Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 18 august 2020 07:00 / Actualizat marti, 18 august 2020 11:57
FCSB continuă să mizeze pe Andrei Vlad, unul dintre goalkeeperii cei mai slabi din campionat. Internaționalul de tineret și-a prejudiciat echipa aproape în toate ocaziile în care a fost folosit, însă Gigi Becali continuă să spere c-ar putea obține niște bani în schimbul lui, datorită vârstei care-i menține o cotă bună.
Becali mai pornește un sezon cu Andrei Vlad titular, după un campionat în care portarul născut în Târgoviște a apărat mai des decât oricând și echipa a terminat a 5-a în clasament. Stagiunea cu Vlad în poartă a adus cea mai proastă clasare a roș-albaștrilor din perioada recentă. Campioni între 2012 și 2015, vicecampioni din 2016 până în 2019, au încheiat acum abia pe 5 și au tremurat, până la câștigarea Cupei României, pentru asigurarea unui loc de cupe europene.
Regresul pe care l-a înregistrat echipa de când se bazează pe Vlad nu constituie o coincidență, prestațiile goalkeeperului chiar au fost slabe și „au contribuit” la prăbușire. Monitorizarea pe care a realizat-o InStat de-a lungul campionatului trecut îl plasează pe Andrei pe poziția a 20-a într-un clasament al portarilor rulați de toate cluburile de-a lungul sezonului! Pe niciun alt post nu mai stă FCSB atât de rău.
Sunt și cluburi care au beneficiat de câte doi portari mai buni decât a fost Vlad. De la Sepsi i-au fost superiori și Niczuly, și rezerva Fejer, de la Voluntari au fost mai buni Cojocaru și bulgarul Mitrev. FCSB a avut un goalkeeper foarte bun doar în prima parte a campionatului, pe Bălgrădean.
„Pufi” a fost al treilea cel mai bun din competiție, după David Lazar, de la Astra, și după Giedrius Arlauskis, de la CFR. Doar că el a semnat la începutul anului cu rivala din Cluj a lui Becali și Gigi nu l-a mai folosit deloc din acel moment, l-a tratat ca pe un trădător. Bălgrădean are acum misiunea să-l înlocuiască pe Arlauskis în poarta campioanei.
400.000 de euroa plătit Becali când l-a adus pe Vlad de la Craiova, în 2017. Oltenii au protestat atunci, au susținut că portarul a forțat transferul și că ar fi fost, de fapt, „furat”, nu transferat corect
Topul portarilor din sezonul 2019-2020:
- Indexul InStat constituie o evaluare, ca medie, după toate criteriile relevante pentru prestația unui portar. Printre realizările luate în calcul: numărul șuturilor apărate, parade importante, acuratețea paselor, numărul partidelor fără gol primit.
E mai bun decât Aioani, rivalul de la „tineret”
Puțini portari importanți se află în urma lui Vlad în clasamentul realizat pe baza evoluțiilor din campionatul precedent. Mai slab decât portarul de la FCSB a fost Aioani, concurentul lui pentru post în naționala de tineret. Aioani a impresionat în primele apariții ale sale în prima ligă, Florin Prunea îl descria ca pe un viitor goalkeeper excelent, apoi a regresat și mai des a greșit decât și-a ajutat echipa.
Cu el în poartă, Chindia a terminat ultima în clasament și s-a salvat de la retrogradare numai datorită schimbării sistemului competițional, cu 16 cluburi în loc de 14, și grație victoriei cu CS Mioveni în baraj, 2-0 în tur și 0-0 la retur, în Argeș.
Vlad „a mâncat” o calificare
Becali mai are convingerea că-l va putea vinde la un moment dat pe Vlad. Portarul are 21 de ani, deci ar mai putea să crească în valoare, teoretic, și să devină o marfă bună pe piața transferurilor. Acesta a fost motivul pentru care Gigi a tot forțat folosirea lui Andrei de când l-a adus de la Craiova. Până în sezonul acesta, Vlad apărea în poartă câte un meci, două, după care greșea grav și era înlocuit cu Bălgrădean.
Plecarea lui „Pufi” l-a transformat într-un titular cert. Becali l-a scos la mezat pe Andrei și într-un meci din cupele europene, o partidă care a influențat viitorul clubului. În 2018, internaționalul de tineret a fost titularizat, în mod surprinzător, în returul cu Rapid Viena, din play-off Europa League. Austriecii câștigaseră turul cu 3-1 și porneau ca favoriți, însă roș-albaștrii au dat două goluri până la pauză și aveau un scor de calificare.
A urmat o gafă a lui Vlad în partea a doua a meciului și Rapid a mers în grupe. Ratarea calificării a însemnat, pentru FCSB, o pierdere de 10 milioane de euro, bani pe care i-ar fi încasat din premii UEFA, vânzarea biletelor, market-pool.
Match preview Astra - FCSB: tot ce trebuie să știi despre derby-ul din prima etapă
Mai multe știri despre FCSB:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”