Articol de Aurelian Botezatu - Publicat duminica, 11 iulie 2021 12:18 / Actualizat duminica, 11 iulie 2021 13:46
CS Universitatea Craiova au câștigat Supercupa României cu CFR Cluj (0-0, 4-2 la penalty-uri). Marinos Ouzounidis, tehnicianul grec al Universității Craiova, a regizat perfect finalul și loviturile de departajare, după un scenariu folosit de el și în septembrie 2020, când era la APOEL Nicosia.
- După 0-0 în timpul regulamentar, fără niciun șut pe poartă, oltenii au fost mai inspirați la loviturile de departajare, unde s-au impus cu 4-2 în fața lui CFR Cluj.
Mirko Pigliacelli a fost desemnat MVP-ul Supercupei, cu două penalty-uri apărate la loviturile de departajare. Dar cel care a făcut regia finalului de meci și a loviturilor de departajare a fost Marinos Ouzounidis.
Antrenorul CFR-ului, Marius Șumudică, a insistat pe faptul că penalty-urile sunt o loterie. Însă tehnicianul grec al Universității i-a demonstrat că, într-o anume măsură, poate conta enorm și o strategie.
În minutul 72, când Ouzounidis l-a înlocuit pe Câmpanu, mijlocaș de bandă, bun până atunci, cu „închizătorul" Screciu, mesajul a fost clar. A înțeles că juveții săi n-au resurse pentru un gol - nu expediaseră niciun șut pe poartă, la fel ca CFR - așa că și-a propus să țină de remiza albă și să ducă meciul la penalty-uri.
Iar în prelungiri (90Ă2), i-a introdus pe Valerică Găman, pe Gustavo și pe Markovici. Urmarea se cunoaște. Aceștia din urmă au marcat de la punctul cu var, Markovici și cu puțin noroc, în vreme ce Pigliacelli a parat la Păun și la Omrani. Scor final, 2-4.
Ouzounidis, scenariu marcă înregistrată la CFR Cluj - Craiova
Regia lui Ouzounidis nu e ceva gândit pe moment. Ci o strategie la care antrenorul grec a mai apelat în septembrie 2020, pe când era antrenor la APOEL Nicosia.
Atunci, în turul 3 preliminar al Europa League (2020/2021), echipa sa a întâlnit-o pe Zrinjski, iar în condițiile unei partide extrem de echilibrate, la 2-1 a scos un atacant, Zahid, și a introdus un mijlocaș, Jensen (63). Bun executant și de lovituri de la 11 metri.
După ce s-a făcut 2-2, a început să se pregătească inclusiv pentru loviturile de departajare (69). În locul „aripii" Ndongala l-a trimis în teren pe Musa Suleiman (73), și pe "vârful" Nuhiu l-a schimbat cu Ben Sahar, dar în prelungiri (98).
Ce a urmat e tras parcă la indigo după scenariul de sâmbătă seară. Jensen, Musa Suleiman și Sahar au înscris la loviturile de departajare, în timp ce Pigliacelli al lui APOEL, Silva, a apărat două penalty-uri. Exact ca Mirko. Scor final: 4-2 pentru APOEL de la punctul cu var!
În repriza a doua ne-am gândit la penalty-uri, iar pe final chiar am introdus jucători fix pentru loviturile de departajare. Mirko a primit informații despre executanți, însă, normal, a avut și noroc.
- Marinos Ouzounidis, antrenor Universitatea Craiova
Chiar ieri am exersat penalty-urile. Chiar și acești cinci jucători s-au numărat printre cei care am bătut ieri la antrenament. Majoritatea am ratat, dar acum am câștigat. Eu am o foame foarte mare de trofee și nu vreau să mă opresc aici. Am scris istorie pentru acest club. Am schimbat puțin sistemul de joc la echipă și cred că și asta a contat un pic.
- Dan Nistor, mijlocaș Universitatea Craiova
Marinos Ouzounidis a fost specialist și ca jucător!
Pe vremea când evolua la Panathinaikos, Marinos Ouzounidis a triumfat în Cupa Greciei într-o finală cu AEK Atena tranșată la penalty-uri. Pe 20 aprilie 1994 a fost 3-3 după 120 de minute și 4-2 la lovituri de departajare. Iar Ouzounidis s-a numărat printre marcatorii lui Pao de la punctul cu var. El a transformat pentru 3-2.
VIDEO Dan Nistor, declarații după victoria din Supercupa României: „E bine că am început să avem foame de trofee”
Citește mai multe știri despre Supercupa României:
Ouzounidis, întrebat despre câștigarea titlului: „Lăsați-mă să mă bucur o zi!”
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen