Articol de Luminița Paul - Publicat joi, 23 iulie 2020 09:34 / Actualizat joi, 23 iulie 2020 09:47
Pe 23 iulie 2021 ar trebui să pornească ediția JO de vară de la Tokyo, amânate de CIO din cauza pandemiei cu noul coronavirus. Se vor putea ține Jocurile în siguranță?
Împingerea datelor de desfășurare ale Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo cu un an a apărut ca o decizie logică și rezonabilă în luna martie, atunci când s-a luat decizia. O perioadă suficient de mare pentru ca pandemia cu virusul SARS-CoV-2 să nu mai reprezinte o amenințare atât de mare cum era atunci. Au trecut 4 luni de atunci, iar lucrurile nu au căpătat alura de mai mare siguranță globală atât de așteptată. În aceste condiții, se va putea ține imensa competiție sportivă în condiții de securitate sanitară pentru toți cei implicați?
Japonezii susțin că da, prin vocea lui Toshiro Muto, directorul executiv al Comitetului de Organizare. Acesta a explicat pentru Reuters că, în ciuda faptului că au sperat într-o reducere a amenințării virusului, în realitate nimeni nu știe cum va arăta situația la momentului startului JO, 23 iulie 2021. Se presupune însă că noul coronavirus va fi în continuare o problemă majoră. "Ar fi dificil să ne așteptăm la o controlare a pandemiei. Dar dacă putem duce la capăt Jocurile cu coronavirusul prezent, Tokyo poate fi un model pentru viitoarele ediții sau pentru alte competiții internaționale", a spus Muto. Apoi a adăugat că "astfel am putea crea o moștenire inclusiv pentru istoria omenirii".
Sponsor nou
Latura financiară joacă un rol important în pregătirea și desfășurarea JO, iar CIO a anunțat luna trecută o estimare de 800 de milioane de dolari a costurilor suplimentare în ceea ce îi privește. Partea niponă a fost reticentă în a rosti sume, Muto spunând că o cifră finală va putea fi cunoscută abia în decembrie. El a adus în discuție aducerea de noi sponsori, chiar dacă prognoza economică pentru perioada următoare este una întunecată.
"Încă există companii care vin și spun că vor să sprijine Jocurile, pentru noi e o veste luminoasă", a precizat Toshiro Muto, care a și anunțat că Tokyo Skytree, cel mai înalt turn din lume, a intrat pe lista sponsorilor. Se speră că sponsorii actuali își vor extinde contractele actuale până la startul din 2021 al JO.
1,35trilioane de yeni erau costurile estimate ale Jocurilor Olimpice înaintea amânării, sumă care se va mări
Oamenii sunt reținuți
Weekend-ul trecut s-au făcut două sondaje cu scopul de a stabili cât din populația Japoniei dorește desfășurarea Jocurilor Olimpice la Tokyo anul viitor. Rezultatul anchetei realizate de agenția Kyodo a indicat că abia 23,9 la sută dintre oameni susțin ideea păstrării planurilor actuale. 36,4 la sută sprijină ideea unei noi amânări, în timp ce 33,7% vor, pur și simplu, anularea JO. Alt sondaj, realizat de cotidianul Asahi, arată că 33% din persoane vor JO la anul, iar 61% susțin amânarea sau nedisputarea.
Speranțe „tricolore” » Sportivii olimpici încep, cu pași mici, să reintre în normal
Dan Șucu achiziționează al 3-lea club de fotbal! Vestea momentului: „Lucrăm pe mai multe planuri”