Articol de GSP - Publicat sambata, 03 aprilie 2021 08:00 / Actualizat sambata, 03 aprilie 2021 09:26
„Dezbaterea Zilei" analizează azi oportunitatea implementării sistemului de videoarbitraj în România. Întrebarea zilei este: „E nevoie acum de VAR în Liga 1 sau fotbalul românesc ar trebui să aibă alte priorități?”
Dezbaterea din studioul GSP i-a avut în prim-plan pe jurnaliștii Remus Răureanu și Dan Udrea, plus aliații lor: Ion Crăciunescu, respectiv Marius Avram.
VIDEO DEZBATEREA ZILEI, 3 aprilie 2021 » E benefic sistemul VAR în Liga 1 sau nu?
CONTRA VAR în Liga 1 » Remus Răureanu: „E indecentă discuția despre VAR într-un campionat așa de sărac”
- „Din momentul în care a apărut discuția despre sistemul VAR în Liga 1, au apărut două curente. Unele persoane au fost total pro, în ideea că se va ajunge la clasamente mai corecte, chiar dacă nu perfecte, din care aveau să fie eliminate multe greșeli care, în condiții normale, le afectau. O altă opinie conservatoare era că VAR avea să ia din emoția acestui sport, să strice fotbalul”
- „Eu eram de partea conservatorilor, dar de când am văzut cum funcționează VAR în campionatele puternice din Europa și în competițiile UEFA, îl accept mai ușor. Corectează multe greșeli. Apar erori și cu VAR, dar mai puține”
- „Problema e dacă și în România ar fi potrivită aplicarea acestui sistem acum. E o diferență mare între Liga 1 și Europa League, Champions League, Serie A, La Liga, Premier League. Și de calitate a fotbalului, dar mai ales din cauza diferențelor financiare. De aceea mi se pare indecentă discuția ca România să aibă VAR”
- „Într-o competiție cu jucători neplătiți de 3-4-5 luni, în care echipele nu au terenuri de antrenament, stadioane oficiale... Dincolo de calculele financiare, eu aș avea dureri de cap dacă aș fi jucător neplătit și aș afla că președintele meu vrea să achite bani pentru arbitraj video. Acesta e motivul principal pentru care sunt împotriva VAR. E util, dar când ai condițiile minime pentru fotbal”
- „Nu va face campionatul mai bun, e 100% un moft. Campioana României nu va ajunge în Liga Campionilor datorită VAR. Dacă doar instruirea arbitrilor costă peste 500.000 de euro, iar an de an vor fi costuri de peste un milion de euro, nu mai bine investim acei bani în fotbal, pentru fotbal, nu pentru corectarea greșelilor?!”
Ion Crăciunescu: „Niciodată omul nu va putea fi înlocuit de mașină în arbitraj”
„Toată lumea abia așteaptă VAR-ul, pentru că niște arbitri comit greșeli enorme. Dar nu e nevoie de VAR ca să le vezi. Eu zic să așteptăm, o să avem surprize mari. Eu știu cine va fi directorul VAR în România (n.r. Alexandru Deaconu) și sunt sceptic. Nu va fi un câștig așa de mare. M-am uitat și în Italia, și în cupele europene și m-am gândit «Chiar nici cu VAR nu s-a văzut asta?!». Problemele de arbitraj nu se vor termina. Niciodată omul nu va putea fi înlocuit de mașină în arbitraj. Ajutat da, dar nu înlocuit”
Ion Crăciunescu, fost mare arbitru internațional
PRO VAR în Liga 1 » Dan Udrea: „Erorile există și pot fi corectate. Cu VAR am fi fost la CM 2002 și EURO 2004”
- „Eu nu mai concep o competiție importantă în fotbal fără arbitraj video. Aș începe cu un argument construit fix pe ce a zis Ion Crăciunescu. El pleacă de la premisa că sunt niște greșeli enorm de mari. Cum și-a dat seama? Văzându-le la TV, nu? Deci, si arbitrii ar fi avut posibilitatea să le vadă și să le îndrepte dacă aveau tehnologie cu reluări”
- „Există la nivel de proiect să se depisteze ofsaidul în timp real. Iar asistentul să primească impulsul și să ridice fanionul. Cred că în curând nu vom mai avea cel puțin arbitri de margine”
- „Alt argument: eu n-am încredere în arbitri. Trebuie să le diminuăm puterea de influență prin introducerea VAR”
- „Mi se pare un mare plus pentru fotbal, pentru corectitudine, pentru ca ierarhiile să fie cele corecte diminuarea puterii arbitrilor. Apără imaginea arbitrului. Cel mai bun exemplu e ce a pățit Hațegan în Irlanda de Nord - Elveția. Se păcălește cu un penalty pentru Elveția, care o scoate pe Irlanda de Nord de la Mondial. Din cauza acelei erori, pe care putea să o îndrepte dacă avea VAR, inclusiv el a ratat Campionatul Mondial. Deci VAR-ul i-ar fi fost de mare ajutor pentru imaginea, cariera și bunăstarea lui”
- „VAR ajută la integritatea competiției. De când s-a introdus, n-au mai fost scandaluri de arbitraj. Dacă ar fi existat VAR, poate că fotbalul românesc ar fi fost azi la un alt nivel. La barajul cu Slovenia, Kim Milton Nielsen ne refuză un penalty clar în tur, cu care poate am fi fost la Mondiale. Peste 3 ani, cu Norvegia, Lubos Michel inventează un penalty pentru Norvegia, cu VAR nu era, am fi câștigat și am fi mers la European. Aveam 6 turnee la rând. Altfel ar fi fost”
- „Aproape 40% din Europa are VAR. Croația, Ucraina au, Bulgaria are pe anumite stadioane, Ungaria urmează”
Marius Avram: „Se elimină controversele, scandalurile, nesiguranța”
„Vor fi eliminate greșelile importante: cartonașul roșu, valabilitatea înscrierii unui gol și loviturile de pedeapsă. Pe lângă factorul preventiv, știindu-se monitorizați video, jucătorii ar evita să mai facă greșeli, ei vor fi mai preocupați de joc și mai puțin de arbitraj. Cu VAR au crescut viteza de joc și spectacolul. Se elimină controversele, scandalurile, nesiguranța. Va crește astfel valoarea drepturilor de televizare. Arbitrajul va fi eliminat ca factor decisiv în stabilirea ierarhiilor și va predomina factorul sportiv”
Marius Avram, fost arbitru FIFA
CONCLUZIA LUI CĂTĂLIN ȚEPELIN:
„Ideal ar fi să păstrăm originalitatea și suspansul fotbalului neatinse, dar nu se poate aplica mereu asta. De exemplu, nu ne putem gândi acum la un fotbal fără cartonașe galbene, cum era la începuturi, nu? Orice progres care s-a adăugat acestui sport, in regulament sau ca tehnologie, a avut niște implicații benefice în competiții și pentru public.
Sunt perfect de acord că și introducerea VAR în Liga 1 va crește nivelul competiției. Există fonduri pentru așa ceva. Avem un fotbal sărac, dar cu patroni bogați. Ar găsi și bani pentru VAR.
Totuși, nu-mi dau seama dacă patronii chiar își doresc o competiție în care să fie puține controverse, pentru că asta le-ar lua din influență, din vizibilitate, din prezența în emisiuni, unde întotdeauna își dau cu părerea despre arbitraj, pun presiune pe unul sau pe altul și așa mai departe. Având VAR în Liga 1, multe dintre aceste controverse se vor diminua până la dispariție”
Dezbaterea nu s-a terminat în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: "argumente" / "dialog" / "respect pentru opinia celuilalt". Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro! În plus, vă așteptăm să votați în sondajul de mai jos:
E nevoie acum de VAR în Liga 1 sau fotbalul românesc ar trebui să aibă alte priorități?
Vezi mai multe dintre edițiile „Dezbaterea zilei”:
Dezbaterea zilei, 1 aprilie » Cine e de vină pentru situația jalnică în care se află naționala?
Dezbaterea zilei, 30 martie » Rezultatele naționalei U21 sunt clădite pe regula impusă de FRF?
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen