Articol de GSP - Publicat luni, 21 iunie 2021 22:47 / Actualizat luni, 21 iunie 2021 23:09
Laurel Hubbard (43 de ani) va fi prima atletă transgender din istoria Jocurilor Olimpice. Va reprezenta Noua Zeelandă în concursul feminin de haltere.
Laurel Hubbard a prins lista finală în competiția de haltere, categoria 87 kg, și va fi prima sportivă transgender din istoria Jocurilor Olimpice. Până în anul 2013, Laurel a concurat în probele masculine.
Profită de modificarea de regulament adoptată de Comitetul Olimpic Internațional în anul 2015, care prevede că un atlet transgender poate participa în probele feminine, dacă nivelul de testosteron este sub un anumit prag.
„Sunt recunoscătoare pentru șansa primită și pentru reacția plină de iubire pe care am primit-o în Noua Zeelandă”, a transmis Hubbard.
Laurel a luat medalia de aur la Jocurile Commonwealth din 2018, la categoria 90+ kg
Laurel Hubbard, contestată de adversare
Anna Vanbellinghen, sportivă care va concura cu Laurel pentru medalii, a avut o reacție virulentă. Belgianca declară că este o susținătoare a comunității LGBTQ, dar că principiul incluziunii nu ar trebui să îi afecteze pe ceilalți sportivi.
„Oricine s-a antrenat și a practicat acest sport la un nivel ridicat știe acest adevăr: este nedrept față de ceilalți atleți. Unii ratează oportunități unice în viață din cauza asta, calificări la Olimpiadă sau chiar medalii, iar noi nu avem nicio putere de decizie”.
Laurel a îndeplinit toate condițiile de eligibilitate. Știm că identitate de gen în sport este un subiect extrem de sensibil și de complex. Noi, cei care formăm echipa Noii Zeelande, avem o cultură puternică a respectului și a incluziunii
- Kereyn Smith, șeful Comitetului Olimpic din Noua Zeelandă.
Sportivii transgender, marginalizați de colegi
În urmă cu doi ani, o altă sportivă transgender a provocat dezbateri aprinse. Hannah Mouncey (30 de ani) a făcut parte din lotul care a calificat Australia la Campionatul Mondial din Japonia, dar a fost lăsată pe dinafară în momentul selecției finale.
Mouncey a explicat e s-a întâmplat: „O mulțime de oameni m-au întrebat pe Twitter, Instagram, Facebook, de ce nu sunt în Japonia. O să expun motivul și sper să fie un exemplu în lupta împotriva discriminării de gen. Sper ca mesajul meu să aibă un impact mai mare decât dacă aș fi jucat la Mondial. Nu voi minți.
Pot confirma că am fost lăsată pe dinafară din cauză că un grup de jucătoare selecționate, sprijinite și de team manager, nu voiau să mă vadă la duș sau împărțind vestiarul cu ele. Ăsta este singurul motiv pe care mi l-a dat antrenorul”, a declarat Hannah Mouncey pentru Starobserver.com.au.
Citește și alte știri despre Jocurile Olimpice:
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!