SPORTURI  »  HOCHEI  »  INVESTIȚIE

GALERIE FOTO Nestemata din Bucegi! Un patinoar fabulos e la câteva luni de inaugurare la Cheile Grădiștei! Cum arată

Vedere din munți FOTO Marius Ionescu +9   FOTO
Vedere din munți FOTO Marius Ionescu

Articol de - Publicat miercuri, 19 august 2020 16:30 / Actualizat miercuri, 19 august 2020 17:03

La Cheile Grădiștei se construiește un patinoar modern care ar urma să găzduiască atât meciuri de hochei pe gheață, cât și concursuri de curling și patinaj artistic

În inima munților Bucegi, la 1.300 de metri altitudine, peste doar câteva luni se va inaugura unul dintre cele mai moderne patinoare din România. Se lucrează la foc continuu, iar investiția e finalizată în proporție de aproximativ 80%. Omul de afaceri Ovidiu Gârbacea, fost fondist de performanță, component al loturilor naționale ale României, vrea să atragă în resortul său de la Fundata cât mai mulți sportivi. 

+4 FOTO

„Când am dat drumul la construirea acestei baze sportive, gândul meu a fost să atrag, pe lângă oamenii de rând, și sportivi de performanță, loturile naționale ale României", spune Ovidiu Gârbacea. Pentru că sporturile dragi lui au fost cele de iarnă și pentru că suntem la munte, primul gând i-a zburat la schi fond și biatlon.

Cum au devenit campioane olimpice

La Cheile Grădiștei se află cea mai modernă pistă de biatlon din România. Pe platoul de la Fundata se află arena omologată internațional, cea care a găzduit în 2013 întrecerile Festivalului Olimpic al Tineretului European. „Federația Internațională de Biatlon ne-a oferit atunci nota maximă pentru organizare. Nu a fost o iarnă prea friguroasă, țin minte că a trebuit să cărăm zăpadă cu basculantele din munți. Nu a fost ușor, dar până la urmă am trecut testul", e nostalgic omul de afaceri. 

De atunci, mulți biatloniști profesioniști i-au călcat pragul la Cheile Grădiștei. O poză la intrarea în restaurantul bazei atrage însă atenția. E o poză cu patru fete care zâmbesc larg, arătându-și medaliile strălucitoare de la gât. „Este echipa de ștafetă a Ucrainei, care s-a pregătit la noi și care apoi a câștigat aurul la Jocurile Olimpice de la Soci", explică Ovidiu Gârbacea. Sub fotografie, ca o explicație, scrie mare. „Mulțumiri pentru ajutorul dat în pregătire". Semnează surorile Semerenko, Vita și Vali, Iulia Djîma și Olena Pidrușina. Vara, biatloniștii se pot pregăti pe pista de role, amenajată special.

Sala de jocuri cu 1.000 de locuri

Echipele de handbal și volei caută și ele, atât vara, cât și iarna, pantele de la Cheile Grădiștei. „E cel mai bun loc de cantonament! Ai aici cele mai bune condiții de refacere și de pregătire. Nu ai nevoie de nimic, ai sală de forță, bazin de înot, sală de jocuri", spune Gheorghe Tadici, antrenorul de la HC Zalău. 

„Acum, când e vorba de distanțarea socială, cu această pandemie de COVID-19, la Cheile Grădiștei se îndeplinesc toate normele", adaugă Tadici. Tehnicianul aducea aici și echipa națională a României, când era selecționerul „tricolorelor". „An de an, peste 10 echipe diferite de handbal vin în cantonament la noi. Și revin de fiecare dată, semn că sunt mulțumite", spune și Gârbacea. 

Federația Română de Volei a decis ca Final Four-ul Cupei României, în 2015, fete și băieți, să se dispute la Cheile Grădiștei. Volei Municipal Zalău și Știința Bacău au câștigat atunci trofeele. 

Instalație de înghețare de 1 milion de euro

Patinoarul de la Cheile Grădiștei a fost construit conform celor mai recente standarde olimpice internaționale. „M-am întâlnit cu Alexandru Hălăucă, președintele federației de hochei, și i-am explicat că avem în construcție acest patinoar. Mi-a zis ceva de genul că e greu să construim un patinoar la standarde internaționale, în vârful muntelui. A venit și l-a văzut și nu a mai zis nimic", a povestit Ovidiu Gârbacea.

„Numai vestiarele de hochei trebuie să aibă câte 72 de metri pătrați! Plus spațiu de antrenament, de încălzire, sunt o grămadă de cerințe. Dar le-am respectat pe toate", spune investitorul. Instalația de înghețare a venit cu peste 20 de TIR-uri, din Suedia. Numai aceasta a costat aproximativ un milion de euro.

„Visez să organizăm meciuri de hochei, grupe de calificare ale naționalei României, la toate nivelurile de vârstă".  Gârbacea are însă promisiuni că atunci când patinoarul va fi gata, ar putea găzdui un Campionat Mondial de curling. 

Bazin olimpic și saune de refacere

În imediata apropiere a patinoarului cu 500 de locuri în tribună, la Cheile Grădiștei au mai fost construite un bazin de înot de 33 de metri plus alte saune, locuri de refacere și de recreere. „Avem saună udă, saună uscată, saună de sare, cu bucăți de sare aduse de la Praid. Sportivii se pot delecta apoi în sălile de jocuri, de refacere și de forță", explică investitorul. 

Și proiectele sale continuă. Ne arată locul unde va construi un stadion de fotbal, cu 5.000 de locuri în tribune. „Va fi un stadion la cele mai înalte standarde, care va putea găzdui chiar și meciuri internaționale", spune Ovidiu Gârbacea. Omul pentru care nimic nu este imposibil.

Investiția lui Țiriac

Omul de afaceri Ion Țiriac a construit la Otopeni cel mai modern patinoar existent în zona București-Ilfov. Prin Fundația „Ion Țiriac", patinoarul "Țiriac Telekom Arena" a fost inaugurat în decembrie 2016. Are o suprafață construită de 4.836 de metri și o capacitate de 450 de locuri. Investiția totală s-a ridicat la 3,6 milioane de euro. Are 4 vestiare pentru echipele de hochei, 6 vestiare individuale și un vestiar pentru publicul larg. 

Abandonat de Primăria București

Cel mai mare patinoar din București, „Mihai Flamaropol", deschis în 1952, cu o capacitate de 4.000 de locuri, a fost dărâmat în 2012. Tot atunci s-a demarat construcția unei noi arene, pe amplasamentul vechiului patinoar. Numai că, la opt ani de la startul lucrărilor, patinoarul tot nu este gata, fiind construit în proporție de doar 35-40%! În septembrie 2019, Primăria București, cea care susține financiar construcția, a reziliat contractul cu UTI-Astaldi, constructorul care câștigase, în urma licitației, contractul de 22 de milioane de euro. 

De atunci, lucrările s-au sistat! Există informații că PMB vrea să reconstruiască arena prin Compania Națională de Investiții (CNI). Noul patinoar „Mihai Flamaropol" e proiectat pentru o capacitate de 3.100 de locuri, cu o suprafață de 9.500 de metri pătrați, iar acoperișul său ar trebui să fie unul pietonal. 

Citește mai multe știri din sport: 

Surpriză la Ineos pentru Le Tour » Fără Chris Froome și Geraint Thomas

EXCLUSIV Prima gală K1 post-stare de urgență naște controverse aprinse: „O șușanea PNL-istă, suntem revoltați!” » Cum se apără Moroșanu

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mititelu se laudă că a găsit următorul star al Olteniei: „De la Gică Popescu n-am mai avut așa ceva!”
Liga 2
Mititelu se laudă că a găsit următorul star al Olteniei: „De la Gică Popescu n-am mai avut așa ceva!”
Umilit de marea rivală, antrenorul lui Celtic a strecurat câteva înțepături: „Nu ne bătuseră de mult, aveam 14 puncte în plus...”
Stranieri
Umilit de marea rivală, antrenorul lui Celtic a strecurat câteva înțepături: „Nu ne bătuseră de mult, aveam 14 puncte în plus...”
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (4)
mereugigist
mereugigist  •  15 Ianuarie 2021, 14:00

+

22cea
22cea  •  19 August 2020, 19:22
Postat de cornelconasu pe 19 August 2020, 17:45

Arată ca o hală....

Ca si noua "perla" din Ghencea :)))

cornelconasu
cornelconasu  •  19 August 2020, 17:45

Arată ca o hală....

Vezi toate comentariile (4)
Comentează