Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 08 septembrie 2020 17:16 / Actualizat marti, 08 septembrie 2020 17:45
România a învins Austria, scor 3-2, în Liga Națiunilor. Cel mai consistent meci al naționalei și cel mai bun rezultat al ultimului an au venit în jocul în care s-au folosit cei mai puțini jucători din naționala U21 de la Euro 2019, în care echipa de start a avut cea mai mare medie de vârstă și în care și-au făcut loc cei mai mulți fotbaliști din Liga 1.
Ultima dată când ne-am mai aflat după un succes pe terenul unei reprezentative măcar de eșalonul doi al Europei a fost în urmă cu fix 6 ani. În septembrie 2014, debutam fulminant în preliminariile Euro 2016, unde aveam să ne calificăm. Am învins Grecia la ea acasă, 1-0. Alt succes important afară a fost și cu Turcia, în toamna lui 2012, tot 1-0, ambele cu Pițurcă selecționer.
Acum, după 6 ani în care s-au perindat 4 antrenori, România ajunge din nou să viseze. Iar prestația și victoria cu Austria prezintă niște răspunsuri extrem de interesante, poate chiar dure, dar atât de necesare unui fotbal românesc care a crezut că performanța de anul trecut de la Euro de tineret ne garantează succesul și la naționala de seniori.
1. Am făcut cel mai bun meci abia când am renunțat în masă la jucătorii U21
După Euro U21 de anul trecut a existat tentația și chiar presiunea opiniei publice și a mass-media asupra selecționerului primei reprezentantive de a promova în masă grupul care strălucise în Italia. Și Cosmin Contra a început să dea credit masiv tinerilor. 3, 4 sau chiar 7 dintre titulari au fost din rândul celor eligibili U21 la momentul vara lui 2019, însă rezultatele au fost slabe spre catastrofale: remiză frustrantă acasă cu Norvegia, eșec clar cu Suedia și umilință cu Spania.
Contra a plecat, a venit Rădoi și tocmai el, cel mai apropiat emoțional de echipa de tineret, pe care a condus-o anul trecut, a luat o decizie extrem de îndrăzneață, dar care i-a asigurat succesul din Austria. I-a lăsat pe bancă pe Cicâldău, Ianis Hagi, chiar și pe Pușcaș și, după multă vreme, România a avut la start o echipă extrem de experimentată. Fără tineri, excepția numindu-se Florinel Coman.
Întâmplător sau poate nu, a rezultat cel mai curajos, consistent și frumos joc al naționalei, completat și de un rezultat perfect!
2. Am știut să jucăm bine când media de vârstă a urcat aproape de 30 de ani
La umilitorul 0-5 cu Spania, când pentru iberici a fost un simplu meci amical, România a avut în teren o echipă cu o medie de vârstă incredibil de mică, un pic peste 24 de ani! Nici cu Suedia și Norvegia n-am fost departe, 26 de ani. În schimb, la Klagenfurt, Rădoi a mizat pe o formulă de start extrem de experimentată, care s-a apropiat de 30 de ani!!! Cu excepția lui Florinel Coman, niciun fotbalist tricolor nu are sub 27 de ani! În confruntarea cu Norvegia, scor 1-1, doar 3 jucători au fost trecuți de 27 de ani.
Întâmplător sau poate nu, cu o Românie matură, experimentată, a rezultat cel mai curajos, consistent și frumos joc al naționalei, completat și de un rezultat perfect!
3. Când Liga 1 a primit credit a și confirmat
Nu doar absența tinerilor în formula de start a fost asul câștigător din mâneca naționalei lui Rădoi. Este pentru prima dată, după mulți ani, când jumătate dintre titularii din câmp au provenit de la cluburile de Liga 1. Din momentul în care fotbalul a revenit în urma pandemiei, Mirel a făcut turul României, etapă de etapă, asistând la aproape toate meciurile din campionat.
De unde a selecționat mulți jucători, iar luni a făcut o echipă din care n-au lipsit Burcă, Bancu, cei doi fundași laterali, dar nici Deac, Alibec și Coman, practic întreg frontul de atac. Nu mai puțin de 5 jucători din Liga 1, proveniți de la 4 cluburi. În urmă cu un an, Contra abia le făcea loc în primul "11" lui Bancu și Deac, în rest a mers doar pe mâna stranierilor.
Întâmplător sau poate nu, cu o Românie care a conținut foarte mulți fotbaliști din campionatul intern, în care jucătorii străini care vin susțin tot mai des că e dificil de jucat și că nu e un nivel scăzut, a rezultat cel mai curajos, consistent și frumos joc al naționalei, completat și de un rezultat perfect!
Rădoi a ales corect luni seară, Alibec e un atacant care face de fiecare dată ceea ce adversarul nu se așteaptă, e total imprevizibil. Pușcaș e un alt gen de vârf, e liniar, e mai ușor previzibil
- Ionuț Chirilă, la GSP Live
Echipele de start în ultimul an
ROMÂNIA - NORVEGIA 1-1, Octombrie 2019:
Primul "11": Tătărușanu - Benzar, Nedelcearu, Rus, Bancu - R. Marin, Anton - Deac, Stanciu, Mitriță - Pușcaș
Jucători eligibili U21 la momentul Euro 2019: 4
- Nedelcearu
- Rus
- R. Marin
- Pușcaș
Media de vârstă: 26,3 ani
Jucători din Liga 1: 2
- Ciprian Deac
- Nicușor Bancu
ROMÂNIA - SUEDIA 0-2, noiembrie 2019:
Primul "11": Tătărușanu - Mogoș, Rus, Nedelcearu, Bancu - Deac, T. Băluță, Stanciu, Mitriță - Pușcaș, Keșeru
Jucători eligibili U21 la momentul Euro 2019: 4
- Nedelcearu
- Rus
- T. Băluță
- Pușcaș
Media de vârstă: 26,3 ani
Jucători din Liga 1: 2
- Ciprian Deac
- Nicușor Bancu
SPANIA - ROMÂNIA 5-0, noiembrie 2019:
Primul "11": Tătărușanu - Benzar, Nedelcearu, Rus, Toșca - T. Băluță, R. Marin - I. Hagi, Stanciu, Fl. Coman - Pușcaș
Jucători eligibili U21 la momentul Euro 2019: 7
- Nedelcearu
- Rus
- Băluță
- R. Marin
- I. Hagi
- Fl. Coman
- Pușcaș
Media de vârstă: 24,2 ani
Jucători din Liga 1: 1
- Florinel Coman
ROMÂNIA - IRLANDA DE NORD 1-1, septembrie 2020:
Primul "11": Tătărușanu - Hanca, Chiricheș, Toșca, Bancu - Stanciu, Cicâldău, Maxim - I. Hagi - Alibec, Pușcaș
Jucători eligibili U21 la momentul Euro 2019: 3
- Cicâldău
- I. Hagi
- Pușcaș
Media de vârstă: 27,4 ani
Jucători din Liga 1: 3
- Bancu
- Cicâldău
- Alibec
AUSTRIA - ROMÂNIA 2-3, septembrie 2020:
Primul "11": Tătărușanu - Burcă, Chiricheș, Grigore, Bancu - Maxim, Al. Crețu, Stanciu - Deac, Alibec, Fl. Coman
Jucători eligibili U21 la momentul Euro 2019: 1
- Florinel Coman
Media de vârstă: 29,3 ani
Jucători din Liga 1: 5
- Burcă
- Bancu
- Deac
- Alibec
- Fl. Coman
Și cifrele InStat confirmă!
Prestația împotriva Austriei i-a adus României cel mai mare index InStat. Acesta e un parametru mediu al tuturor monitorizărilor pe care firma respectivă le face în timpul unui meci: de la șuturi la poartă și pase, centrări și driblinguri până la dueluri câștigate, deposedări, dar și posesie.
Meciul | Index InStat România |
România - Norvegia 1-1 | 255 |
România - Suedia 0-2 | 233 |
Spania - România 5-0 | 232 |
România - Irlanda de Nord 1-1 | 266 |
Austria - România 2-3 | 268 |
Ce echipe bătuse România în 2019 și 2020, până luni seara:
- Insulele Feroe, 3-0
- Malta, 4-0
- Malta, 1-0
- Insulele Feroe 4-1
Urmează un program infernal
Succesul cu Austria a retrezit România fotbalistică, însă toamna se anunță a fi una incendiară pentru naționala lui Mirel Rădoi. Primul meci din program e chiar barajul cu Islanda, urmat de alte 4 sau 5 partide grele și foarte grele.
Data | Meci | Competiție |
8 octombrie | Islanda - România | baraj Euro |
11 octombrie | Norvegia - România | Liga Națiunilor |
14 octombrie | România - Austria | Liga Națiunilor |
12 noiembrie | Bulgaria/Ungaria - România | baraj Euro (dacă batem Islanda) |
15 noiembrie | România - Norvegia | Liga Națiunilor |
18 noiembrie | Irlanda de Nord - România | Liga Națiunilor |
Patru jucători au rezistat de la ultima victorie de referință
În septembrie 2014, România a reușit ultima dată să se impună pe terenul unei naționale respectabile. Atunci, am bătut Grecia, scor 1-0, cu Pițurcă selecționer și cu o formulă de start care a arătat așa: Tătărușanu - Tamaș, Chiricheș, Grigore, Raț - Hoban, Pintilii - Maxim, Chipciu, B. Stancu - Marica.
Luni seară, cu Austria, în teren au mai fost, dintre cei de atunci, 4 nume: Tătărușanu, Chiricheș, Grigore și Maxim. Înainte de succesul cu Grecia, trecuseră alți doi ani de la un triumf important afară, 1-0 cu Turcia, la Istanbul, în preliminariile CM 2014, în care am ajuns până la baraj. Atunci, tot cu Pițurcă antrenor, echipa de start a fost: Tătărușanu - Tamaș, Goian, Chiricheș, Raț - Bourceanu, Pintilii - Torje, B. Stancu, Grozav - Marica.
Citește și alte știri despre echipa națională a României:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”