Articol de Remus Dinu - Publicat luni, 24 august 2020 11:49 / Actualizat luni, 24 august 2020 12:28
În direct la GSP Live, ministrul Sportului Ionuț Stroe a oferit detalii despre noul protocol medical din Liga 1. Oficialul cere mai multă responsabilitate din partea cluburilor și explică raționamentul ca jucătorii să fie testați tot din 14 în 14 zile, așa cum s-a întâmplat și în sezonul trecut.
„Am analizat foarte bine ce s-a întâmplat în sezonul trecut. I-am invitat pe cei care organizează Liga 1, FRF și LPF, și credem că, după noile reguli, care se bazează pe experiența din sezonul trecut, am redefinit și am încercat să grăbim puțin procesul de testare și de verificare. Am cerut mai multă responsabilitate din partea lor în ceea ce privește organizarea competițiilor.
Cluburile ar trebui să-și vadă mult mai mult interesul propriu. Interesul lor e să participe la această competiție, să genereze venituri și să protejeze sănătatea sportivilor lor. Regulile pe care le-am definit nu fac nimic altceva decât să-i ajute. În momentul de față, având acele sancțiuni, cluburile vor fi mult mai atente în viitor cu propriii jucători și cu modul în care înțeleg că participă la această competiție”, a spus Ionuț Stroe.
Ionuț Stroe: „Nu frecvența testelor contează, ci măsurile pe care ar trebui să le respecți”
Noul protocol rezolvă o problemă care ar fi condus la o avalanșă de rezultate de 0-3 decise la „masa verde”, în situațiile în care unele echipe ar fi fost izolate de DSP din cauza cazurilor de COVID. Testările vor continua să fie efectuate o dată la 14 zile, nu mai des.
„Nu frecvența testelor contează foarte mult. Specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică ne-au explicat foarte bine că modul în care te protejezi e incomparabil mai important decât să testezi jucătorii cu o frecvență foarte mare. Nu contează frecvența, ci măsurile pe care ar trebui să le respecți și cum te îngrijești de activitatea extrasportivă a jucătorilor.
Depindem unii de alții. Acum am conștientizat mai bine pericolul reprezentat de acest virus, dar și pericolul privind competiția. Riscam să avem o competiție compromisă în sezonul trecut. Gândiți-vă că anul trecut au rămas șapte meciuri nejucate”, a spus Stroe, la GSP Live.
„Poate nu toate cluburile au urmărit foarte atent ce se întâmplă cu propriii jucători în această perioadă. Pentru foarte mulți dintre sportivi, această perioadă de pandemie poate fi și o piatră de încercare. Dacă te infectezi, lași o impresie negativă. Dacă treci cu bine peste această perioadă, poți fi apreciat, inclusiv în străinătate” - Ionuț Stroe
Persoanele al căror test este pozitiv se internează pentru 48 de ore pentru evaluarea stării de sănătate și vor fi retestate în ziua 7 de la primul rezultat pozitiv. În cazul în care rezultatul retestării este negativ, iar persoanele nu au prezentat simptome, acestea își pot relua activitatea, inclusiv în ceea ce privește participarea la competiții oficiale. Persoanele al căror test este negativ și care nu au fost identificate drept contacți în urma anchetei epidemiologice își continuă activitatea sportivă - comunicat FRF
Măsurile protcolului medical
- o echipă trebuie să aibă disponibili cel puțin 13 jucători, obligatoriu un portar, pentru a putea disputa un meci;
- un club organizator trebuie să aibă avizul DSP de a disputa un meci, cel puțin cu 6 ore înainte de startul acestuia;
- o partidă care nu se poate juca la data stabilită poate fi reprogramată, dar nu mai devreme de 7 zile;
- o partidă poate fi reprogramată o singură dată;
- dacă la finalul unei faze a competiției (sezon regulat tur/retur, play-off, play-out) există meciuri nedisputate, echipele din cauza cărora nu s-au jucat vor pierde cu 0-3 la „masa verde”;
- meciurile din Cupa României și cele de baraj nu pot fi reprogramate și se vor omologa cu 3-0 la „masa verde”.
Citește și alte știri de actualitate:
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat