FOTBAL  »  NATIONALA  »  DEZVĂLUIRI

Fostul director din FRF face acuzații grave: „3.000 euro selectarea, 5.000 euro folosirea”

Articol de - Publicat luni, 05 aprilie 2021 13:39 / Actualizat luni, 05 aprilie 2021 17:36

În cartea „Cum devii fotbalist”, fostul director de dezvoltare FRF, Marcel Pușcaș, evocă șpăgile care s-ar distribui la loturile naționale de juniori pentru cooptarea unor puști și povestește episoade de culise din activitatea de conducător.

Cartea semnată de Marcel Pușcaș și lansată săptămâna trecută cu Gazeta Sporturilor, „Cum devii fotbalist", conține mai multe episoade spectaculoase, detalii de culise din zona juvenilă sau comentarii abrupte pe tema creșterii juniorilor.

Sunt momente trăite de-a lungul anilor de autor, fost jucător, antrenor, președinte, impresar, om de afaceri, investitor și jurnalist, care-și descrie lucrarea drept "un îndrumar-sinteză al pașilor reali de parcurs spre viața de fotbalist".

1. „Sorin Paraschiv a venit cu impresar la 16 ani"

Un episod despre rolul impresarului: „Eram președintele clubului Steaua și am ochit doi puști mai de soi din propria pepinieră. Aveau doar 16 ani când i-am chemat să se antreneze cu echipa de seniori, în care evoluau Stelea, Rotariu și Lăcătuș, și să joace la formația de tineret, sărind astfel categoriile juniori B și A.

 Pentru asta trebuia ca la împlinirea vârstei de 16 ani să semneze un contract de profesionist. Se numeau George Ogăraru și Sorin Paraschiv. Dacă Ogăraru a înțeles, tânărul Paraschiv mi-a spus cu tupeu să mă adresez impresarului! Încă nu știa bate cornerul și să-și lege corect șireturile, dar avea impresar. Se numea Giovanni Becali și eram în relații bune

L-am poftit afară din birou pe tânărul Paraschiv și i-am zis să se mai uite în oglindă și să-nvețe întâi fotbal pentru a fi în lotul echipei de seniori Steaua București. Nu mi se pare normal să te reprezinte altcineva la o vârstă la care încă ești doar un talent, nu o certitudine. L-am acceptat totuși a doua zi pentru că știam că se afla în mâna bună a fraților Becali și a avut ulterior o bună carieră".

2. Mercurialul selecțiilor la naționalele de juniori

Bătălia pentru accesul puștilor la loturile naționale de juniori a fost mereu un subiect de comentarii aspre. Pușcaș sugerează acum și un posibil mercurial spre a ajunge la o echipă reprezentativă juvenilă: „Multe voci de părinți susțin, în multe situații, existența șpăgilor pentru convocările copiilor la echipele naționale de juniori. Tarifele vehiculate ar fi:

  • prezența la selecțiile naționale - 1.000 euro
  • selectarea în cadrul lotului național lărgit - 3.000 euro
  • introducerea în teren, în jocurile internaționale - 5.000 euro.

Sunt și situații în care banii sunt compensați cu voturi, în cazul părinților sau antrenorilor votanți ai președintelui FRF. Fum fără foc nu iese. Acuzele au fost publice de foarte multe ori. Dacă ele sunt adevărate, este foarte grav. Aceste forțări artificiale ale notei în privința selecțiilor la loturile naționale pot să satisfacă pentru moment orgoliul vostru ca părinți, dar nu schimbă valoarea intrinsecă a viitorului fotbalist. Degeaba îți «vopsești» copilul dând șpagă sau influențând selecționerii pentru că la seniori, când apar miza, spectatorii și ziariștii, aceștia îți vor rejecta copilul și-l vor așeza la locul lui. Pe bancă sau în afara lotului".

3. „A scos un teanc de 1.000 de euro și era invidiat"

„Transferurile internaționale timpurii nu sunt în beneficiul carierei fotbalistului român. Un pumn de arginți câștigați la 16-17 ani, practic salariul, te poate da înapoi", spune Pușcaș. 

Oferă un caz concret: "„n toamna lui 2016, am participat cu România U17 la Syrenka Cup în Polonia. Din lot făcea parte și portarul Ionuț Rus, care tocmai se transferase în Italia, la Lazio. Primise un salariu de, să zicem, 3.000-4.000 de euro. Într-una din zilele libere, copiii au fost învoiți de antrenorul Gabi Manolache ca să se plimbe și să-și cumpere una-alta. M-am nimerit și eu în magazinul în care au intrat puștii. Niciunul nu avea mai mult de 50 de euro în buzunar. Doar talentatul Rus a scos un teanc de vreo 1.000 de euro și dorea să-și cumpere diverse lucruri. 

Toți colegii săi, Manolache, Tucaliuc, Sefer&Comp se uitau la el cu invidie. S-au adunat toți ciorchine în jurul său. Rus se mândrea cu diferența financiară existentă la acea vreme între el și colegii săi. Bineînțeles că n-a continuat la Lazio peste doar 2 ani. A revenit în România, la CFR Cluj, unde n-a jucat. A fost împrumutat în L2, la Turris Turnu Măgurele, și nici acolo n-a jucat, deși exista regula U21. Sper să-și revină, altminteri va îngroșa rândurile talentelor care au murit speranță". În prezent, I. Rus e al treilea portar din lotul lui Hermannstadt.

4. Cum calculezi cât va crește un junior

Pușcaș vorbește despre teama și dilema părinților vizavi de viitoarea înălțime a copiilor, atunci când vor ajunge la vârsta senioratului:  „Dacă vei rămâne mic de statură, va trebui ca tu, Gigel, să compensezi acest handicap cu deținerea tuturor celorlalți factori. Va trebui să ai viteză în toate formele ei (de deplasare, de gândire și de execuție), forță, inteligență, tehnică și mai ales un moral de concurs crescut. 

Iar perspectiva creșterii maximale a unui copil se poate determina printr-o simplă formulă: 

  • (Înălțimea tatălui + înălțimea mamei) x 1,08 / 2
  • Indicele 1,08 este cel care-l face pe copil să crească prin mișcările și exercițiile făcute repetitiv în decursul timpului".

Feriți-vă de antrenorii care copiază metode și mijloace de la antrenorii marilor cluburi europene de seniori, gen Guardiola, Mourinho sau Klopp! Acele antrenamente sunt însușite de antrenorii copiilor voștri pentru a face ei pasul la echipe de seniori, nu pentru a le folosi copiilor voștri
- Marcel Pușcaș

VIDEO Marcel Pușcaș e împotriva regulii Under 21: „Nu e benefică! Nicio țară cu fotbal dezvoltat nu o folosește”

Citește mai multe știri din fotbalul românesc: 

Mirel Rădoi poate părăsi naționala în vară! E dorit de fostul club

Dezvăluiri despre controlul ANAD de la FCSB- Craiova: „Nu țin minte ca o altă echipă să fi cerut asta” » Cât a plătit Rotaru în total

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dorinel Munteanu, exploziv după plecarea de la Oțelul: „E important să știe și lumea!”» Nemaivăzut: clipul, postat chiar pe contul oficial al clubului
Superliga
Dorinel Munteanu, exploziv după plecarea de la Oțelul: „E important să știe și lumea!”» Nemaivăzut: clipul, postat chiar pe contul oficial al clubului
I-a sedus pe fanii lui Dinamo și dezvăluie ce a surprins-o la București, în concertul de pe Arenă » Interviu GSP cu violonista Jana Ceklanovic: „România e a doua mea casă!”
Superliga
I-a sedus pe fanii lui Dinamo și dezvăluie ce a surprins-o la București, în concertul de pe Arenă » Interviu GSP cu violonista Jana Ceklanovic: „România e a doua mea casă!”
Cele mai tari 24 de imagini din sport în anul 2024 » Să mai admirăm o dată lacrimile de bucurie „tricolore” și ipostazele EPICE pentru cărțile de istorie
Altele
Cele mai tari 24 de imagini din sport în anul 2024 » Să mai admirăm o dată lacrimile de bucurie „tricolore” și ipostazele EPICE pentru cărțile de istorie

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (20)
polistul68
polistul68  •  06 Aprilie 2021, 09:40
Postat de Lunca Andrei pe 05 Aprilie 2021, 18:55

In ceea ce priveste calculul inaltimii "juniorului"...ceea ce am citit este o mare tampenie! Ce faci daca juniorul e facut cu vecinul de la 2, care are 1.52m inaltime? Ce calcul dubios si pueril este asta? Asa va educati cititorii? Inaltimea unui copil poate fi aproximata in urma unui RMN, de catre un medic ortoped, care vede cartilajul de crestere.Asa poate aproxima...Asta inseamna ca nu e sigur ca adolescentul va ajunge la inaltimea preconizata.Spre exemplu, la fete, acestea cresc la nivelul membrelor inferioare pana au primul ciclu.Dupa aceea, cresc la nivelul trunchiului... Sunt patit in cazul fetei mele, care,dupa ciclu, nu a mai crescut, desi analizelele preconizau altceva. Precizez ca analizele au fost facute la Paris, de catre profesori de renume mondial, si nu in dispensarele din ***.

Cred ca Puscas se referea la cazuri.."normale", nu la cele la care te referi tu, gen "cu vecinul de 1.52"...si oricum, in medicina, cine promite ceva, e inconstient...suntem diferiti, avem ADN-uri diferite..dar totusi, sunt niste reguli, universal valabile..dar exceptii pot exista oricand.

fairplayromania
fairplayromania  •  05 Aprilie 2021, 19:55
Postat de Costel Tudor pe 05 Aprilie 2021, 19:15

Un FRUSTRAT !!! Puteți spune unde a activat acest individ , ca și prunea de altfel , și au plecat lăsând loc de bunaziua ???

Fecesbistule te-a deconspirat ? Cum crezi că a ajuns Moruţan la Naţională?

fairplayromania
fairplayromania  •  05 Aprilie 2021, 19:53

Deci cam atît cere Mutu si Rădoi . Oare Rădoi să îi ia banii Naşului sau se merge pe omenie ?

Vezi toate comentariile (20)
Comentează