Articol de Theodor Jumătate - Publicat duminica, 18 aprilie 2021 15:29 / Actualizat duminica, 18 aprilie 2021 15:29
La 75 de ani, Mircea Lucescu va fi campionul Ucrainei și cu Dinamo Kiev. Mai are nevoie doar de trei puncte în ultimele patru meciuri. Poate cuceri titlul chiar din etapa viitoare. Ar fi al 34-lea trofeu al carierei. Dacă va câștiga și Cupa, vor fi 35!
Mircea Lucescu nu sărbătorește, dar e 99 la sută campion. Cu Dinamo Kiev, echipa pe care a înfruntat-o 12 ani, cât a fost la Șahtior. A plecat de la portocalii în 2016, s-a întors în Ucraina patru ani mai târziu și reușește o mare performanță chiar de la primul sezon la Kiev, oferindu-i lui Dinamo întâiul titlu după cinci ani!
Cu jucătorii pe care i-a găsit, cu mulți accidentați sau, la un moment dat, infectați cu coronavirus, fără transferuri, cu atâția tineri și avându-i împotrivă pe propriii ultrași, care nu uită trecutul antrenorului la clubul din Donețk.
Contrar tuturor calculelor, "Il Luce" e lider detașat. Are zece puncte avans față de Șahtior, formația care a învins de două ori Realul în Champions 2020-2021 (3-2 la Madrid, 2-0 acasă). Și mai sunt doar patru runde (adversari, Inhuleț, Vorskla, Mariupol și Kolos). Poate fi campion chiar din etapa următoare, cu încă un succes!
24,7 ania fost media de vârstă a titularilor folosiți de Mircea Lucescu la 1-0 cu Șahtior; niciun jucător de 30 de ani
Mircea Lucescu: „Și antrenorii sunt oameni"
După victoria de sâmbătă seară, 1-0, tehnicianul rămăsese pe pista de lângă teren. Singur, nostalgic. Avea sufletul împărțit. Era bucuros de ce a realizat într-un timp atât de scurt la Dinamo, dar și trist puțin, pentru că Șahtior e cea care pierde.
Întrebat la interviul de după meci de ce nu s-a manifestat după acest triumf, Mircea Lucescu a răspuns doar atât: „Nu e ușor pentru mine". Și a plecat la vestiare.
Ieri dimineață, a retrăit acele clipe. „Profesional, simt că am reușit. În interiorul meu sunt mulțumit pentru Dinamo, pentru jucătorii mei. Totuși, uman, nu am putut să mă bucur, nu am putut celebra. Și antrenorii sunt oameni", spune el pentru Gazetă. „De ce fotbaliștii care marchează împotriva echipelor la care au evoluat o lungă perioadă nu sărbătoresc? E același lucru, sentimentele sunt sentimente, indiferent dacă ești jucător sau antrenor. Am fost 12 ani la Șahtior...".
11 punctea pierdut Dinamo Kiev în 22 de etape (4 egaluri și un eșec, 0-3 cu Șahtior); marea rivală a cedat 21 de puncte (6 remize și 3 înfrângeri)
Mircea Lucescu, a doua zi: „Succesul te face să te simți bine"
Într-un an crunt lovit de pandemie, într-un grup cu o mulțime de jucători infectați cu COVID-19, el a scăpat miraculos. Și se simte bine, la 75 de ani.
„Când câștigi, întotdeauna te simți bine. Dimineața ce urmează marilor victorii e minunată. Ăsta e secretul. Succesul, rezultatele bune te fac să te simți bine, și fizic, și mental. Îți dau putere, energie, entuziasm. În meseria noastră e multă muncă, e stres, e presiune, e și suferință, dar toate sunt compensate de starea de spirit de după performanțe. Un succes pe care nu ți-l garantează nimeni, numai tu poți reuși cu mintea, cu experiența ta. Și întotdeauna a doua zi o iei de la capăt, nu intri niciodată în rutină. Dacă nu mai simți acel impuls, atunci trebuie să te retragi".
Cum a transformat-o pe Dinamo Kiev din formația care încheia sezonul trecut la 23 de puncte de campioana Șahtior (avea patru titluri la rând) în cea care o domină acum pe principala rivală, ținând-o la 10 puncte în spate?
„Când am sosit, nu aveam nimic. Erau doar opt jucători la antrenament din cauza accidentărilor. Nu mai aveam brazilieni, de aceea singura soluție era să organizez apărarea. Un campionat îl câștigi în primul rând cu o defensivă de fier, cu organizare excelentă, cu alergare multă. Atacul îl formezi mai târziu, pe această bază deja creată".
Faptul că a avut mulți tineri, 18 jucători sub 25 de ani în lot, l-a ajutat pe Lucescu să reconstruiască totul.
„Jucătorii mai în vârstă acceptă greu schimbarea, adaptarea lor e mai dificilă, au obiceiurile lor deja formate. Cu tinerii lucrezi extraordinar, e mai ușor, mai stimulativ. Vezi cum progresează de la o zi la alta. Le dau încredere, le insuflu acea dorință de a fi mai buni, de a ajunge la echipa națională". Exemplul perfect, stoperul Ilia Zabarnîi, care a debutat cu „Il Luce" la 17 ani, fiind acum unul dintre titularii indiscutabili ai alb-albaștrilor, fiind promovat și la selecționata mare a Ucrainei.
Antrenorul s-a întors în timp, la primul său Dinamo: „Când am preluat echipa, era pe locul 7, cu o medie de vârstă de 28-29 de ani. Nu se putea bate astfel cu Steaua, care avea jucători de 22-23 de ani. De aceea, am promovat tineri, i-am adus. Lupescu, Răducioiu, Sabău, Lupu...".
Dintr-odată, tehnicianul a lăsat amintirile în urmă. „Gata cu vorba, am antrenament! Mai sunt partide de jucat, de câștigat. Miercuri, în Cupă. Apoi campionatul, pe care nu l-am câștigat încă".
Eventul nu e departe. La mijlocul săptămânii, are meci cu Ahrobiznes (D2), în semifinalele Cupei. Iar pe 12 mai e finala cu Oleksandria sau Zoria. Titlul și Cupa Ucrainei? În august 2020, un obiectiv ce părea imposibil. Acum, totul e posibil la Dinamo Kiev.
4 ania așteptat Kievul calificarea în grupele Ligii Campionilor; a reușit toamna trecută; în 2020-2021, a jucat și în primăvara Europa League ("optimi")
8 titluri de campiona cucerit "Il Luce" cu Șahtior; în 12 ani, a câștigat 22 de trofee cu echipa portocalie
Citește și alte știri despre Dinamo Kiev:
Tudor Băluță, OUT de la Dinamo Kiev: „În niciun caz nu rămâne. Să fie sănătos”
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”