Articol de Vlad Nedelea - Publicat luni, 10 ianuarie 2022 12:43 / Actualizat luni, 10 ianuarie 2022 13:34
Elena Mardale (52 de ani) este nutriționist dietetician, lucrează de 6 ani cu cei de la UTA, iar în cantonamentul de la Belek îi învață pe elevii lui Laszlo Balint ce să mănânce, cum să-și formeze meniul și de ce nu este bun cașcavalul pane, un fel de mâncare atât de popular printre fotbaliști.
Nutriția jucătorilor este un aspect pe care tot mai multe cluburi de Liga 1 pun accentul. „Mă lupt acum cu alimentaţia jucătorilor. Vreau să-i învăţ să nu mai mănânce prost, să nu mai existe fast food. Totul e stricat, tot ce e fast food!”, spunea MM Stoica, managerul celor de la FCSB.
Exact la acest capitol lucrează și UTA. De aproape 6 ani! Elena Mardale este nutriționistul care are grijă de ceea ce jucătorii lui Laszlo Balint mănâncă. O face cu multă răbdare. Pentru prima dată și în cantonament. Pentru că în această iarnă a însoțit echipa în cele 10 zile petrecute la Belek.
Singura femeie din avion
E greu să nu fie observată. A fost singura femeie în charterul cu 3 echipe care a sosit în Antalya pe 5 ianuarie. Apoi, o prezență feminină, „umbră” a jucătorilor de la UTA la masă, n-are cum să treacă neobservată. „Văd că vă uitați atenți, e doamna Elena, îi învață pe jucători ce trebuie să mănânce. O face pe grupe, la fiecare masă ia alți jucători”, ne-a explicat Laszlo Balint.
„Sunt cu UTA încă din 2016. E un parcurs frumos, nu credeam că voi lucra la o echipă de fotbal, deși îmi doream în sport. Îmi place segmentul legat de nutriție sportivă”, recunoaște nutriționista arădenilor.
Teste la gram
Fostă gimnastă în copilărie, Elena Mardale a explicat în detaliu cum calculează exact ce pot consuma fotbaliștii și la ce au interzis: „E dificil! Dar frumos! La fiecare început de campionat e necesară o evaluare a compoziției corporale, ei venind din vacanță.
Atunci, în funcție de țesutul adipos, masa grasă din corp, musculatură, hidratare, putem să inițiem intervenții asupra corectării acestei compoziții corporale. Nu e indicat să o faci în perioada competițională, doar în aceste pauze!”.
Mitul cașcavalului pane, demontat!
Elena Mardale explică de ce fotbaliștii de la UTA au parte de meniuri speciale pentru zilele din preajma meciului. În plus, se felicită pentru faptul că a reușit să scoată din meniul jucătorilor arădeni cașcavalul pane, un fel de mâncare apreciat de fotbaliști.
Discuțiile nu-s grele, dar trebuie să fie constante. Dacă nu o faci constant, nu au niciun sens. Măcar o dată pe lună sau o lună și jumătate. Cam așa ar trebui să fie la fiecare echipă. Și nu mă refer aici doar la fotbal, în cam tot sportul.
- Elena Mardale, nutriţionistă UTA
Explică în detaliu de ce nu este deloc sănătos în dieta fotbaliștilor acest „moft” al multor jucători: „Mesele sunt diferite. Le fac meniuri separate pentru ziua de dinainte de meci, ziua de meci și cea de după meci. Aceste zile sunt foarte importante pentru a avea forța necesară, să nu obosească, să aibă suflu. Mă bucur că am dărâmat mitul cașcavalului pane.
Zic că l-am demolat! Cu ajutorul domnului Balint. Cașcavalul pane din seara dinaintea meciului nu se mai mănâncă. De cam doi ani și jumătate. E un plus de grăsimi saturate, ne încetinește metabolismul. Înțeleg că se consumă de mult timp în dieta fotbaliștilor români. Am adus, în schimb, cușcuș, pește, mai multe legume, mixurile de legume, orez cu sparangel, fenicul, încerc să le prezint tot felul de gusturi”.
- 6 ani se împlinesc în primăvară de când Elena Mardale lucrează cu UTA Arad, încă de când echipa era în Liga 2// FOTO - Vlad Nedelea
„Nutriția? La fel de importantă ca aptitudinile”
Cât de importantă e nutriția în viața unui sportiv? Elena Mardale pune măncarea pe același segment cu aptitudinile și munca din antrenament.
În cantonamente meniurile trebuie să fie alese bine. Dacă jucătorilor li se fac meniurile încărcate cu glicogen corect, atunci le intră în rutină să facă alegerile corecte. Nu trebuie să mai stea nimeni lângă ei. Văzând un meniu corect constant, atunci vor ști ce să aleagă mereu. Se autoeducă.
- Elena Mardale, nutriţionistă UTA
Se bucură atunci când vede că jucătorii se descurcă singuri, fără sfaturi, la fel cum se bucură și că vede „poftă” de a învăța la jucătorii tineri: „Să știți că nutriția e mult mai importantă decât pare. Mai ales în ceea ce înseamnă sportul azi. E un factor principal. Pe lângă muncă, genetică, aptitudini, nutriția e foarte importantă.
Mă bucur că mulți dintre băieți, pe care i-am prins de mai mult timp, deja au în reflex totul. Și, de asemenea, mă mai bucur că toți jucătorii tineri luați în cantonament vin la mine și mă întreabă ce să mănânce. Sunt surprinsă plăcut că își doresc să învețe. Pot profita de zilele petrecute aici pentru a învăța ce trebuie să mănânce și în afara cantonamentului”.
Cred că jucătorii s-au obișnuit cu mine ca umbră a lor. Feedbackul mi se pare bun. Cred că UTA mănâncă bine, eu așa zic. Inclusiv la zona de deserturi vin și mă întreabă, ceea ce înseamnă că au încredere și asta mă bucură
- Elena Mardale, nutriţionistă UTA
Citește mai multe știri din Liga 1:
Jean Vlădoiu: „Anul trecut eram un fel de Clinceni acum” + FC Argeș visează la play-off
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen