Articol de Daniel Scorpie - Publicat duminica, 02 mai 2021 11:44 / Actualizat vineri, 17 ianuarie 2025 14:00
Arhitectul tiki-taka. Xavi Hernández a câștigat totul cu Barcelona și naționala Spaniei, mai puțin „Balonul de Aur". Și, la 41 de ani, spaniolul continuă să aibă succes în Qatar, ca antrenor.
Sunt destule voci care susțin că el a fost cel mai mare fotbalist spaniol. Drept dovadă stă votarea lui ca unicul iberic în cel mai valoros „11" all-time în ancheta specială făcută de „France Football" în anul pandemiei. Xabi Alonso, Busquets, Josep Guardiola, Luis Suárez au rămas toți în afara listei mijlocașilor.
Xavier Hernández Creus, mai pe scurt Xavi, e acolo, alături de Pelé, Matthäus și Maradona! Nici olandezul Frank Rijkaard, care i-a schimbat destinul în blaugrana, nu a prins loc. Despre arhitectul din teren al Barcelonei s-a vehiculat că a fost cel mai influent fotbalist spaniol, creierul celebrului stil „tiki-taka", însă și regizorul celei mai redutabile variante a „Furiei Roja".
Xavi, căpitan la juniorii Barcelonei
La fel ca Messi, de care recent a fost depășit în topul celor mai multe jocuri din istoria clubului blaugrana, Xavi a crescut de mic cu spiritul catalan în sânge. Microbul fotbalului l-a preluat din familie, de la tatăl Joaquín Hernández, fost jucător, care l-a dus de la 4 anișori la U.F.B. Jabac, iar la șase la Escuela Práctica de Tarrasa, unde Xavi senior era coordonator.
Încă de pe-atunci atrăgea atenția scouterilor Barcelonei, iar pasul spre Academia La Masia, la 11 ani, a fost logic. În 1991, debuta deja la categoriile de vârstă inferioare azulgrana, se făcea remarcat meci după meci, preluând chiar și banderola de căpitan. Talentul și calitățile sale l-au făcut să bată repede la porțile formației secunde a Barçei, cu care în sezonul 1997-'98 câștiga campionatul diviziei.
Caut mereu spații în teren, e ceea ce-mi place cel mai mult. În fiecare zi, caut mereu. Primesc mingea, apoi pasez mingea, iar o preiau și din nou o dau mai departe - Xavi
Xavi, tentat AC Milan
Deși îi plăcea de mic copil să privească partidele din Anglia la televizor, admirându-i pe John Barnes, Paul Gascoigne și Matt Le Tissier, Pep Guardiola a fost cel care l-a inspirat. Xavi i-a fost semnalat olandezului Louis van Gaal, antrenorul primei echipe, care nu s-a speriat să-l și promoveze pe 18 august 1998, debutându-l într-un meci cu Mallorca în Supercupa Spaniei, în care a și marcat.
Și nu s-a înșelat deloc asupra „micului vrăjitor", la care râvneau destule forțe europene. Ca dovadă că, la 19 ani, Joaquín, mexican de origine, care a jucat pentru Sabadell în liga a treia, dar și la Barcelona, aproape că-l convinsese pe Xavier să semneze cu AC Milan.
39de trofee a cucerit Xavi ca jucător: 25 cu Barcelona, 4 la loturile naționale și 4 cu Al Sadd în Qatar. Restul de șase le-a obținut ca antrenor la clubul din Doha
Xavi, urmașul lui Guardiola
A fost alegerea corectă să continue pe Camp Nou, unde încă de la început a produs o chimie formidabilă cu colegii din teren, cu banca tehnică și cu tribunele. Debutul în Primera s-a produs pe 3 octombrie 1998, într-un succes contra Valenciei (3-1) și într-un sezon în care avea să fie folosit în 26 de partide, devenind fulgerător un om-cheie al trupei care câștiga titlul și desemnat revelația anului 1999 în Spania.
La 19 ani, după ce Pep Guardiola s-a accidentat, Xavi ajungea în stagiunea 1999-2000 principalul play-maker blaugrana, Barça lui începând să fie comparată cu „Dream Team"-ul lui Cruyff (1988-1996). Devenea creierul echipei, pentru încă 16 sezoane.
Guardiola se concentra pe toate detaliile. Eu nu lucrasem pe repuneri de la margine defensive. Toți eram poziționați și adversarii rămâneau șocați. Nu găseau spațiu unde să arunce mingea de la margine! - Xavi
Explozia cu Rijkaard
În primele două stagiuni ca om de bază la mijloc, chiar având o poziție mai retrasă, a reușit 20 de pase decisive și șapte goluri, iar pe 16 martie 2002, izbutea să puncteze în El Clásico. În 2005 promova vicecăpitan, era ales cel mai valoros jucător spaniol al campionatului, după ce cucerea titlul (din nou!) și Supercupa Spaniei.
Explozia lui s-a produs sub comanda lui Frank Rijkaard, care i-a schimbat poziția în care-l distribuia Van Gaal și i-a dat un nou curs carierei. Venirea lui Edgar Davids l-a degrevat de sarcinile defensive și în noul 4-3-3 și-a pus mai bine fantezia în valoare.
Din păcate, o accidentare la ligamentul încrucișat al genunchiului stâng la un antrenament l-a trimis pe bară patru luni, el privind numai de pe banca de rezerve prima sa Ligă a Campionilor câștigată în finala cu Arsenal. Era doar prima dintre cele patru în blaugrana.
133de selecții și 13 goluri are Xavi pentru "Furia Roja", cu care a luat trei titluri: două europene (2008, 2012) și unul mondial (2010). Campion mondial de tineret (1999) și vicecampion olimpic (2000)
Pep Guardiola l-a întors din drum
În paralel, și-a construit o carieră nemaipomenită și la națională. 2008 a fost reperul capital. Anul în care Spania reușea să ia un titlu continental după o pauză de 44 de ani.
La turneul din Austria și Elveția, Xavi era ales jucătorul Euro, după ce „Furia Roja" bătea Germania cu 1-0 în finală, cu golul lui Fernando Torres din pasa lui. Asta după ce marcase în semifinala cu Rusia (3-0). „L-am votat pe Xavi, e chintesența stilului Spaniei. Are o influență colosală în toată faza de control, pasare, penetrare ofensivă", explica Andy Roxburgh, șeful Comisiei Tehnice UEFA.
Nu puteam avea o carieră mai frumoasă. Nu puteam fi într-un loc mai bun, la cel mai bun club din lume, aproape 25 de ani. M-am înțeles bine cu toată lumea și nu am dușmani în fotbal - Xavi
„Cheia este să știm ce jucăm"
Și Luis Aragonés a avut o mare influență în modelarea lui Xavi, care deseori se plângea că nu e Messi sau Ronaldo să ia mingea și să dribleze câte trei adversari. „A fost fundamental, el se uita în ochii tăi și citea imediat starea de spirit. Te vedea obosit toată săptămâna, nu mai jucai. Te pregăteai fantastic, erai omul lui. Îți spunea «doar nu ești japonez, pricepi ce zic. Cheia e să știm ce jucăm. Tu știi foarte bine că mingea aleargă mai repede decât o pot face adversarii!»".
Toți ochii erau ațintiți asupra lui, Interul lui Moratti îl curta, Bayern era decisă să facă o ofertă. „Begiristain a venit să îmi spună că Barcelona vrea să mă cedeze. Însă m-am dus să discut cu Guardiola, iar de-aici s-au schimbat toate intențiile mele. Nu mai aveam în cap să plec la Inter, nici la Bayern sau la orice altă echipă. Pep mi-a zis că nu își poate imagina Barça fără mine!", a povestit momentul de cumpănă din vara lui 2008.
3clasări pe a treia poziție a reușit Xavi în ancheta pentru "Balonul de Aur", 2009, 2010 și 2011, în umbra lui Messi și Cristiano Ronaldo. Tot pe locul 3 a terminat la FIFA World Player (2009)
Xavi, patru assisturi cu Real!
Nu avea să regrete decizia luată, pentru că în chiar stagiunea următoare Barcelona reușea să facă sextupla. Xavi dădea patru pase de gol (două lui Messi) în El Clásico de poveste cu Real câștigat cu 6-2 plus centrarea de la al doilea gol al lui Leo în finala Champions cu Man. United.
A terminat sezonul de vis cu 29 de assisturi, șapte dintre acestea în Ligă, unde a fost ales cel mai bun mijlocaș. Barcelona l-a răsplătit cu prelungirea contractului până în 2014 și un salariu pe măsură, 7,5 milioane € anual. Ajunsese între cei mai buni din LaLiga, cu Messi și Ronaldo.
Am încercat să fac ce am fost învățat, sunt mulțumit de mine însumi, am încercat să aplic tot ceea ce am fost învățat. Să mă perfecționez. M-am simțit o piesă importantă în toți acești ani - Xavi
15 km parcurși în finală de Campionat Mondial!
Îi mai lipsea coroana mondială, la fel Spaniei. Iar turneul din Africa de Sud l-a scos din nou în prim-plan. A terminat turneul cu 599 de pase precise, o rată inumană de 91%, medie de 11,5 km parcurși pe meci, cele mai multe centrări în careu și în jumătatea adversă.
