Articol de Narcis Drejan - Publicat luni, 09 august 2021 13:53 / Actualizat luni, 09 august 2021 13:56
„Messi trebuie să joace gratis la Barcelona! Dacă iubește clubul, gata, frate, un an poate juca de plăcere. A câștigat 250 de milioane de euro la Barcelona, nu are ce face cu banii”, sunt citate, nu doar în România, ci în toată lumea, de când Leo Messi s-a despărțit în lacrimi de Barca.
În social media s-a creat un adevărat câmp de luptă, sunt fanii cerebrali, care înțeleg și se pun în pielea lui Messi, dar și cei fanatici, care spun că din dragoste faci totul, chiar și fără bani.
Încercați și voi să munciți o lună fără a primi salariu, să vă treziți zi de zi la 6:00 sau 7:00 dimineața, să încercați să ajungeți Messi. Nu contează că jucați la CS Tunari, Ambianța Valea Ciorii, Recolta Ostroveni sau Petrolul Videle. Și apoi să vă puneți în pielea fotbalistului român neplătit. Vorbim despre un principiu, nu despre acte de caritate sau de idioțenii de genul: „dac-aș avea eu banii lui Messi”.
Cine mai muncește fără bani
250 de milioane de euro reprezintă o sumă pe care o putem scrie foarte ușor pe hârtie, dar la care visează 7,6 miliarde din populația globului. V-ați întrebat vreodată câți miliardari în dolari are planeta? Doar 2.755, în mod oficial.
Forbes a făcut la un moment dat o greșeală, când l-a catalogat și pe Joaquin “El Chapo” Guzman drept un om puternic într-un top al miliardarilor, dar ulterior publicația și-a cerut scuze, că în cazul în care erau trecuți toți mafioții și traficanții mari de droguri se dădeau exemple negative pentru întreaga clasă socială.
Să înțelegem mai ușor de ce nu poate juca Messi nici gratuit, în cazul în care ar fi fost posibil.
Cu noile reguli financiare din La Liga, pentru a ajuta la conceptul de fair-play financiar, cluburile nu pot înregistra noi jucători dacă își plătesc lotul mai mult de 70% din cifra de afaceri. Cu noul contract propus lui Messi, acea sumă ar fi depășit 100% și chiar și fără aceasta se ajungea la 95%. Cu alte cuvinte, “Leo” nu putea juca nici gratis pe Camp Nou. Care oricum e o tâmpenie.
În cazul de față, haideți să-l rugăm pe Elon Musk să doneze în fiecare cartier mărginaș câte o Tesla, Bill Gates să ne dea gratuit Windows, iar facturile să fie plătite opțional, că marii agenți oricum au bani. Iar după 20 de ani de contract într-un loc de muncă, să ne oferim serviciile pro-bono. E un principiu care nu poate fi discutat, sub nicio formă, mai ales astăzi. Să lăsăm discuțiile astea cu pasiunea, că au fost doar în mintea visătorilor.
Există vreo soluție?
În clipa de față, Sergio Aguero, Eric Garcia și Memphis Depay nu fot fi înregistrați din cauza aceleiași reguli, adică Barcelona nu-i poate folosi într-un cadru profesional.
Rapoartele despre problemele economice ale Barcelonei sunt convingătoare. Aici nu mai vorbim despre strânsul curelei, ci despre intratul în panică. Singura soluție este ca toată echipa să renunțe la cifre mari din contracte.
Momentan, șefii Barcelonei nu au o soluție. Singura cale ar fi o infuzie de nicăieri, uriașă, gen PSG, un truc contabil șmecheresc, ca la Paris, pe care să-l creadă oficialii La Liga și toți cei implicați.
De 20-30 de ani, clubul de pe Camp Nou a fost amenințat de un singur cuvânt: faliment. Și este tot mai aproape, deși vorbim despre un brand uriaș. Ce vinzi acum agențiilor de publicitate, fără Messi? Vinzi imaginea lui Braithwaite, Dembele sau Pedri? Este marea întrebare, dacă există reviriment după Messi, dacă Barcelona poate să-i convingă pe toți, fani, agenții de publicitate, sponsori, că e mai mult decât un club. A funcționat și înainte de Messi, dar oare va funcționa și acum?