Articol de Adrian Florea, Liviu Manolache - Publicat duminica, 03 mai 2020 12:00
Născut pe 3 mai 1955 la Oradea, într-o familie de etnici maghiari, Zoltan Crișan a evoluat vreme de 10 sezoane în tricoul alb-albastru al Universității (1974-1984) și a fost adoptat definitiv de pătimașii suporteri ai Craiovei.
A fost unul dintre cei mai iubiți fotbaliști din perioada de glorie a oltenilor, iar moartea sa, la numai 48 de ani - deși previzibilă, din pricina numeroaselor boli de care suferea - a întristat o țară întreagă.
Azi, când fostul mare "șeptar" al Științei ar fi împlinit 65 de ani, Gazeta încearcă să zugrăvească, din șapte istorii mai puțin cunoscute, un portret al marelui dispărut.
ZOLI CRIȘAN A REFUZAT STEAUA
În vara lui 1974, înainte de a fi transferat de formația din Bănie de la Minerul Baia Mare, Zoli a fost pe lista de achiziții a Stelei. Faptul că juveții erau campioni en titre, iar roș-albaștrii terminaseră sezonul precedent abia pe locul 6, a cântărit decisiv în alegerea tânărului de 19 ani.
5 goluria înscris Crișan în 30 de partide disputate în cupele europene
ISRAEL ȘI IL LUCE
A debutat în prima reprezentativă în 1974, într-un meci cu Israel, câștigat cu 1-0 la Tel Aviv, și a evoluat pentru ultima oară sub tricolor, în 1984, tot într-un amical cu Israel, 0-0 în Oradea natală. În '74 l-a înlocuit la pauză pe Mircea Lucescu, în '84 selecționer era Mircea Lucescu.
1975, AN DE EXCEPȚIE
În 41 de selecții la națională, Crișan a înscris de 4 ori. Toate cele 4 reușite au venit în 1975: la 1-1 în Spania (gol pe Bernabéu, în fața a 100.000 de spectatori!), la 6-1 cu Danemarca ("dublă") și la 1-1 în Scoția.
6 trofeea câștigat Crișan: două titluri de campion ('80, '81) și patru Cupe ale României ('77, '78, '81, '83)
A CONDUS FĂRĂ CARNET
Pe când evolua la Craiova, Zoli și-a cumpărat mașină. Pe care a condus-o până după Revoluție fără să aibă carnet! "Cum a fost posibil? Eram fotbalist la Universitatea, doar nu era să mă verifice pe mine un sergent major!", a recunoscut el într-un interviu din volumul "Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima".
"În 1975, după golul de pe Santiago Bernabéu, am avut o ofertă să joc la Zaragoza. Bine, e mult spus ofertă, a fost mai mult o discuție. Era greu, atunci, să rămâi în străinătate"
Zoltan Crișan, în "Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima"
CUM A SCĂPAT DE "GURA" LUI OȚET
Crișan n-a fost niciodată "ușă de biserică". A recunoscut că i-a plăcut să "experimenteze" din plin. Într-un cantonament montan de la începutul anilor '80, el a plecat să se distreze în oraș. Iar distracția s-a întins până dimineață.
Când s-a întors, pe la 5:00, la hotel, antrenorul Constantin Oțet l-a întâmpinat furios: "Unde ai umblat până la ora asta, nu ți-e rușine?!". "Afumat" bine, Zoli a dat o replică de un umor involuntar: "Ce caut eu la ora asta?! Dar dumneata ce cauți la ora asta?! Ești om bătrân, du-te și te odihnește!". Născut în 1940, Tică Oțet abia depășise vârsta de 40 de ani la ora acelei întâmplări.
304 meciuride primă divizie a disputat Zoli în tricourile echipelor U Craiova, FC Bihor, FC Olt și Chimia Rm. Vâlcea
COPIL DIN FLORI
Zoli a avut o viață personală extrem de zbuciumată. Cu soția, Rodica (de care a divorțat în 1995), a avut un fiu, Robert. Cu o piteșteancă a avut un alt băiat, Eduard. Nu l-a recunoscut, însă a plătit "pensie alimentară" pentru acesta.
"Mai ales după divorțul din '95 am trecut prin momente foarte, foarte dificile. Ani de zile, viața mea parcă nu mai conta. Da, am băut mult, n-am avut nici voință să mă opresc, nici de sfaturile prietenilor n-am ascultat..."
Zoltan Crișan, în "Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima"
NU I-AU PLĂCUT „CÂINII"
Crișan a marcat 50 de goluri în primul eșalon, în poarta a 20 de adversare. Printre victimele favorite, Dinamo! Contra roș-albilor, Crișan are 5 reușite. Doar cu Jiul Petroșani și cu ASA Tg. Mureș a mai înscris la fel de mult.
14 octombrie 2003e data la care Zoltan Crișan a murit, la Spitalul de Urgență din Craiova. Cauza decesului, tuberculoză pulmonară. El mai suferea de tromboflebită, insuficiență cardiacă și hipertensiune
"Am fumat mult de tot. Uneori, și în pauza meciurilor fumam, trăgeam măcar două-trei fumuri prin baie! Am început pe la 13-14 ani și nu m-am lăsat niciodată, nici măcar când am fost bolnav"
Zoltan Crișan, în 2003, cu puțin timp înainte de a muri
A fost inamic public în Craiova: „Și acum mă mai strigă ”Trădătorule” oamenii din Craiova”
CITEȘTE ȘI:
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen