar dacă se mai călcau uneori pe bătături, toți erau relativ voioși atâta vreme cât știau, fiecare dintre ei, parola de la seiful cu bani: "Més que un club". Acum, pe vreme de criză, există două tabere, create pe criterii finaciare. Cei care vor să ajute clubul, acceptând o amânare a plății integrale a salariilor, și cei care vor toți banii la termen.
Întrebarea e ce vor face cu sumele primite cei ce vor să fie plătiți la zi. E greu de crezut că sunt în urmă cu chiria, cu întreținerea sau că au rate la bănci. Ori, că vor, pe loc, sumele integrale pentru a le dona spitalelor.
În Qatar, regulile nu se aplică atunci când e vorba de migranți
Să mergem în celălalt capăt al lumii și să vedem și celălalt capăt al spectrului financiar al fotbalului. Într-un articol de azi, 26 martie, cotidianul The Guardian scrie despre muncitorii străini din Qatar, ce lucrează la stadioanele pentru Mondialul din 2022. Mânați de nevoi, aceștia au venit în Golf din toate colțurile (sărace) al lumii în speranța de a-și face o viață mai bună. Dar, deja, de la începutul lucrărilor și până acum, peste 1600 dintre ei și-au pierdut viața pentru că lucrau în condiții improprii. ”Rata mortalității este la un nivel acceptabil”, au spus autoritățile din Qatar. Vi se pare un răspuns cinic? Ei bine, lucrurile pot fi mult mai cinice!
Cu mai puțin de 1000 de zile până la startul Mondialului, statul din Golf nu îi menajează pe muncitorii migranți ce lucrează pe stadioanele ce vor găzdui competiția. Zilnic, aceștia sunt înghesuiți în autobuze și trimiși pe șantiere, deși guvernul de acolo a decis ca toate adunările să fie interzise din cauza epidemiei de Coronavirus. Transportul spre locurile de muncă nu e singura problemă. Migranții au condiții minime de igienă și asistență medicală și locuiesc în condiții improprii, cu 8 sau 10 paturi în camere. Dintre cei peste 500 de infectați cu Covid-19 din Qatar, cele mai multe cazuri se înregistrează în rândul migranților.
Înapoi la Barcelona
Paralela între cele două situații de mai sus a fost necesară pentru a avea un termen de comparație. Cele două extreme prezentate urmăresc același scop, sursa de venit, dar în moduri diferite pentru că una e să fii atât de apăsat de nevoi încât să muncești 10 ore pe zi la 45 de grade Celsius, și alta e să fii jucător la Barcelona, cu salariul la zi și cu zeci sau sute de milioane în cont. Sunt două capete ale unui spectru ce nu se va întâlni nici măcar în momentul când super-vedetele catalanilor vor ajunge la Doha. Cel mai probabil, muncitorii nu vor mai fi acolo fie pentru că nu mai e nevoie de ei, fie pentru că vor fi murit.
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”