Articol de GSP - Publicat vineri, 28 mai 2021 16:06 / Actualizat vineri, 28 mai 2021 18:15
Gică Hagi (56 de ani) a stat un an pe bară și a privit un sezon chinuitor al creației sale, Viitorul. Ar trebui să revină pe bancă în Liga 1 sau ar trebui să cauta o provocare mai importantă? Dezbatem împreună.
„Subiectul discuției noastre de astăzi este Gică Hagi. Mai exact, viitorul lui Hagi, în ambele sale variante, atât cu majusculă, cât și cu literă mică. Deși clubul pe care l-a inventat ar putea prinde in-extremis un loc de Europa, este clar clar că Viitorul Constanța este într-un declin. La fel cum și Hagi însuși a făcut un pas mare în spate, a cedat banca și a ieșit din prim-plan în ultimul an, motiv pentru care viitorul său ca antrenor pare acum neclar sau chiar incert. Asta vom dezbate astăzi, dacă Hagi ar trebui să revină pe bancă la Viitorul sau dacă ar trebui să caute o altă provocare”, a explicat Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei și moderatorul emisiunii.
În studioul Gazetei, alături de acesta au participat la Dezbaterea Zilei jurnaliștii GSP Dan Udrea și Remus Răureanu. Argumentele celor doi au fost susținute de Marian Olaianos, respectiv de Mircea Rădulescu.
VIDEO. DEZBATEREA ZILEI, 28 mai » Hagi - înapoi pe bancă la Viitorul sau antrenor la altă echipă?
Dan Udrea: „Hagi ar trebui să găsească altă provocare”
- „Din ce știu, Hagi își dorește să revină în antrenorat. Și nu cred că ar fi o variantă bună să revină la Viitorul. El a renunțat de bună voie, dându-și seama că nu poate să își propună mai mult. Are un buget limitat și nu a reușit să atragă alături de echipă alți oameni potenți financiar.
- Un an după retragerea lui, lucrurile nu sunt schimbate. Jucătorii au fost vânduți la aproape prima ofertă și așa nu poți face performanță. Hagi nu e în postura de a spune "e ok, nu contează că termin pe 10 sau pe 15". Are un nume prea mare, e orgolios și vrea mai mult de atât.
- Poate această fuziune cu Farul ar putea să producă ceva pozitiv. Poate noul stadion care se va construi la Constanța... Cred că viitorul club ar putea accesa niște fonduri din partea unui oraș foarte mare. Adică o susținere din partea autorităților locale. Așa s-ar putea trece la un nivel superior din punct de vedere financiar. Până acum, Hagi nu a primit finanțări de acest gen, dar el a făcut mereu apel la Guvern, la MTS, să investească în fotbal sau să faciliteze investițiile multinaționalelor.
- E frustrant pentru un antrenor să încropească o echipă, apoi, la prima ofertă, să îl dai pe Răzvan Marin, pe Ianis Hagi, pe Florinel Coman... Din toți jucătorii care au plecat în ultimii 6 ani făcea o echipă care ar fi câștigat lejer campionatul. Dar a fost nevoit să vândă pentru a susține clubul. Mai mult nu se poate cu acest model. De asta eu cred că ar trebui să găsească altă provocare, indiferent că e o echipă națională, poate a României sau alta, că e un club important din afară”.
Hagi a demonstrat tot ce se putea demonstra la Viitorul, a luat toate trofeele interne. Trebuie doar să găsească un antrenor potrivit care să îi ducă munca mai departe. Singura variantă de a rămâne e legată de această fuziune cu Farul. Ar rămâne dacă ar fi convins că o eventuală fuziune ar transforma echipa într-o forță în fotbalul românesc, chiar și cel european.
Eu aș vorbi despre un alt viitor, cel de antrenor al echipei naționale. Cred că ar trebui să pledăm cu toții pentru asta. Hagi e cel mai potrivit, după ce Rădoi își încheie mandatul. Cred că ăsta este destinul lui. Nu cred că o eventuală propunere de la FRF s-ar lovi de un refuz.
- Marian Olaianos, jurnalist TVR
Remus Răureanu: „Cred că Hagi va antrena iar la Viitorul. E greu să prindă ceva de top afară”
- „Mi se pare că ar fi bine și pentru club, și pentru Hagi, dar și pentru noi, să redevină antrenorul Viitorului. Până la urmă de ce a înființat școala? Din pasiunea de a lucra cu tineri, de a descoperi noi jucători. Să fi pierdut între timp pasiunea? Nu cred!
- În momentul în care a înființat-o, cred că și-a asumat că îi va fi greu să ajungă în Liga Campionilor sau în fazele avansate din Europa League. Singurul club care mai are succes cu acest model, în Europa, este Ajax. Dar Ajax a ajuns la un nivel atât de înalt, încât e greu de copiat. Nu cred că Hagi a fost atât de nerealist, crezând că va înființa un club pe câmp, în Dobrogea, și că va juca în Liga Campionilor. Ani de zile, pe lângă echipa de seniori, a antrenat și grupe de juniori. Cred că anul acesta și-a recăpătat energia și dorința.
- Nu cred că există mari tentații pentru Hagi din străinătate. În ciuda succeselor înregistrate cu Viitorul, mi-e greu să cred Hagi ar putea să prindă acum banca unei formații de top din Europa. Legia Varșovia, spre exemplu, care l-a ofertat, nu e o echipă cu care să îți propui un rezultat magnific. Poate grupele Europa League, dar asta nu ar fi ceva semnificativ. Nu ne așteptăm să îl oferteze ȚSKA Moscova, Galatasaray, cluburi de acest nivel. Petrescu nu găsește echipă, Răzvan Lucescu nu a găsit ceva bun și s-a întors la PAOK.
Gică Hagi a trecut prin foarte multe trepte în fotbal. Cu cât urci, cu atât dificultățile sunt și mai mari. Dacă va continua pe linia antrenoratului, are nevoie de o altă treaptă. El nu este omul care să se așeze la birou. Se implică în lucruri proactive. Viitorul trece prin transformări, a vândut ce e mai bun. E o instabilitate, cu echipa asta nu poate câștiga campionatul
- Mircea Rădulescu, fost șef al Școlii de antrenori
CONCLUZII | Cătălin Țepelin: „Poate e prea perfecționist. Așteaptă oferta perfectă, contextul desăvârșit, momentul ideal. Și astea-s greu de găsit”
- „Și mie mi se pare că Hagi și-a atins potențialul maxim cu proiectul Viitorul, atât din punct de vedere sportiv, cât și ca business. L-a crescut de la zero, l-a făcut performant, nu mai are nimic de demonstrat. Nici lui însuși, nici lumii.
- Iar rolul în care l-am văzut pe Hagi în ultimul an nu pare să i se potrivească. Un supervizor detașat, neimplicat activ, nu, ăsta nu este acel Hagi pe care îl știm. Sigur, sunt foarte mulți campioni care își trăiesc în tihnă viața post-competițională, dar Hagi nu e genul ăsta de om, e o personalitate efervescentă și un tip căruia nu-i place să bată pasul pe loc.
- Problema lui - daca poate fi numita problema - este că e poate prea perfecționist. Tocmai de aceea și-a creat propriul club - ca să-și poată aplica toate ideile, fără presiune, și cu siguranță asta e mare piedică pentru el în acest moment. Probabil își dorește altceva, după proiectul Viitorul, dar tot așteaptă oferta perfectă, contextul desăvârșit, momentul ideal. Și astea-s greu de găsit chiar și individual, d-apăi sudate între ele, cum pare să le caute el. Cu cât devii mai pretențios, cu atât îți îngustezi plaja de opțiuni.
- Probabil până la urmă își va lua inima în dinți și va începe o nouă aventură, are doar 56 de ani și nu poate sta la nesfârșit pe tușă. Îl așteptăm înapoi în fenomen, dar activ, nu doar la lojă.
Trebuie Gică Hagi să revină pe banca Viitorului din sezonul următor?
Vezi și alte ediții din „Dezbaterea zilei”:
Dezbaterea zilei, 26 mai » Vor rezista Rapid și FCU Craiova în Liga 1?
VIDEO Dezbaterea zilei, 21 mai » Contează cu adevărat cine e antrenor în acte la FCSB?
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”