Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat vineri, 21 ianuarie 2022 14:57 / Actualizat vineri, 21 ianuarie 2022 15:14
Vă mai amintiți ce mândri am fost, ce entuziasmați, după ce România U21 a ajuns în semifinalele CE 2019 din Italia, unde a pierdut onorabil, 2-4, în fața Germaniei?
Ne-am zis atunci că, repetând istoria de la Cardiff 1993, se naște o generație care, talentată și hotărâtă, va reuși să scoată fotbalul tricolor din tunel. Că va fi capabilă să calce pe urmele așa-zisei Generații de Aur.
Dacă am trăit cu impresia că L-am prins pe Dumnezeu de un picior, trebuie să recunoaștem acum, la 2 ani și jumătate de momentul acela de extaz, că optimismul nostru a fost exagerat.
Asta în ideea că din garnitura care a început duelul de referință cu Anglia, câștigat cu 4-2, nimeni n-a spart plafonul. Niciunul dintre I. Radu - Cr. Manea, Pașcanu, Nedelcearu, Fl. Ștefan - Băluță, Cicâldău - A. Ivan, I. Hagi, Man - Pușcaș n-a rupt gura târgului. Majoritatea s-au plafonat.
Cu excepția lui Hagi jr., achiziționat de la Genk de Glasgow Rangers și, de regulă, titular la campioana Scoției, restul au bătut pasul pe loc ori chiar au regresat. S-au pierdut, s-au rătăcit. Dar și de la Ianis, la calitățile lui, parcă așteptam mai mult.
De acord că nici Ianis și nici coechipierii lui din Italia 2019 nu și-au spus ultimul cuvânt la 24-25 de ani. Mai pot „exploda”. Adevărat e însă și că, în ciuda unor transferuri peste hotare aparent benefice, niciunul dintre ei n-a progresat în maniera scontată.
Haideți să deschidem analiza cu portarul Ionuț Radu și s-o continuăm cu vârful de atac George Pușcaș, 25 de meciuri pentru România A. Legitimat la Inter, care l-a tot împrumutat, Radu a prins rar echipa milaneză. Foarte rar. A intrat deunăzi cu Empoli în Cupă ca să-și dea autogol, dar nu mai apărase într-o partidă oficială din 12 mai 2021!
În schimb, Reading îl folosește pe Pușcaș în liga secundă engleză, George are 25 de prezențe în actuala stagiune, atât că a înscris un singur gol, și acela în Cupă! E una dintre cauzele care au dus-o pe Reading tocmai pe poziția 21 din 24 în Championship! La retrogradare.
Ambii fundași centrali de la CE evoluează și ei în eșaloanele secunde. La Ponferradina în Spania, respectiv, la Crotone în Italia, după ce Pașcanu a fost cedat de CFR Cluj, iar lui Nedelcearu AEK Atena nu i-a mai reînnoit contractul. Iar Crotone, locul 18 din 20, riscă să pice din Serie B.
La rându-i, după ce Brighton i-a plătit Viitorului 2,9 milioane de euro ca să-l ia în 2018, Tudor Băluță a devenit rezervă „de profesie”. Clubul insular l-a tot împrumutat, ba la Den Haag, ba la Dinamo Kiev, dar fără succes. N-a izbutit să-l vândă.
Mergând mai departe, nici Cicâldău nu stă pe roze la Galatasaray, ocupanta locului 13 în Super Lig! Ex-internaționalul Ridvan Dilmen (29A), azi comentator TV, îl caracteriza recent pe Alex prin „Nu poate ajuta, doar se plimbă pe teren!”.
Cum problemele cu care se confruntă Man la Parma, locul 12 din 20 în Serie B, sunt în mod frecvent dezbătute acasă, căci surprinde neplăcut faptul că fotbalistului român desemnat numărul 1 în 2020 îi merge prost, mă opresc aici.
Sumbru, tabloul ne convinge că ne-am pus degeaba speranțe în echipa U21 de la Europenele 2019. Există explicații, nu și scuze, pentru căderea ei în anonimat. În derizoriu.
În opinia mea, cea mai vinovată e mentalitatea din fotbalul românesc, conform căreia plecarea în străinătate nu constituie începutul unui drum, ci sfârșitul lui. Încheierea socotelilor, sfârșitul performanței.
Nu știu dacă băieții noștri pot mai mult. Cert e însă că nu vor mai mult.