FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

ANALIZĂ GSP Cum ni se risipește talentul în Diaspora » 8 nume care au ales alte selecționate + doar 3 din 110 fotbaliști români născuți afară au ajuns la națională!

Enes Sali
Enes Sali

Articol de - Publicat marti, 16 noiembrie 2021 09:30 / Actualizat vineri, 19 noiembrie 2021 20:51

Gazeta Sporturilor a construit o bază de date specială pentru a afla câți dintre fotbaliștii cu origini românești născuți „afară” au debutat la seniori în ultimul deceniu. Și, mai ales, câți sunt cu adevărat de top.

Din 2011 în 2021, peste 100 de fotbaliști români - sau cu origini românești - născuți în afara granițelor noastre au debutat în fotbalul de seniori. Nu neapărat în fotbalul mare. Unii dintre ei n-au trecut niciodată de nivelul ligilor inferioare, cu toate că au făcut junioratul la nume importante ale fotbalului european. 

Alții au ajuns în echipe naționale de pe glob. Pentru România seniori au ajuns să joace însă doar trei - Ianis Hagi, Jovan Markovici și Enes Sali. 

Relaxați-vă, băieți! » „Tricolorii” și noul selecționer vor avea parte de un 2022 lejer
ROMÂNIA
Relaxați-vă, băieți! » „Tricolorii” și noul selecționer vor avea parte de un 2022 lejer

Gazeta Sporturilor i-a strâns pe 110 dintre ei într-o bază de date care nu se vrea completă - există, cu siguranță, mult mai mulți fotbaliști care n-au vorbit despre originile lor românești. 

„Dosarul" construit cu migală de GSP este o oglindă interesantă a ADN-ului nostru fotbalistic exportat într-un fel sau altul.

Pe de o parte, din statistica Gazetei se vede clar că România n-a reușit să atragă anumite nume la națională. Pe de alta, e și realitatea dură care spune că majoritatea celor prezentați n-au reușit nici măcar să debuteze într-o primă ligă, indiferent că vorbim de un campionat de top ori nu.

Povestea diasporei noastre fotbalistice

Mai întâi, cum s-a făcut selecția. Pe lângă cel evident, locul nașterii să fie în afara României, al doilea criteriu a fost, bineînțeles, originea.

Dacă în cazul unor fotbaliști ea era clară - Ianis Hagi sau Nicolas Popescu, de exemplu, născuți în Istanbul când tații lor jucau acolo pentru Galatasaray, la alții s-au luat în considerare părinții. Români plecați în afară. Mai adânc, cum e cazul lui Alex, băiatul lui Erhardt Kapp (fost internațional SUA), originea tatălui (Erhardt e născut în Fântânele, Arad)

Apoi s-a avut în vedere dacă fotbalistul a debutat la seniori. Nu au fost luați în considerare jucătorii care sunt încă în perioada junioratului ori cei care s-au retras la 16-17 ani, fără să apuce să debuteze măcar pentru o echipă de seniori. În fine, perioada selectată (pentru debutul fotbaliștilor) a fost 2011-2021, adică ultimul deceniu. N-au fost luați în considerare jucători care evoluau din anii 2000, cum ar fi Maximilian Nicu. 

Pentru echilibru, textul nu cuprinde toți fotbaliștii din Republica Moldova cu dublă cetățenie, ci doar nume importante, care ar fi putut ajunge la naționala României, vezi Postolachi, ori fotbaliști care au evoluat în Liga 1 și aveau și cetățenie română. 

ATENȚIE! Nu au fost luați în considerare fotbaliștii născuți în România care s-au mutat, la o vârstă fragedă, în străinătate și au început fotbalul acolo. În 2014, scouterul FRF Cătălin Parfene admitea că doar 10% din totalul tinerilor români care joacă fotbal în străinătate sunt și născuți acolo. Majoritatea erau plecați de mici, împreună cu familia sau nu.

De unde vin fotbaliștii născuți afară?

  • 21 - Italia
  • 16 - Germania
  • 11 - Austria
  • 9 - Spania
  • 8 - Moldova, SUA
  • 4 - Australia, Canada, Israel
  • 3 - Franța, Ucraina
  • 2 - Argentina, Elveția, Portugalia, Turcia
  • 1 - Anglia, Belgia, Coreea de Sud, Irlanda, Liban, Norvegia, Rusia, Scoția, Serbia, Singapore, Suedia

Câți dintre ei au ajuns să joace într-o primă ligă?

Răspuns? 40.

Așadar, mai mult de jumătate dintre ei, cu toate că mulți au evoluat la academii bune din Europa și America, nu au reușit să debuteze deocamdată într-o primă ligă. Sigur, mulți sunt tineri, au timp să o facă, însă trebuie luat în calcul și factorul că majoritatea celor neincluși în acest top nu au jucat într-o primă ligă, așa că vor contribui la negativizarea statisticii. Printre ligile în care au ajuns să joace fotbaliști cu părinți români sunt și unele ca Țara Galilor, unde joacă Joe Faux. Clubul său, Cefn Druids, a confirmat, pentru Gazeta Sporturilor, că Faux este pe jumătate român.

Câți au ajuns să joace într-o echipă națională?

Răspuns? Suficienți dintre cei 40. Din păcate, pentru România, doar 3. În schimb, pentru alte selecționate au jucat 12. Iată, pe scurt, profilurile câtorva dintre ei.

Ajdin Hrustici (25 ani, Eintracht Frankfurt)

  • născut la Dandenong, Victoria, Australia, din mamă româncă și tată bosniac
  • A debutat în 2017 în naționala Australiei, pentru care a jucat 11 meciuri și a marcat 2 goluri, ambele în 2021, în calificările pentru CM 2022 (contra Kuweitului și Japoniei). 

Theo Corbeanu (19 ani, Sheffield Wednesday) 

  • născut la Hamilton, Ontario, Canada, Corbeanu a jucat pentru naționalele de juniori ale României, însă a preferat Canada la seniori.
  • Are deja 6 selecții și 2 goluri. E deținut de Wolverhampton Wanderers, pentru care a debutat deja în Premier League.

Karim Adeyemi (19 ani, Red Bull Salzburg) 

  • cel mai cunoscut exemplu de potențial jucător al echipei naționale, născut la Munchen din tată nigerian și mamă româncă.
  • Și el a dat deja gol pentru naționala Germaniei și are deja 3 selecții.
Cum ni se risipește talentul în Diaspora » 8 nume care au ales alte selecționate + doar 3 din 110 fotbaliști români născuți afară au ajuns la națională!
Karim Adeyemi // FOTO: Imago

Suf Podgoreanu (19 ani, Spezia)

  • iată un pattern - atât Corbeanu, cât și Adeyemi și Podgoreanu, deși născuți în trei țări diferite (Canada, Germania, Israel), au aceeași vârstă, același profil ofensiv și, pe rând, au debutat pentru alte echipe naționale.
  • Ultimul, Suf. Născut în Hadera, vârful masiv - 1,93m - adus de Spezia de la Roma a jucat deja primul meci pentru selecționata Israelului. 

Emile Saimovici (28 ani, ultima oară la Croatia SC)

  • chiar dacă nu e un exemplu după care ar trebui să ne pară rău, el are o poveste extraordinară. 
  • E un jucător cu tată româno-canadian și mamă din Barbados, născut în Singapore, care a debutat, în 2021, pentru naționala statului insular din Caraibe.
  • Cunoscut pentru artista Rihanna, Barbados a beneficiat de debutul lui Saimovici, care a dat două goluri în calificările CM 2022 (contra Anguillei și Dominicăi), aducând o victorie (1-0) și un egal (1-1). 

Allan Mohideen (27 ani, Utsiktens) 

  • născut la Goteborg, în Suedia, din mamă româncă și tată kurd din Irak, Mohideen a ales țara paternă și a debutat în 2017 la națională, contra Qatarului. 
  • A avut și o pauză de doi ani din cariera de fotbalist, devenind broker de asigurări în Marbella. 

Virgiliu Postolachi (21 ani, Mouscron) 

  • mai știți ce bătaie a fost pe fostul vârf al lui PSG? Vorba vine PSG, atacantul masiv a jucat doar pentru echipa a doua în meciuri oficiale și pentru cea de seniori în turnee amicale. 
  • Nici la Lille n-a rămas la trupa de bază, așa că acum evoluează în liga a doua belgiană, la Mouscron.
  • L-am pierdut în favoarea Moldovei, dar nici acolo nu a reușit să bifeze mai mult de o selecție.
Cum ni se risipește talentul în Diaspora » 8 nume care au ales alte selecționate + doar 3 din 110 fotbaliști români născuți afară au ajuns la națională!
Virgiliu Postolachi // FOTO: Imago

Daniel Stănese (27 ani, Aalen) 

  • fotbalist născut la Queens, NY, eligibil pentru România, SUA și Canada. 
  • A debutat, în 2015, la naționala Canadei ca să nu-l suflăm, dar a rămas doar cu acea selecție. 
  • Fundaș central de meserie, a făcut carieră în ligile inferioare germane, la Carl Zeiss Jena, Cottbus și Aalen.

Care mai au șanse de naționala României?

Mai sunt nume care ar putea fi eligibile. Sigur, Flavius Daniliuc de la Nice, născut din părinți români fugiți din Suceava înainte de Revoluție, a declarat în repetate rânduri că prima opțiune e Austria. Fotbalistul lui Nice n-a jucat încă alături de prietenul Alaba, are partide doar la U21, însă debutul e aproape. Mai mult, nu are nici cetățenie română.

Un nume interesant e Andrea Padula de la Basel. GSP.ro a vorbit cu el în trecut, iar el și-a arătat disponibilitatea de a juca pentru noi. Evoluează pe un post sensibil, fundaș stânga și, uneori, dreapta. Născut în Elveția din mamă româncă, Padula (24 de ani) spune că se simte român. 

Luke Bodnar de la Perth Glory, fundaș, are și el părinți români, Dan și Irina. Vârsta îl avantajează, 21 ani, mai puțin nivelul discutabil al primei ligi australiene. Chiar dacă s-a născut în Coreea de Sud, doar pentru că tatăl său evolua acolo, și Marco Dulca (22 de ani) va debuta, cel mai probabil, în următorii ani, la națională. El a jucat inclusiv la lotul olimpic. Alt nume de viitor e și Alexi Pitu (19 ani), născut în Germania, titular la Farul în Liga 1.

Marile dezamăgiri

Cu toate că Italia conduce topul, cu 21 fotbaliști, niciunul dintre cei născuți acolo în prima generație de după Revoluție n-a reușit să ajungă la un nivel acceptabil. Cinci dintre ei joacă în Serie C, în timp ce un fotbalist s-a întors în România și evoluează la Unirea Dej, în liga a doua - Angelo Cocian (născut la Merate, Italia, acum 21 ani). În rest, Serie D, amatori sau liga a treia din România.

NumeȚara nașteriiDebut senioriPostEchipa actuală
Walter
Adam 
Germania2011fundașBahlinger
(Germania L4)
Karim
Adeyemi
Germania2018atacantRB Salzburg
(Austria L1)
Dragoș
Alexandroae
Italia2019portarFĂRĂ ECHIPĂ
Nicolae
Andrei
Italia2020portarTrastevere
(Italia L4)
Nicolas
Apostol
Canada2021mijlocașCavalry FC
(Canada L1)
Omer
Atzili
Israel2011mijlocașMaccabi Haifa 
(Israel L1)
Danny
Barbir
USA2021fundașKansas City II 
(USA L2)
Nir
Bardea
Israel2014fundașHovend
(Ungaria L1)
Luciano
Bobrov
Rusia2019fundașFĂRĂ ECHIPĂ
Sandu
Bococi
Ucraina2017mijlocașNECUNOSCUT
Ștefan
Bodișteanu
Moldova2020mijlocașFarul
(România L1)
Luke
Bodnar
Australia2020fundașPerth Glory 
(Australia L1)
Alexandru
Boiciuc
Moldova2015mijlocașU Cluj 
(România L2)
Robert
Boicu
USA2021atacantFarul II
(România L3)
Daniel
Boloca
Italia2017mijlocașFrosinone 
(Italia L2)
Maxim
Braharu
Ucraina2019atacantCernomoret Odessa 
(Ucraina L1)
Alex
Bran
Italia2018fundașCjarlins Muzane 
(Italia L4)
Ianoș
Brînză
Moldova2018portarPoli Iași 
(România L2)
Darius
Buia
Belgia2011mijlocașPetrolul Ploiești 
(România L2)
Andrei
Bumbac
Italia2020portaramatori
Sebastian
Bura
Austria2017fundașBrigittenau 
(Austria L4)
Ion
Cărăruș
Moldova2015mijlocaș1599 Șelimbăr 
(România L2)
Cătălin
Carp
Moldova2014fundașDinamo 
(România L1)
Nicolai
Cebotari
Moldova2012portarPetrolul Ploiești 
(România L2)
Costin
Ciochină
Germania2017mijlocașCSM Focșani 
(România L3)
Alberto
Cobrea
Germania2011portarCSM Reșița 
(România L2)*
Angelo
Cocian
Italia2018mijlocașUnirea Dej 
(România L2)
Shane
Cojocărel
Anglia2017mijlocașFC România 
(Anglia L8)
Alexander
Comșia
Canada2018fundașFĂRĂ ECHIPĂ
Theo
Corbeanu
Canada2020atacantSheffield Wed 
(Anglia L3)
Fernando
Cosciuc
Argentina2017fundașSan Martin 
(Argentina L2)
Alejandro
Costiniuc
Spania2021atacantJuventud
(Spania L6)
Andre
Cozma
Spania2020mijlocașHușana Huși 
(România L3)
Giancarlo
Cristescu
Germania2015mijlocașAumund-Vegesack 
(Germania L5)
Flavius
Daniliuc
Austria2019fundașNice 
(Franța L1)
Daniel
Daniliuc
Austria2018portarFĂRĂ ECHIPĂ
Manuel
Daniliuc
Austria2018fundașKufstein 
(Austria L3)
Julien
Dragomir
USA2013atacantRETRAS
Michael
Drozd
Austria2020atacantFAC 
(Austria L2)
Marco
Dulca
Coreea de Sud2019mijlocașChindia 
(România L1)
Eduard
Duțu
Italia2021fundașAquila Montevarchi 
(Italia L3)
Marco
Ehmann
Germania2018fundașDinamo 
(România L1)
Marc
El Khalil
Liban2018fundașamatori
Josef
Faux
Australia2019mijlocașCefn Druids 
(Țara Galilor L1)
Roberto
Felea
Italia2020mijlocașNECUNOSCUT
Vlad
Gălățanu
Italia2016mijlocașamatori
Hagi
Gligor
Australia2012mijlocașSydney Olympic 
(Australia L2)
Andrea
Grigoraș
Italia2020mijlocașamatori
Ianis
Hagi
Turcia2014mijlocașRangers 
(Scoția L1)
Roberto
Hațegan
USA2021mijlocașPoli Timișoara 
(România L2)
Denis
Hergheligiu
Italia2018mijlocașFeralpisalo 
(Italia L3)
Alex
Herlea
Elveția2018fundașamatori
Ajdin
Hrustic
Australia2016mijlocașEintracht Frankfurt 
(Germania L1)
Marian
Huja
Portugalia2018fundașPetrolul Ploiești 
(România L2)
Andrei
Ispas
Spania2021atacantAlhaurin 
(Spania L4)
Ali
Ivănescu
Austria2012atacantamatori
Alex
Kapp
USA2017portarRETRAS
Justin
Kussman
Germania2021mijlocașSeligenporten 
(Germania L5)
Dragoș
Lazăr
Spania2021mijlocașGloria Buzău 
(România L2)
Doron
Leidner
Israel2020fundașHapoel Tel Aviv 
(Israel L1)
Luis Carl
Ludoșan
Germania2020portaruniversitar 
(SUA)
Denis
Lungu
Spania2021portarKuchl 
(Austria L3)
Dennis
Lupu
Italia2019portarSeregno 
(Italia L3)
Andrei
Lupu
Spania2019atacantGimnastic Tarragona 
(Spania L3)
Raoul
Mal
Italia2018mijlocașPistoiese 
(Italia L3)
Daniel
Mândroiu
Irlanda2019mijlocașShamrock 
(Irlanda L1)
Remus
Mangalagiu
Italia2019mijlocașamatori
Alex
Manolache
Italia2014fundașamatori
Sascha
Marinkovici
Germania2011atacant1860 Rosenheim 
(Germania L4)
Jovan
Markovic
Serbia2017atacantCSU Craiova 
(România L1)
Salvatore
Marrone
Germania2019fundașCsikszereda 
(România L2)
Robbie
Matei
USA2020mijlocașEagles Washington DC 
(SUA universitar)
Andrey
Mellini
Italia2021atacantamatori
Roberto
Mihalache
Spania2021fundașIntercity 
(Spania L4)
Allan
Mohideen
Suedia2013fundașUtsikens 
(Suedia L3)
Cristian
Monac
Austria2011fundașRETRAS
Fabian
Mucsi
Germania2013mijlocașRETRAS
Michael
Nastu
USA2020fundașRETRAS
Sebastian
Nichitoi
Austria2018mijlocașamatori
Răzvan
Onea
Franța2019fundașPoli Iași 
(România L2)
Andrea
Padula
Elveția2016fundașFC Basel 
(Elveția L1)
Pedro
Paul
Portugalia2020mijlocașPevidem 
(Portugalia L3)
Alessandro
Păunescu
Austria2019atacantKarlsruhe U19 
(GERMANIA)
Antonio
Păunescu
Austria2015fundașamatori
Leon
Peto
Germania2021mijlocașMainz II 
(Germania L4)
Andrei
Patrascu
Italia2016mijlocașRETRAS
Alexi
Pitu
Germania2018mijlocașFarul Constanța 
(România L1)
Suf
Podgoreanu
Israel2019atacantSpezia 
(Italia L1)
Alex
Pop
Argentina2016atacantUnirea Dej 
(România L2)
Sebastian
Pop
Norvegia2020mijlocașFram Larvik 
(Norvegia L3)
Nicolas
Popescu
Turcia2021mijlocașFarul Constanța 
(România L1)
Benjamin
Popșe
Franța2017mijlocașNiort B 
(Franța L5)
Virgiliu
Postolachi
Moldova2018atacantMouscron 
(Belgia L2)
Simone
Potop
Italia2020fundașFiorenzuola 
(Italia L3)
Răzvan
Prodan
Scoția219fundașPoli Timișoara 
(România L2)
RacovițanFranța2021fundașBotoșani 
(România L1)
Sergiu
Rață
Ucraina2016mijlocașEpițentr 
(Ucraina L3)
Radu
Rogac
Moldova2013fundașRipensia Timișoara 
(România L2)
Emile
Saimovici
Singapore2013mijlocașamatori
Enes
Sali
Canada2021atacantFarul Constanța 
(România L1)
Marvin
Schieb
Germania2015atacantCsikszereda 
(România L2)
Simone
Simoni
Italia2021fundașL Aquila 
(Italia L4)
Ionuț
Speicher
Germania2018fundașamatori
Daniel
Stănese
USA2013fundașAalen 
(Germania L4)
Roberto
Strechie
Italia2018mijlocașFĂRĂ ECHIPĂ
Raul
Suciu
Spania2021mijlocașAvantul Reghin 
(România L3)
Alexandru
Țîrlea
Spania2019fundașAlaves B 
(Spania L3)
Bastian
Ungureanu
Germania2014mijlocașamatori
Albert
Vallci
Austria2013fundașRed Bull Salzburg 
(Austria L1)
Pedro
Vărărean
Italia2019fundașGloria Bistrița 
(România L3)

VIDEO Mirel Rădoi explică problema mentalității din fotbalul românesc: „Am fost învățați să facem lucruri de frică!”

Citește și: 

Propunere inedită a lui Gabi Balint » Cum ar trebui ales noul selecționer: „E momentul!”

Propunere inedită a lui Gabi Balint » Cum ar trebui ales noul selecționer: „E momentul!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
România divizată! Proteste și contramanifestații în Capitală, ultrașii radicali au avut propria țintă: „Străzile sunt naționaliste, lor le pute ce e românesc!”
Stiri extrasport
România divizată! Proteste și contramanifestații în Capitală, ultrașii radicali au avut propria țintă: „Străzile sunt naționaliste, lor le pute ce e românesc!”
Mesaj politic împotriva statului Kosovo la FCSB - Olympiakos: „Nu vă predați”
Europa League
Mesaj politic împotriva statului Kosovo la FCSB - Olympiakos: „Nu vă predați”
Naționala lui Buceschi, prestație onorantă în primul meci de la Euro 2024 » S-a ținut tare cu Ungaria! + moment marcant la interviuri
Handbal
Naționala lui Buceschi, prestație onorantă în primul meci de la Euro 2024 » S-a ținut tare cu Ungaria! + moment marcant la interviuri

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (25)
castaway
castaway  •  17 Noiembrie 2021, 09:00

Acești copii,dar mai ales părinți lor, știu ce reprezintă România, din punct de vedere fotbalistic și nu numai, motiv pentru care îi întorc spatele fara ezitare. Pentru a se proteja, nu vor să știe de rudele sărace din Romania.

2003996516325825
Johnny Melavo  •  17 Noiembrie 2021, 05:01
Postat de kilimanjaro pe 16 Noiembrie 2021, 12:01

ianis hagi nu este si nu va niciodata un fotbalist. Degeaba il tot fortati sa fie jucator, daca nu mai este tat-su, maine va fi strungar sau tractorist, in rest, jucatorii cu o origine romana dar nascuti in strainatate nu au nicio obligatie, de niciun fel, sa joace pentru Romania, nationala unde si asa n-ar avea loc de pile, relatii si alti afoni bagati in echipa doar sa umple locul.

Esti un purtator ilegal de creier.

2003996516325825
Johnny Melavo  •  17 Noiembrie 2021, 04:57
Postat de stargate pe 16 Noiembrie 2021, 12:26

Adeyemi nu are nici-o treaba cu România se vede *** în rest nimic interesant.. România nu mai poate scoate fotbaliști buni pt ca societatea a fost a apărată de non valori în toate domeniile pile, corupție etc etc lucru care a lăsat amprente grave concluzia este ca nu o sa ne mai revenim niciodată cangrena este prea adâncă pt a mai putea face ceva

Mama e din Brasov, cum sa nu?

Vezi toate comentariile (25)
Comentează
Close