FOTBAL  »  Superliga  »  FRF

EXCLUSIV După cazurile Andrei Vlad și Istvan Fulop, FRF iese din nou în evidență: l-a reactivat după condamnare!

După cazurile Andrei Vlad și Istvan Fulop, FRF iese din nou în evidență
După cazurile Andrei Vlad și Istvan Fulop, FRF iese din nou în evidență

Articol de - Publicat luni, 27 iulie 2020 19:47 / Actualizat luni, 27 iulie 2020 21:11

Fostul asistent FIFA Nicolae Grigorescu, 64 ani, a primit pe 2 iulie o condamnare la 1 an și 4 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei. 

Motivul: a condus beat mașina, alcoolemie 0,72 mg/l. După ce-l suspendase în februarie din calitatea de observator, FRF îl readuce în circuit, delegându-l la CFR Cluj - FC Botoșani.

După bâlbele din cazurile Andrei Vlad și Istvan Fulop în Cupa României, FRF iese în prim-plan cu încă o decizie controversată. Iar vizat e acum Nicolae Grigorescu, fostul asistent internațional, om cu prezențe la CM 1998 și Euro 2000, plus finala Champions League 1995, cu Ion Crăciunescu la centru.

Federația l-a delegat pe timișorean ca observator de arbitri la CFR Cluj – FC Botoșani, cu toate că a fost condamnat de Judecătoria Timișoara la începutul lunii iulie la 1 an și 4 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani!

Parchetul n-a mai făcut apel!

În urmă cu un an, Grigorescu a fost prins băut la volan în orașul de pe Bega, i s-a detectat o alcoolemie de 0,72 mg/l și a comis și un accident, lovind două mașini în parcare. Sentința a primit-o în dosarul cu numărul 37521/325/2019 pentru "conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe".

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, procurorii nu au apelat în termen sentința, care a devenit astfel definitivă.

Suspendat de FRF după un articol din GSP

La mijlocul lunii februarie, la interpelarea ziarului, FRF comunica GSP că-l va reține imediat de la delegări pe bănățean "până la lămurirea situației sale juridice", după ce apucase deja să-i ofere 6 meciuri după comiterea faptei.

Răspunsul federației conținea două puncte, între care și precizarea că "CCA a aflat vara trecută, tot din presă, despre acest accident, iar despre dosarul penal deschis pe numele domnului Grigorescu în urma articolului publicat de GSP. Imediat, secretariatul CCA i-a cerut domnului Grigorescu detalii despre acest dosar, iar până la lămurirea situației juridice a acestuia s-a luat decizia de a nu mai fi delegat la niciun meci".

Timișoreanul reapare însă brusc și discret pe lista oficialilor la o partidă din Liga 1, chiar la un joc vital pentru desemnarea campioanei din actualul sezon! Asta cu toate că, față de luna februarie, când dosarul lui Grigorescu era doar în faza de judecată, acum există pe numele lui chiar o condamnare!

EXCLUSIV După cazurile Andrei Vlad și Istvan Fulop, FRF iese din nou în evidență: l-a reactivat după condamnare!
Grigorescu, dreapta, într-o brigadă condusă de Ion Crăciunescu

La trântă cu propriul Cod de Etică

Delegarea FRF pune în discuție propriile regulamente. În vigoare din 1 martie 2019, Codul de Etică stipulează că "se aplică tuturor comportamentelor care dăunează autenticității, integrității și reputației sportiv-fotbalistice, indiferent dacă acestea se produc în cadrul sau în legătură cu jocul de fotbal sau altfel".

Iar Regulamentul de Organizare al Activității Arbitrilor (RODAA) are câteva prevederi la fel de clare:

  • Art. 109: Arbitrii faţă de care s-a început urmărirea penală sau care sunt judecaţi în stare de libertate pentru infracţiuni incompatibile cu calitatea de arbitru, vor fi suspendaţi din activitate.
  • Art. 132: Următoarele împrejurări sunt considerate circumstanţe agravante, determinând agravarea sancţiunii disciplinare: - săvârşirea abaterii sub influenţa băuturilor alcoolice".

Documentul nu trimite explicit în astfel de cazuri și la observatori, dar "culpele de acest tip îi vizează în mod clar și pe ei, mai ales că este vorba despre niște oameni care judecă și evaluează prestațiile arbitrilor", așa cum a punctat o sursă din Federație.

"Nu există temei legal să nu fie delegat"

Cum explică FRF noua abordare?

  • „1. Domnul Grigorescu a prezentat certificat de cazier judiciar din care rezultă că nu are fapte înscrise în acesta.”
  • „2. Legislația în vigoare prevede (art. 90 din Codul Penal, alin. 1) - Persoanei față de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu i se mai aplică pedeapsa și nu este supusă niciunei decăderi, interdicții sau incapacități ce ar putea decurge din infracțiunea săvârșită, dacă nu a săvârșit din nou o infracțiune până la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea amânării și nu s-a descoperit o cauză de anulare.”

„Prin urmare, nu există niciun temei legal în virtutea căruia domnul Grigorescu să nu poată fi delegat", informează FRF.

FRF se prevalează acum că o condamnare la închisoare cu amânarea aplicării pedepsei nu constituie cazier judiciar decât în situația în care sentința se activează dacă inculpatul nu respectă în cei doi ani de probațiune obligațiile impuse de instanță sau comite o altă faptă nelegală. 

EXCLUSIV După cazurile Andrei Vlad și Istvan Fulop, FRF iese din nou în evidență: l-a reactivat după condamnare!
Nicolae Grigorescu

Ce conține sentința Judecătoriei Timișoara în cazul lui Nicolae Grigorescu:

  • condamnare de 1 an și 4 luni cu închisoare - amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani
  • să efectueze timp de 40 de zile muncă neremunerată în interesul comunității la SC Horticultura SA sau la Primăria Dumbrăvița 
  • să se prezinte periodic la serviciul de Probațiune Timiș 
  • să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea
  • să anunțe orice schimbare a locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, precum și întoarcerea
  • să comunice schimbarea locului de muncă 
  • să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă 
  • să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probațiune Timiș 
  • atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, instanţa putând să revoce amânarea şi să dispună executarea pedepsei în regim de detenţie

Ce delegări a avut în L1 după accident:

2019

  • 16 august: Hermannstadt – Clinceni (2-1) 
  • 20 septembrie: Gaz Metan – CSU Craiova (2-3) 
  • 26 octombrie: Hermannstadt – FCSB (0-4) 
  • 30 noiembrie: Sepsi – CSU Craiova (1-0) 
  • 16 decembrie: CFR Cluj – Astra (2-0) 

2020

  •  2 februarie: Chindia – FC Botoșani (0-1) 

9 partidea arbitrat Grigorescu în calitate de tușier la turneele finale (5 la CM 1998 și 4 la Euro 2000), având pe CV și o finală Champions League: Ajax – Milan, 1995, la Viena, cu Ion Crăciunescu la

2.700 de leie baremul unui observator de arbitri la Liga 1

Citește și alte știri despre fotbalul din Liga 1:

Gigi Becali, ultimatum pentru un fotbalist de la FCSB: „Care este problema lui?”

George Țucudean poate bifa un nou club important în carieră » Îl vrea o finalistă de Liga Campionilor!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen
Noutati auto
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen
Svitolina și Monfils, imaginile săptămânii la Australian Open » Cum au fost surprinși pe coridor, după victoriile mari de azi: „Avem noi, ucrainencele, asta!”
Tenis
Svitolina și Monfils, imaginile săptămânii la Australian Open » Cum au fost surprinși pe coridor, după victoriile mari de azi: „Avem noi, ucrainencele, asta!”
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile
Superliga
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile

„S-a degradat de la an la an, mi-era milă de el” » Drama tulburătoare a lui Vasile Ardeleanu, spusă de trei dintre foștii lui coechipieri. Câți bani i-ar fi dat Lăcătuș

Singur în Emirate » Titularul de la Rapid, „uitat” în Dubai! Ce s-ar fi întâmplat la îmbarcarea spre România


Comentarii (10)
1702779289809450
Maria Bara  •  28 Iulie 2020, 06:50
Postat de George Chitu pe 27 Iulie 2020, 22:15

Domnilor, 0,72 la mie este doar contraventie, daca a avut dosar penal cu siguranta alcoolemia a fost mai mare, infractiune eate de la 0,80 la mie

George Chitu, 0,72 la mie in aerul expirat in etilotest se inmulteste cu coeficientul de 2,1 la analizele de sange prelevate la doua intevale de timp diferite, din care rezulta 1,512. Aceasta este alcolemia avuta in sange de respectivul domn. Acest nivel se apropie vertiginos de coma alcolica. La o concentratie ce depaseste 0,8 alcool pur in sange, Codul Rutier prevede raspundere penala. Asta ca sa vorbim la modul concret.

299546044628012
George Chitu  •  27 Iulie 2020, 22:15

Domnilor, 0,72 la mie este doar contraventie, daca a avut dosar penal cu siguranta alcoolemia a fost mai mare, infractiune eate de la 0,80 la mie

223102608702428
Serge Sand  •  27 Iulie 2020, 22:14

Cred că un articol de *** scris de un individ cu înclinații albastre nu merită comentarii. Să citească pedepsele complementare si accesorii și ***. Vai de capul lui. Reinserția socială, reeducarea, scopul pedepsei penale? Conducerea unui autovehicul pe drumurile publice cu o îmbibație alcoolică peste limita admisă, după mintea unora merită omorât nu? Hai mă ***, serios?! ***. Manipulare de ***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează