Articol de Ovidiu Minea, Remus Răureanu, Ionuţ Iordache - Publicat luni, 07 martie 2022 07:57 / Actualizat luni, 07 martie 2022 08:09
Mulți ucraineni au intrat în România și au continuat drumul către alte state, însă atât de mulți și-au părăsit țara încât în Iași sunt ocupate hoteluri, cămine de studenți și a mai fost amenajată și o zonă cu corturi în centrul de pregătire al Politehnicii Iași.
- Gazeta Sporturilor publică în ediția de azi un reportaj de 3 pagini din Moldova, acolo mai mulți refugiați au ajuns după ce au fugit din Ucraina, după invazia Rusiei
Baza sportivă în care Daniel Pancu și Andrei Cristea încercau acum un an s-o salveze de la retrogradare pe Poli Iași găzduiește acum o tabără pentru refugiați. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a amenajat 33 de corturi în care vor fi instalați oameni care reușesc să fugă de războiul din Ucraina.
Pe unul dintre terenuri fac un antrenament juniori ai lui Poli, iar la marginea gazonului pe care copiii bat mingea se află corturile. Unele sunt albastre și conțin câte șase paturi, altele sunt portocalii și vor fi folosite ca săli pentru masă.
Corturile sunt noi și oferă niște condiții decente, dar ele fac ca zona pe care ieșenii o știu drept "Dealul abatorului" să capete un aer foarte trist. Oameni disperați caută să-și abandoneze casele pentru a trece într-o țară străină în care vor ajunge să locuiască în niște corturi, pe o latură a unui teren de fotbal. Frigul și ninsoarea din Moldova acompaniază tragedia.
„Să nu râdeți de condițiile de aici!"
Jandarmi și angajați ai ISU păzesc zona. Prezența lor anunță încă de la poarta bazei că nu mai e vorba despre terenuri de sport. Oamenii de ordine intervin când văd aparatul de fotografiat: „Când scrieți, vă rugăm să nu râdeți de condițiile de aici!". Ce ar fi de râs?
În corturi și în cămine studențești vor sta ucrainenii săraci. Căminul Politehnicii, cel mai mare din Europa înainte de 1989, a alocat pentru refugiați trei blocuri. Cei care-și permit să plătească pentru cazare au ocupat deja hoteluri din Iași. Sunt deja sute care au ajuns în Moldova.
Unii dintre ei plâng și vorbesc la telefoane, alții, care n-au lăsat rude aflate în pericol acasă, sunt mai relaxați și arată ca niște turiști porniți într-o vacanță forțată. Există și hoteluri care au oferit locuri gratuite pentru străinii scăpați din asediu.
S-a refugiat și fotbalul
Într-un motel, Bucium, au ajuns Sidorciuk, căpitanul lui Dinamo Kiev, atacantul Besedin și moldoveanul Emil Caras, secundul lui Mircea Lucescu. Pentru Sidorciuk, Buciumul a fost numai o haltă, el a plecat de acolo spre București. În martie 2021, Sidorciuk marca la Paris într-un egal cu Franța, acum a devenit un refugiat.
În motel se mai află soții, mame ale fotbaliștilor lui Lucescu. Antrenorul s-a ocupat de cazarea lor în Iași. E și mama lui Țîkankov, un fotbalist pentru care Newcastle a oferit 30 de milioane de euro. Surkis, proprietarul lui Dinamo, a cerut 50 de milioane.
Cotele din transfermarkt și sumele din negocierile reale nu mai au vreo legătură cu prezentul. Fotbalul ucrainean, în general, nu mai are prezent. Jucătorii nu știu dacă și când vor mai avea antrenamente, meciuri, iar rudele lor doar se roagă să-i vadă cât mai curând.
Lucescu are grijă de la distanță de ei și de familiile lor. Antrenorul sună de câteva ori pe zi ca să întrebe dacă ucrainenii au toate condițiile și secundul Caras simte că trebuie să-l anunțe și atunci când oamenii primesc scutece pentru copiii lor: „Da, Mister, ne-au adus azi și pampers pentru cei mici!".
Citește și:
Dayana Yastremska, în lacrimi, după finala pierdută la Lyon: „Am încercat să lupt pentru Ucraina”
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!