Articol de Răzvan Luțac - Publicat duminica, 18 aprilie 2021 11:15 / Actualizat duminica, 18 aprilie 2021 11:31
Nici măcar o catastrofă de proporții nu-l mai poate împiedica pe Lucescu să ia campionatul. O victorie cu Inhuleț, Vorskla, Mariupol sau Kolos, un pas greșit al adversarei plus un egal, orice-i e suficient pentru un nou titlu în Ucraina.
Ar fi al 34-lea din carieră pentru Lucescu, și asta doar ca antrenor. Și scoțând promovările cu Brescia sau Corvinul. O performanță uriașă. Cum antrenează din 1979, rezultă aproape un trofeu pe an.
Totuși, pe lângă avântul luat de Șahtior în ultimii ani, succesul din acest sezon nu era deloc scontat. Mai puțin de câțiva specialiști ucraineni, care au înțeles că Șahtiorul nu traversează cea mai bună formă, iar tinerețea lui Dinamo nu-i deloc de rău augur.
Să le luăm pe rând.
5 motive pentru care ar putea fi o mare surpriză
Dinamo n-a mai luat titlul de când Luce era antrenor la Șahtior
Asta se-ntâmpla în sezonul 2015-16. De-atunci, Il Luce a mai antrenat în Rusia, la Zenit, echipa națională a Turciei, iar 3 sferturi dintre echipele din acel sezon fie sunt în ligile inferioare, fie au dispărut. În două cazuri, echipele și-au schimbat și numele (Dniprodzerjinsk a devenit Kamianske, Dnipropetrovsk - Dnipro).
De-atunci, Șahtior a câștigat 4 la rând. Și se anunța al cincilea.
Problema cu fanii
Încă din prima zi petrecută la Dinamo Kiev, nucleul dur al fanilor trupei din capitala Ucrainei l-a agreat pe Lucescu doar câteva ore. De când a anunțat că renunță la post și până când boss-ul Surkis a ieșit cu asigurări că acesta va rămâne antrenor.
Medie de vârstă incredibil de scăzută
Da, e OK să ai mulți tineri, dar Dinamo părea că începe campionatul în cealaltă extremă. Numai doi fotbaliști peste 30 de ani, Boiko (32, a împlinit între timp 33) și Garmaș (30), dintre care primul - rezerva de portar. Cu tot cu ei, o medie de vârstă incredibilă, 25 de ani.
Diferență uriașă la brazilieni
Lucescu a avut succes la Șahtior și pentru că a ochit fotbaliști brazilieni de succes. Câțiva dintre ei, precum Fernandinho (City), Bernard (Everton) și Willian (Arsenal), joacă și acum la nivel înalt, în Premier League. Plus Douglas Costa, care face naveta între nume mari, Juventus și Bayern.
Doar că-n loturile actuale e diferență mare la brazilieni. OK, nici Șahtiorul nu mai are nume precum cele prezentate anterior, nici măcar un Alex Teixeira, iar Marlos și Moraes au ales să reprezinte Ucraina, așa că nu mai pot fi trecuți la brazilieni.
Însă Dentinho, Alan Patrick, Ismaily, toți joacă la Șahtior de pe vremea lui Lucescu. Au experiență împreună, au primit și alte întăriri de la loturile de juniori ale Braziliei (unde au jucat și ei), precum Tete, Dodo sau Marcos Antonio.
Dincolo, Lucescu are doi. Pe care nu-i folosește. Nici Sidcley (24 minute în sezonul actual), nici Clayton (0 minute, doar de 4 ori pe banca de rezerve) nu se pot apropia de primul "11".
Accidentări
Nu că Șahtior ar fi fost ferită, însă Lucescu a avut câteva absențe importante pe întreg parcursul sezonului. Burda, 7 selecții în "națională", absent tot sezonul după o operație la tendonul lui Ahile.
