Articol de GSP - Publicat sambata, 06 martie 2021 12:54 / Actualizat sambata, 06 martie 2021 14:45
Alin Petrache, președintele recent reales al Federației Române de Rugby, a explicat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” ce urmează pentru echipa națională de rugby, a expus motivele pentru care nu se poate juca pe Arena Națională și care sunt marile orașe care i-au dat interzis în a juca meciuri internaționale de rugby.
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
- Emisiunea cu Alin Petrache a fost difuzată pentru prima dată pe 3 martie 2021
- Domnule Petrache, ce urmează pentru federație?
- Meciul cu Spania, care bate deja la ușă și pe care eu n-am unde să-l desfășor! Stadionul Arcul de Triumf, din punctul de vedere al utilizării lui, este perfect, dar mai trebuie niște simple hârtii. Meciul cu Spania o să-l jucăm în Ghencea, pe terenul de rugby. Noi din ianuarie ne-am antrenat pe terenuri bocnă, înghețate, sintetice. E foarte greu să performăm... Ne-au cerut programul meciurilor, l-am trimis de pe 21 ianuarie și are 48 de pagini.
- Dar pe Arena Națională de ce nu jucați?
- Pentru că nu poate găzdui meciuri de rugby. Ne lipsesc 17 metri pentru a juca meciuri acolo. Meciuri oficiale nu se poate. Ne lovim de gradenele de beton în lungime... Oricum, mai avem 62 de arene, conforme rugby-ului, unde se joacă fotbal în România. Am bătut la ușă să joc cu echipa națională, dar am fost refuzați.
- Serios? De cine?
- Vreți exemple? Sibiu, Cluj, Piatra Neamț, Botoșani, Ploiești... Refuzuri clare! Ne-au spus că nu vor, că au alte competiții și alt calendar. Și vorbim totuși de echipa națională!
- Domnule Petrache, ați fost și președinte al COSR.
- Și am promis că aducem 6 medalii de la Rio, dar ne-am întors cu patru. Atunci am decis împreună cu echipa mea să facem un pas în spate pentru că nu am putut să realizăm lucrurile pe care ni le doream. A fost vorba de o demisie de onoare!
- De ce ne-am prezentat așa prost?
- Pentru că de 30 de ani ne lamentăm. Nu putem nimic nici pe hârtie. Fiecare ministru care vine face o nouă strategie a sportului. M-am săturat! Am schimbat 15 miniștri și fiecare a venit cu câte o strategie. Fiecare ne explică cum e oul, cum e roata rotundă și cum e apa caldă! Și fiecare vine cu câte un model, cu nu știu ce țară. Mi s-a întâmplat și la echipa națională cu antrenori care voiau să mă antrenez ca un francez. Nu pot!
- De ce?
- Nu pot să mă antrenez ca un neozeelandez. Profesionalismul care există acolo nu se poate aplica aici... Acolo mai mult de jumătate din populația țării este legitimată în sport, cu acte. Au 4,5 milioane de locuitori și mingea de rugby se primește cadou. Noi trebuie să ținem seama de particularitățile națiunii noastre și să ne dezvoltăm. Mereu am avut un pachet de înaintare destul de puternic în grămadă.
- Referitor la echipamentul de la Rio?
- Majoritatea sportivilor care au participat se antrenează și astăzi cu ele! Am văzut că acest scandal s-a încheiat după patru ani și jumătate trimițând în judecată trei persoane pentru abuz în serviciu. Nu mai judecăm pentru contrafacere sau alte lucruri, ci doar pentru abuz în serviciu.