Articol de Luminița Paul - Publicat vineri, 04 februarie 2022 09:30 / Actualizat vineri, 04 februarie 2022 16:36
Ediția Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing a avut festivitatea de deschidere. Totul este sub semnul de întrebare al cazurilor de COVID, al izolării și amestecului politic. Jocurile Olimpice sunt transmise la TV de Eurosport și, unele competiții, de TVR.
Președintele Chinei a declarat deschise JO de la Beijing
🗣️ "Je déclare ouverts les 24e Jeux Olympiques de Pékin 2022"
— Eurosport France (@Eurosport_FR) February 4, 2022
🇨🇳 Le président chinois Xi Jinping donne officiellement le coup d'envoi des JO !#HomeOfTheOlympics #Beijing2022 pic.twitter.com/GJIgU6WNyA
Flacăra olimpică a intrat în stadion. Este citit jurământul olimpic.
THEY FORMED A HEART. 🤍#StrongerTogether | #OpeningCeremony pic.twitter.com/Vp4LgjTHpQ
— Olympics (@Olympics) February 4, 2022
Thomas Bach, președintele CIO: "Misiunea JO este să ne aducă împreună, nu să ridicăm ziduri, ci să construim punţi, să susţinem unitatea în diversitate. Fac apel către toate autorităţile politice din lume să respecte armistiţiul olimpic. Daţi păcii o şansă".
We are always #StrongerTogether.
— Olympics (@Olympics) February 4, 2022
The 91 placards of the different nations come together to form a beautiful snowflake. ❄️
#OpeningCeremony | #Beijing2022 pic.twitter.com/yw9mz8Jlz6
Steagul olimpic (adus în arenă de șase foști campioni olimpici) este arborat alături de steagul Chinei.
The Olympic flag has entered the National Stadium. 🏟️ 🙌#OpeningCeremony | #Beijing2022 pic.twitter.com/ERbqJuoyg8
— Olympics (@Olympics) February 4, 2022
🌃🌐Tonight the world will celebrate together under the Olympic rings.
— Beijing 2022 (@Beijing2022) February 4, 2022
⬆️Let's go faster, aim higher↗️ and grow stronger💪 by standing together at Beijing 2022 Olympic Winter Games.
#Beijing2022 #Olympics #OpeningCeremony#TogetherForASharedFuture
📸 GettyImages pic.twitter.com/3o5ioueqD8
UPDATE - China, națiunea gazdă, încheie parada
China🇨🇳, the host country of the XXIV Olympic Winter Games, has entered the stadium. Gao Tingyu and Zhao Dan are the flag bearers!
— Beijing 2022 (@Beijing2022) February 4, 2022
Looking forward to seeing them and all the athletes compete at #Beijing2022!#Olympics #OpeningCeremony#TogetherForASharedFuture
📸 GettyImages pic.twitter.com/1eqoEE4aBT
Drapelul tricolor este purtat de Raluca Strămăturaru şi Paul Pepene.
UPDATE - Delegația României a intrat în arenă
UPDATE - A început parada sportivilor
Conform tradiţiei, prima naţiune care defilează este Grecia, țara unde au fost create Jocurile Antice. La ceremonia de deschidere, delegaţiile celor 91 de ţări participante vor defila în ordinea alfabetului chinez.
Jamaica is in the building! #OpeningCeremony
— Olympics (@Olympics) February 4, 2022
Jamaica have a bobsleigh team, an alpine skier and women’s monobob athlete participating at #Beijing2022.#StrongerTogether | @jamaicaolympic pic.twitter.com/7Akc7MM1gB
UPDATE ora 14:00 - Start al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing
A început ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă 2022, organizată în capitala Chinei. Festivitatea este condusă de regizorul chinez Zhang Yimou.
🎊✨What a fascinating and vibrant performance!
— Beijing 2022 (@Beijing2022) February 4, 2022
❄️"#立春 Li Chun” - is a symbol of the beginning of spring in East Asian cultures
We wish all the athletes have a great experience at Beijing 2022💪#Beijing2022 #Olympics #OpeningCeremony#TogetherForASharedFuture
📸: GettyImages pic.twitter.com/eJmeI0Q4hS
În 2008, 91.000 de oameni urmăreau din tribune spectacolul sofisticat gândit de regizorul Zhang Yimou, iar audiența globală a transmisiunii tv atingea 2 miliarde de privitori pe 8 august.
Era startul JO de vară, o ediție memorabilă din multe și diverse puncte de vedere. Același stadion, celebrul Cuib de pasăre, găzduiește azi ceremonia de inaugurare a Jocurilor Olimpice de iarnă, la 14 ani distanță de la imensa desfășurare de forțe anterioară.
Boicot diplomatic după boicot diplomatic la Beijing
105 șefi de stat au asistat la festivitatea din 2008, anul acesta însă se vor înregistra câteva absențe notabile, în urma unei serii de boicoturi diplomatice. În locul tribunelor pline de spectatori sosiți din toate punctele Planetei, pe scaune se va afla doar public local, din Beijing, selecționat anume pentru a vedea ce a pregătit de această dată Yimou.
La JO de vară, bugetul fusese de 300 de milioane de dolari, regizorul având la dispoziție 15.000 de artiști voluntari pentru o creație plină de simboluri și semnificații subtile, care s-a întins pe nu mai puțin de 4 ore. Tot atât a durat și deschiderea oficială a Jocurilor de anul trecut, de la Tokyo.
Cum va arăta ceremonia de deschidere de la Jocurile Olimpice de iarnă: 100 de minute, 4.000 de artiști
În 2022 însă, astăzi, mai exact, se va vedea o versiune vizibil restrânsă a ceremoniei inaugurale.
Atât din cauza restricțiilor impuse de pandemia cu noul coronavirus, cât și de temperaturile scăzute – sub 0 grade Celsius, festivitatea va avea doar în jur de 100 de minute, cu numai 4.000 de artiști implicați.
Celebrul regizor al peliculelor Hero, House of Flying Daggers, The Flowers of War sau One Second, în vârstă de 70 de ani, a dezvăluit că unele teme ale ceremoniei vor reflecta starea actuală a lumii.
„În 2008, Jocurile Olimpice au fost o scenă superbă și o șansă pentru țara noastră de a se prezenta lumii”, a spus Yimou. „Acum e diferit. Statutul și imaginea Chinei, totul e distinct”, a subliniat.
Yiannin Exarchos, directorul executiv al Serviciului de Transmisiuni Olimpice, care a asistat la repetiții, a spus că nu va divulga detalii pentru a nu strica surpriza, punctând doar că „festivitatea va fi probabil la fel de impresionantă precum cea din 2008, despre care știm că a fost una dintre cele mai spectaculoase din istoria Jocurilor Olimpice. La fel de impresionantă, emoționantă, dar complet diferită și oglindind prezentul”.
Raluca Strămăturaru și Paul Pepene, din nou portdrapel
Steagul delegației României va fi purtat la ceremonia de deschidere a JO de Raluca Strămăturaru, sanie, și Paul Pepene, schi fond. Sportiva în vârstă de 36 de ani, aflată la a patra participare olimpică, care a reușit cea mai bună clasare tricoloră la Pyeongchang, acum 4 ani, locul 7, a spus pentru Gazetă că „este o mare onoare și o mare surpriză pentru mine".
A adăugat și că se simte mai sigură pe ea decât la precedentele ediții, „sigur, cu emoții, ele sunt constante când mergi la o competiție precum Jocurile Olimpice". De la Beijing își dorește să poată concura sănătoasă și să onoreze proba cum se cuvine.
6 cazuri de COVID în delegația germană
Comitetul olimpic german (DOSB) a anunţat ieri că şase sportivi din delegaţia prezentă la Beijing au fost testaţi pozitiv la Covid-19 la sosirea lor în capitala Chinei, pe aeroportul din Beijing. Ceilalţi 78 de sportivi din delegaţia Germaniei nu au contractat virusul.
Cei şase, asimptomatici şi plasaţi în izolare, practică trei sporturi, a indicat DOSB, fără să precizeze care sunt aceste discipline. Printre cei şase sportivi pozitivi la virus este Nolan Seegert (patinaj artistic), primul caz confirmat în delegaţia germană.
Preț final, 13,6 miliarde $
Directorul executiv al Jocurilor Oilimpice 2020, Toshiro Muto, a prezentat ieri bilanţul financiar definitiv al competiţiei în cadrul celei de-a 139-a Sesiuni a Comitetului Internaţional Olimpic, care s-a desfăşurat la Beijing.
Comitetul de organizare Tokyo-2020 şi-a închis operaţiunile cu un buget echilibrat de 5,9 miliarde de dolari, reprezentând cheltuieli de funcționare.
Guvernul japonez a alocat Jocurilor 1,8 miliarde de dolari, iar guvernul metropolitan din Tokyo a cheltuit 5,8 miliarde. Din cauza pandemiei, Jocurile de la Tokyo au fost amânate cu un an, până în 2021, şi s-au desfăşurat fără public. Oficialul nipon a mai subliniat că, în ciuda investiţiilor suplimentare din cauza dificultăților aduse de Covid-19, suma finală cheltuită a fost sub cele 15,4 miliarde de dolari estimate înainte de începerea JO.
Citește și:
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen