SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ÎNOT

FOTO Polemică după ce căștile de înot pentru afro-americani au fost interzise la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Părul lui Alice Dearing, înotătoare britanică, poate fi cuprins cu greu într-o cască standard // Foto: Getty Images +9   FOTO
Părul lui Alice Dearing, înotătoare britanică, poate fi cuprins cu greu într-o cască standard // Foto: Getty Images

Articol de - Publicat duminica, 04 iulie 2021 19:55 / Actualizat duminica, 04 iulie 2021 21:35

Federația Internațională de înot a interzis utilizarea căștilor voluminoase de înot la Jocurile Olimpice de la Tokyo, acestea fiind utile în special sportivelor afro-americane care au un păr bogat și voluminos.

Căștile de înot au devenit motiv de dispută înainte de Jocurile Olimpice. Sportivele afro-americane se plâng de faptul că modelul standard de căști de înot, folosit atât de atleții cu părul scurt, cât și de atletele care nu au un păr foarte voluminos, nu este potrivit pentru a le acoperi complet podoaba lor capilară și au apelat la o firmă care produce căști mai mari.

Aceste căști au fost interzise, însă, de Federația Internațională de Înot, iar asta a dus la o polemică, sportivele afirmând că se consideră dezamăgite și discriminate.

Exemple de căști pentru părul voluminos produse de Soul Cap:

+4 FOTO

De ce a respins Federația Internațională de Înot căștile

Soul Cap, un producător de căști pentru sportivele afro-americane, care a comercializat deja peste 30,000 de bucăți din 2017, de la anul înființării companiei, a apelat la Federația Internațională de Înot pentru a primi acceptul ca produsul lor să poată fi folosit la Jocurile Olimpice.

Federația a respins, însă, cererea, considerând că aceste căști „nu respectă forma naturală a capului”. De asemenea, oficialii au mai declarat că, potrivit informațiilor pe care le aveau la dispoziție, „sportivii care au participat la evenimentele internaționale nu au mai folosit astfel de căști și nici nu a exista o cerere din partea lor pentru a folosi căștile Soul Cap”.

„Înțelegem importanța incluziunii sportivilor și suntem implicați pentru ca orice persoană să aibă echipament de înot adecvat probelor, care să garanteze, însă, că nu obțin și un avantaj competitiv”, se mai arată în motivarea refuzului Federației, citată de Gazzetta.

Reacții puternice după refuzul Federației

Pe de altă parte, oficialii firmei Soul Cap susțin că produsul lor nu oferă un avantaj competitiv, ci reprezintă doar un echipament adecvat și necesar atleților care au un păr mai bogat și voluminos ce nu poate fi cuprins într-o cască standard.

Reacții au venit și din partea sportivelor cu origini sud-africane. Alice Dearing, înotătoare care concurează pentru Marea Britanie, s-a declarat „extrem de dezamăgită” de decizia Federației.

„Lumea mi-a spus mereu că părul meu e prea voluminos pentru casca de înot, dar problema era că acele căști erau prea mici pentru părul meu”, a spus Alice.

Citește și alte știri despre Jocurile Olimpice:

Mirel Rădoi, într-o situație complicată! Toți cu vedete la Jocurile Olimpice, România cu lot cârpit » Care vor fi vedetele de la Tokyo

Sorana Cîrstea explică de ce nu va participa la Jocurile Olimpice

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen
Noutati auto
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen
Svitolina și Monfils, imaginile săptămânii la Australian Open » Cum au fost surprinși pe coridor, după victoriile mari de azi: „Avem noi, ucrainencele, asta!”
Tenis
Svitolina și Monfils, imaginile săptămânii la Australian Open » Cum au fost surprinși pe coridor, după victoriile mari de azi: „Avem noi, ucrainencele, asta!”
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile
Superliga
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile

„S-a degradat de la an la an, mi-era milă de el” » Drama tulburătoare a lui Vasile Ardeleanu, spusă de trei dintre foștii lui coechipieri. Câți bani i-ar fi dat Lăcătuș

Singur în Emirate » Titularul de la Rapid, „uitat” în Dubai! Ce s-ar fi întâmplat la îmbarcarea spre România


Comentarii (12)
radumatei
radumatei  •  06 Iulie 2021, 15:39

Pe ăștia nici nu e greu să-i păcălești și să-i faci să lucreze pentru tine. Scoți un produs chipurile pentru ei, ceri omologarea lui, Federația refuză, previzibil, după aia faci scandal: „uite bă, ăștia ne discriminează”. Și ăștia sar ca la comandă: „nu ne prindem noi părul, schimbați voi regulile”.

penultimul
penultimul  •  05 Iulie 2021, 15:20
Postat de caminero pe 04 Iulie 2021, 21:17

O polemică oarecum artificială ... n-au decît să folosească acele căști, ele oferă mai mult dezavantaje decît avantaje dpdv hidrodinamic.

Asta e o chestie de marketing , nu de rasism. Nu sportivii fac tărăboi ci producătorul căștii ( care s-ar fi putut mîndri că i-a ajuns produsul pe un cap in bazin la Tokyo). Cum nu s-a omologat produsul (că sportivii nu l-au cerut) s-au gândit să facă alta agitație ca sa fie lumea informată că există firma. Daca majoritatea cumpărătorilor acestor casti sunt afro-amaricani iată cum se face un ban tot pe spinarea ălora care sunt subiectul rasismului. Daca firma devine faimoasa și lansează căștile în Europa le pot zice scufii dacice cu varianta kogaion - pentru bărbați cu par vilvoi, casca vikingei, casca de aur a galilor, sau moștenirea atlanților (in Albania - că scrie pe tăblițele de la Tartaria că urmașii atlanților s-au stabilit în Albania)

titiduru22
titiduru22  •  05 Iulie 2021, 03:38

Si rstul *** care participa la JO ce zic ? Vad ca aici e vorba numai de Afro Americani !!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează