OPINII  »  EDITORIAL

Securea războiului

Articol de - Publicat vineri, 16 aprilie 2021 13:55 / Actualizat vineri, 16 aprilie 2021 16:30

În noiembrie 2020, când Adrian Mititelu a fost condamnat 3 ani pentru evaziune fiscală și închis, lumea și-a zis, logic, că echipa lui va avea serios de suferit. Ori chiar că se va desființa. Surprinzător, nu s-a întâmplat așa și iat-o pe U Craiova 1948 lider în play-off-ul ligii secunde, la egalitate de puncte cu Rapid. Cu șanse serioase de promovare. Posibil ca visul lui Mititelu de a-și vedea din nou formația în eșalonul de elită să prindă viață cu el în spatele gratiilor.

Nu-i treaba mea să judec în ce măsură cei din familia Mititelu, Adrian senior și junior, tată și fiu, au sau nu dreptate când consideră arestarea celui dintâi un abuz. Nu-i de competența mea să mă pronunț, de aceea nici nu detaliez. Amintesc doar că, achitat de o primă instanță, lui Mititelu sr. i s-a reținut vina de a-l fi vândut în 2011 pe Mihai Costea la FCSB ca jucător liber, deși ANAF pusese sechestru pe drepturile federative ale tuturor fotbaliștilor proaspăt desființatei Universitatea.

Cei care au gândit că, odată cu ieșirea din scenă a patronului, fie și temporară, U 1948 se va prăbuși s-au înșelat. Rămasă pe mâna lui Adrian jr, hotărât să-i demonstreze tatălui că e capabil să ducă misiunea mai departe, echipa a continuat să facă o figură frumoasă. Adevărat, jocul ei mai degrabă mohorât, nespectaculos, n-a sedus. Punctele însă au venit conform devizei că scopul scuză mijloacele. Căci U 1948 și-a propus să promoveze, nu să entuziasmeze. Să câștige, nu să placă.

Instalarea lui Eugen Trică, antrenor vulcanic, dar foarte ambițios, a luminat drumul către L1. La ascensiune a contribuit și faptul că, interesată să atragă fonduri, Primăria Craiovei i-a permis trupei lui Mititelu să joace pe „Oblemenco”, arenă lăsată inițial la dispoziția exclusivă a divizionarei A din oraș. Deși pe U 1948 o costă 8.000 de euro fiecare meci, nu se mai trambalează când la Turnu Severin, când la Târgu Jiu.

Securea războiului

Iar banii, susțin surse credibile, nu-i lipsesc. Asigurat, bugetul anual bate la două milioane de euro, fiind cel mai mare din L2. Numai Petrolul și U Cluj, ambele însă din play-out!, ar mai atinge cifra respectivă. Rapid, de pildă, n-ar depăși 1,5 - 1,6 milioane.

Oricum, fără să fiu apropiat de Mititelu sr., nu pot să nu remarc efortul lui de a finanța de unul singur, din propriul buzunar, un club cu pretenții. Păstrând proporțiile, calcă pe urmele lui Gigi Becali, ei numărându-se printre puținii care țin echipe fără să fie ajutați de administrațiile locale, județene etc. Ori, cazul lui Gică Hagi, de sponsori puternici. Acest aspect merită semnalat.

Nu discut aici despre ieșirile în decor ale lui AM. Despre răbufnirile sale publice, reduse acum, fatalmente, la tăcere. Referindu-mă însă la banii investiți în fotbal, strict la asta, Mititelu poate servi multora de exemplu. U Craiova 1948 e în întregime creația lui. Nebunia lui.

Dacă aceasta va promova, ceea ce nu-i cert, dar e plauzibil, Bănia va avea două reprezentante în Liga 1. Între ele ar trebui să existe o rivalitate cordială. Măcar calmă, ca pe vremea Extensivului, necorozivă. Să nu ne amăgim, perspectivele nu par deloc încurajatoare. Cele două formații și fanii lor, unii mai încinși decât alții, vorbesc limbi diferite și nu-i de așteptat să îngroape securea războiului.

Evident, ar fi de dorit ca la Craiova să se fumeze pipa păcii, însă mă îndoiesc că vom asista repede la împăcare. Ba chiar mi-e teamă că nu vom asista niciodată. Taberele nu numai că se ceartă, dar se și urăsc. 

Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Comentarii (10)
jean_gabin
jean_gabin  •  17 Aprilie 2021, 23:22

Ia auzi la preacuviosul Nanu Daniel ca puse un zero in plus si in joc de juma de milion iesira 5 milioane...Glumet baiatul asta...

10207202405083487
Nanu Daniel  •  17 Aprilie 2021, 19:13
Postat de jean_gabin pe 17 Aprilie 2021, 17:32

@Nanu Daniel. Nu mai stiti cum sa mintiti... Doar intr-o minte bolnava Mititelu a orimit vreodata 5 milioane de euro de la stat. De la statul pe jos ori de la statul in picioare? Si ce impozite nu a platit asta e alta diversiune a clonatilor.

Da ma am scapat acolo un zero din gresala dat tu si Ioanitoaia o tineti pe-a voastra cu ... neprihanitul de Mititelu. Ia uite ce scrie aici: "În timp ce Fabrica de Avioane figurează cu restanțe de 66 de milioane de lei către ANAF pentru neplata contribuțiilor sociale, reprezentând partea angajatorului și a angajaților, firma lui Adrian Mititelu, Fotbal Club U Craiova SA, are şi ea datorii uriașe, de 61 de milioane de lei, ce rezultă din neplata contribuțiilor, plus dobânzi și majorări de întâriere..." 61 milioane lei in acea vreme inseamna vreo 14 milioane de euroi... Cat mai continuati sa va mintiti singuri ?

aristofan
aristofan  •  17 Aprilie 2021, 19:05
Postat de jean_gabin pe 17 Aprilie 2021, 17:32

@Nanu Daniel. Nu mai stiti cum sa mintiti... Doar intr-o minte bolnava Mititelu a orimit vreodata 5 milioane de euro de la stat. De la statul pe jos ori de la statul in picioare? Si ce impozite nu a platit asta e alta diversiune a clonatilor.

Omul o fi bagat un zero din gresala dat tu si Ioanitoaia o tii pe ta cu ... neprihanitul de Mititelu. Ia uite ce scrie aici: "În timp ce Fabrica de Avioane figurează cu restanțe de 66 de milioane de lei către ANAF pentru neplata contribuțiilor sociale, reprezentând partea angajatorului și a angajaților, firma lui Adrian Mititelu, Fotbal Club U Craiova SA, are şi ea datorii uriașe, de 61 de milioane de lei, ce rezultă din neplata contribuțiilor, plus dobânzi și majorări de întâriere..." 61 milioane lei in acea vreme inseamna vreo 14 milioane de euroi... Cat mai continuati sa va mintiti singuri ?

Vezi toate comentariile (10)
Comentează