Verbici, cu un gol la trei meciuri în tricoul Kievului, a ratat jumătate de sezon. Neșceret, portarul care l-a impresionat pe Messi, s-a accidentat și el. Până și Tudor Băluță n-a prins prea multe minute din cauza deselor probleme de sănătate.
5 motive pentru care n-ar trebui să ne mire
E specialistul competiției
Titlul ar fi al 9-lea pentru Luce. Astfel, ar aduna trofee cât 8 din restul de 12 câștigători ai Ligii ucrainene. Sau cu unul mai mult decât următorii doi clasați adunat, Lobanovski (5) și Fonseca (3). Ultima comparație e puțin incorectă, deoarece Valeri a câștigat alte 9 titluri ale URSS ca antrenor (unul cu Dnipro, 8 cu Dinamo Kiev).
Viitorul (și prezentul) echipei naționale
Da, vorbeam de aparenta lipsă de experiență a lotului. Doar că, la ultima pauză internațională, nu mai puțin de 8 jucători ai Kievului au fost chemați la lotul Ucrainei. Față de cei 6 de la Șahtior.
Mai mult, 5 din cei 8 aveau maximum 24 de ani. E clar că viitorul produs de export al fotbalului ucrainean e în curtea lui Lucescu. Fie că se numește Mikolenko, Șaparenko, Șepeliev sau Zabarnîi.
Krivțov, Marlos sau Piatov sunt de domeniul zilei de ieri.
Adversarul e uzat și-și pierde identitatea
Căci da, Șahtiorul are un lot îmbătrânit. Experimentat, cu relații de joc, dar uzat, un mecanism ce are nevoie de destule schimbări pentru a-și recăpăta o prospețime.
Da, au apărut nume ce le dau speranțe, cum e Manor Solomon. Dar nu-i suficient.
În plus, cu fotbalul ucrainean primind, totuși, ceva fani în tribune chiar și pe pandemie, o echipă care nu joacă, practic, nicăieri acasă e dezavantajată.
Căci războiul nu bate doar acum la ușă-n Ucraina, paginile ziarelor din vecini au mereu câte o știre despre victimele zilei în estul ocupat.
Antrenor fără ștaif la Șahtior
Chit că era campion al Ucrainei en-titre, portughezul Luis Castro nu are nici CV-ul lui Lucescu, nici prezența acestuia în vestiar. Un fotbalist mediocru, el s-a remarcat la echipa secundă a celor de la Porto și a fost chiar interimar al echipei principale după plecarea lui Paulo Fonseca.
Același Fonseca l-a propus și la Șahtior după ce a plecat în Italia, la Roma. A luat campionatul din elanul adus de fostul tehnician, avânt care s-a rărit considerabil în actualul sezon.
Greu de așteptat minuni de la un antrenor care, în 2018, pleca de la Chaves după 14 victorii și 15 înfrângeri. Bilanț negativ.
Magician cu unii jucători
Până să vină Lucescu, Gerson Rodrigues era o veșnică rezervă. Mai mult, fusese împrumutat și la Ankaragucu, în Turcia.
De la sosirea lui Luce, nu doar că luxemburghezul a fost util în campionat - 3 goluri, o pasă de gol, alte meciuri reușite. Însă a explodat și la nivel continental. A dat 4 goluri (până atunci dăduse 3) de când Luce a început să-l folosească la Kiev.
Două dintre ele au adus victorii cu Azerbaidjan și una colosală pentru Luxemburg, 1-0 cu Irlanda. Și a deschis scorul într-un meci pierdut cu Portugalia, 1-3.
La fel, De Pena, un uruguayan care nu spunea nimic, a dat 3 goluri și 4 assisturi în acest sezon. Fiindcă aici trebuia să lucreze Lucescu - la străini fără încredere, cărora să le găsească rolul și momentul într-o trupă de tineri efervescenți.
Ei, iată! (Aproape) a făcut-o.