Totul culminând cu cei aproape 15 km din finală. Tridentul cu Iniesta și Xabi Alonso a supus lumea de la mijloc. Chiar și așa, nu a câștigat „Balonul de Aur" pe care îl merita, terminând după Messi și Andrés.
3distincții a primit Xavi în țară: cel mai bun sportiv spaniol (2009), Medalia de Aur a Ordinului Real Al Meritului Sportiv (2010) și Premiul Príncipe de Asturias al Sportului (2012)
„Dubla" CM-Euro
A continuat să uimească prin ritmul său de metronom, viziune nepereche și inteligență, ducând Spania și la un al doilea titlu european - în Polonia și Ucraina -, cu alte statistici "extraterestre".
A doborât recordul paselor complete într-un meci la Euro (127 din 136), în partida din grupă cu Irlanda, și a oferit două assisturi în meciul pentru trofeu contra Italiei (4-0), fiind primul cu pase decisive în două finale ale CE. Xavi devenea astfel cel mai titrat fotbalist din istoria naționalei!
Iar spre sfârșitul anului, după ce Pep alesese să își ia un sabatic înainte să se mute la Bayern, los azulgrana i-au oferit prelungirea înțelegerii până în iunie 2016. Ultimul său acord cu Barça, pe care nu l-a mai onorat.
Trebuia să plece mai devreme, însă Luis Enrique l-a convins să mai stea până în vara lui 2015. Finala cu Juventus, de la Berlin, a patra Champions cucerită (și a doua triplă campionat-cupă-Ligă), a fost meciul său de adio. Era pregătit de aventura în Qatar!
Cei de la Al Sadd m-au tratat excepțional, e cel mai bun proiect pe care-l puteam primi. Ne-a plăcut totul. Nu pot vorbi decât foarte frumos despre Qatar, locul ideal să-mi continuu cariera în fotbal - Xavi
Nevoia de schimbare
„Mă simt util, important, dar trebuie să încerc o altă aventură. Inima îmi spune altceva, pentru că știți că sunt culé, dar corpul îmi spune că trebuie să plec. Eu și familia mea avem nevoie de o schimbare. Barça mi-a făcut o ofertă de prelungire până în 2018, foarte bună, însă simțeam că e timpul să plec.
Le mulțumesc fanilor, au fost fantastici, au vrut să rămân, m-au aplaudat și m-au făcut să mă simt special. Sper să nu dezamăgesc pe nimeni. Obiectivul meu principal e să revin la Barcelona.
Iubesc clubul ăsta, l-am pus înaintea oricărui orgoliu, m-am pus mereu pe mine pe plan secund. Mă voi putea forma ca antrenor, e locul unde pot să mă pregătesc în liniște pentru ce va urma când voi pune ghetele în cui. Voi fi ambasador al Qatarului!", anunța cu lacrimi în ochi după cei 24 de ani la Barcelona, dintre care 17 neîntrerupți la prima echipă!
77de meciuri are Xavi pe banca tehnică a lui Al-Sadd, obținând 48 de victorii, 13 egaluri și 16 înfrângeri, golaveraj 199-93
Are 10 trofee cu Al-Sadd
La doi ani după mutarea la Al-Sadd, Hernández și-a completat colecția de trofee cu Cupa, Cupa Emirului și Supercupa Qatarului, iar la finalul sezonului 2018-2019 cu titlul de campion. A fost tranziția la noua carieră pe care o prepara în liniște, departe de tumultul și presiunea Europei.
„Dorința mea cea mai mare e să ajung cândva antrenorul Barcelonei, să mă întorc pentru a-i permite clubului să aibă succese. Au venit să mă caute în ianuarie, însă scenariul perfect ar fi după alegeri. Aparțin Barcelonei și o să revin în anumite circumstanțe și când va fi momentul oportun să încep un proiect de la zero. Mi-ar plăcea să pot prevedea deciziile clubului", spunea nu de mult „Micul Vrăjitor".
Până atunci, Ronald Koeman a ocupat locul lui Quique Setien, iar el și-a făcut ucenicia cu deja șase trofee pe banca tehnică la Al-Sadd, în perioada 2019-2021. Ultimul campionat a fost adjudecat de o manieră categorică, fără înfrângere! A avut 19 succese și trei remize, cu golaveraj 77-14. Al-Sadd a avut cel mai prolific atac și cea mai sigură defensivă.
Mama nu l-a lăsat la Milan
În urmă cu mulți ani, când Xavi era doar un puști, a fost la un pas să semneze cu Milan. Mama lui s-a opus, amenințându-și soțul că va divorța dacă-l lasă pe Xavi să plece în Italia.
Mijlocașul făcea o declarație amuzantă: „Mama nu știe că Barça mi-a prezentat oferta de prelungire până în 2018. E cea mai înfocată fană a Barcelonei, sigur ar fi încercat să mă convingă să rămân."
767 meciuri la Barcelona, doar Messi îl întrece
Competiție | Meciuri |
LaLiga | 505 |
Champions | 170 |
Cupa Regelui | 70 |
Supercupa Spaniei | 14 |
CM al Cluburilor | 5 |
Supercupa Europei | 3 |
POVESTEA DE LA EURO 2002: Cum i-a amânat Del Bosque retragerea
Fostul selecționer Vicente Del Bosque a povestit, într-un articol din „El Pais", un episod petrecut la Euro 2012 și un moment de cumpănă din cariera lui Xavi.
„Înaintea finalei de la Kiev, se simțea un pic lipsit de confort și a venit să-mi spună «Mister, cred că acesta va fi ultimul meu meci. Mă gândesc c-ar fi cazul să mă retrag». L-am calmat și i-am răspuns pe loc «Xavi, uite, mai așteaptă puțin... Ești într-o formă bună și poți să mai joci. Mai continuă doi ani. Mi-ar părea rău să iei decizia asta, mai ales că există încă multe de care să te bucuri pe teren».
Acea finală cu Italia (n.r. câștigată cu 4-0) a fost exemplul de cum trebuie să joace o echipă. Cea mai bună evoluție a naționalei, Xavi a fost NEMAIPOMENIT. Când am coborât la final scările spre vestiare, după meci, i-am spus «Eh, ai văzut?»”
Nu cred că Xavi și Iniesta au pasat greșit sau au scăpat de minge vreodată în viața lor. Te fac să intri în acel carusel de pase care te amețește de tot - Sir Alex Ferguson, manager Man. United
„Era un lider, un maestru al pasei"
Antrenorul care condusese Spaniei spre singurul titlu mondial în 2010, cu doi ani mai devreme de a reuși dubla cu trofeul continental, a explicat cât de important a fost Xavi:
Se spune că echipa e oglinda liniei de mijloc. Xavi a fost implicat în 70 din cele 90 de meciuri cât am fost selecționer. 12 pe an, două campanii de calificare la Cupa Mondială, una la Euro plus turneele finale respective. Xavi a impus un stil și a marcat o eră la echipa națională. A fost un expert în a controla și a ține mingea, cu una sau două atingeri. Când era nevoie să dictăm ritmul meciului, să studiem jocul, el era un maestru. Adersarii se apărau jos și așteptau, iar el găsea mereu o soluție, cu multă răbdare. În zece minute, el citea perfect echipa din fața sa. Era un adevărat lider
„Xavi era foarte pasionat de fotbal"
Del Bosque a dezmințit teoria care circula cum că Xavi îi făcea echipa. „Lumea spunea asta pentru a ne face rău. Niciodată nu a impus pe cineva, dar mereu ne consultam. Cum ai putea să nu discuți cu un fotbalist ca Xavi? Fiecare antrenor are un stil, un concept, un punct tactic de plecare în minte.
Vorbeam mult cu el despre cum vom juca, Xavi este un pasionat al fotbalului și reprezintă un stil, nu doar al Barcelonei. Plecarea lui a provocat un gol major, dar moștenirea lăsată este încă importantă. Stilul său s-a perpetuat la mai multe generații și cred că vor mai apărea jucători ca el".
MĂRTURIA LUI LOPETEGUI: "Xavi a schimbat fotbalul"
Julen Lopetegui a fost selecționerul Spaniei începând de la U19, trecând la U20, apoi la „tineret" între 2010 și 2014 plus doi ani la Furia Roja și a urmărit atent cariera lui Xavi:
A schimbat fotbalul. Ne-a ajutat să construim sau să vedem un nou profil de jucător care a parcurs toate nivelurile la echipa națională. Xavi a ucis și mitul că fizicul se află deasupra oricăror alte calități și le-a deschis oamenilor ochii asupra jucătorilor scunzi și tehnici, dovedind că poți ataca și te poți apăra cu mingea. Există mulți care câștigă, dar numai puțini lasă în urmă concepte, idei care schimbă modul de a gândi precum Xavi. La nivel de club, exista ideea și el a perfecționat-o la nivel internațional, a impus-o! Posesie și viteză de pasare. A făcut să pară totul atât de simplu, deși era foarte greu. Intensitatea cu care juca era vitală, ritmul pe care-l dicta constant în teren. El a făcut și orice alt jucător să fie mai bun. A oferit mereu pasa potrivită, a dat continuitate și a fost întotdeauna bine poziționat.
Cariera lui Xavi ca jucător:
Echipă | Perioadă | Meciuri | Goluri |
Barcelona B | 1997-2000 | 61 | 3 |
Barcelona | 1998-2015 | 767 | 85 |
Al Sadd | 2015-2019 | 117 | 25 |
Total | 1997-2019 | 945 | 113 |