SPORTURI  »  HANDBAL  »  CSM BUCUREȘTI

ANALIZĂ GSP Unde și de ce a dispărut CSM București? » Culisele prăbușirii clubului care primește 4 milioane de euro de la Primăria București

Cristina Neagu în acțiune într-un meci de Liga Campionilor în 2022 // FOTO Raed Krishan
Cristina Neagu în acțiune într-un meci de Liga Campionilor în 2022 // FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat joi, 07 aprilie 2022 08:03 / Actualizat joi, 07 aprilie 2022 10:42

CSM București, campioana en titre a României, a avut parte de un traseu sinuos de când a promovat în prima ligă, cu sezoane excepționale pe plan internațional, dar și lipsă de performanțe. Iată o radiografie completă din culisele formației antrenate acum de Adrian Vasile.

  • În doar câțiva ani, echipa feminină de handbal susținută de Primăria Bucureștiului s-a prăbușit îngrozitor, deși continuă să consume un buget impresionant, 4 milioane de euro pe sezon
  • În 2016, „tigroaicele" câștigau Champions League. Azi, Neagu și compania nu mai domină nici măcar întrecerea internă.
  • Cine își mai aduce aminte când a fost înființat clubul CSM București? În 2007.
  • Cine mai știe când a promovat echipa de handbal în liga națională? În 2010.
  • Cine mai știe când a câștigat CSM Liga Campionilor? Toată lumea, în 2016.
  • Cine știe ce se mai întâmplă la clubul CSM? Puțină lume...
  • De ce echipa nu se mai califică în primele 4 formații ale continentului din 2018?
  • De ce echipa se chinuie în campionatul intern și poate pierde titlul? De ce antrenorul nu mai are sprijinul conducerii? Cine face transferurile la CSM și de ce clubul nu mai are putere la masa negocierilor?

După ce s-a câștigat Liga Campionilor, în 2016, toată lumea a rămas uimită de succesul CSM-ului. Unii au privit cu admirație, alții cu reținere și mai mulți cu invidie. Se născuse, întâmplator sau nu, o mare forță în handbalul românesc și european. De aici au pornit jocurile, multe la vedere, multe în spatele ușilor închise, dar tot timpul a fost vorba despre imagine și bani. Mulți bani!

Interes enorm pentru întâlnirea dintre România și Polonia » Biletele se mai găsesc doar pe piața neagră
BILLIE JEAN KING CUP
Interes enorm pentru întâlnirea dintre România și Polonia » Biletele se mai găsesc doar pe piața neagră

Santaj pentru a fi îndepărtat directorul general de la CSM București

Cel care a pus bazele proiectului și a creat echipa, înțelegând foarte repede piața handbalului și a impresarilor, directorul general, Constantin Căliman, a fost forțat să demisioneze, cu toate că avusese mână liberă de la primarul general, Sorin Oprescu.

Legenda spune că oameni din Consiliul General al Capitalei nu l-au mai dorit, chiar dacă unii aveau aceeași culoare politică. „Ori pleci, ori clubul rămâne în urmă cu plata contractelor sportivilor", i s-ar fi spus fostului director general.

Căliman a demisionat și în locul său a fost promovat Bogdan Vasiliu, care lucrase cu fostul director general la formarea echipei din 2016.

Vasiliu și Andrei Luca au fost conducătorii CSM-ului când echipa a câștigat Liga Campionilor. Clubul avea un buget de aproximativ 15 milioane de euro, iar echipa de handbal feminin, aproximativ 2 milioane de euro. După câștigarea Ligii Campionilor, pretențiile au crescut, la fel și bugetul fetelor, aproximativ 3 milioane de euro. 

Unde și de ce a dispărut CSM București? » Culisele prăbușirii clubului care primește 4 milioane de euro de la Primăria București
Antrenorul Vasile Mărgulescu alături de jucătoarele de la CSM București în 2010 // FOTO Raed Krishan

„Echipa de handbal feminin este locomotiva clubului, este mândria noastră. Trebuie să avem grijă de ea", spuneau oamenii angrenați în proiect. CSM se califică din nou în Final Four-ul de la Budapesta în 2017 și 2018 și obține de fiecare dată medaliile de bronz.

Transferul de la CSM București care a însemnat mult

În 2017 CSM București reușea un transfer stelar, Cristina Neagu sosea la formația deținută de CGMB. Mutarea a fost anunțată chiar de primarul general al capitalei, Gabriela Firea.

 Nimeni de la club nu a avut voie să declare ceva oficial despre sosirea lui Neagu la CSM. Unii au spus: „CSM a dat lovitura", alții își râdeau în barbă: „N-o să mai câștigați nimic. O să vă strice echipa."

Am venit să câștig un trofeu european cu o echipă românească", spunea Cristina Neagu la sosirea în București. Cu ea în echipă, formația bucureșteană a câștigat 2 campionate, 2 Cupe, o Supercupă și echipa s-a calificat o singură dată in Final Four-ul de la Budapesta, obținând locul 3. Trofee europene, zero. În această perioadă, la CSM au fost 7 antrenori și de fiecare dată doar tehnicienii au plătit pentru neîndeplinirea obiectivelor.

În 2018 a plecat de la echipă cea mai iubită jucătoare străină, Isabella Gullden, dar în locul său CSM a adus-o pe Andreea Lekic de la Vardar. Din motive financiare, echipa macedoneană s-a destrămat și CSM a profitat, reușind s-o transfere și pe Dragana Cvijic.

 La București trebuia să ajungă și interul stânga, croata Andreea Penezic, dar conducătorii bucureșteni au înțeles de la Neagu că nu-și dorește concurență pe post. „Nu sunt eu aici ?!", le-ar fi spus cea mai bună jucătoare a României celor care așteptau semnătura lui Penezic pentru a veni la CSM.

Unde și de ce a dispărut CSM București? » Culisele prăbușirii clubului care primește 4 milioane de euro de la Primăria București
Isabelle Gullden și cadourile primite de la fanii // FOTO: Cristi Preda

A fost unul dintre momentele în care șefii de la CSM, probabil de teamă, au uitat care este diferența dintre sportivi și conducători. 

În mai 2018 a fost debarcat de la conducerea secției de handbal Bogdan Vasiliu, din cauza neînțelegerilor cu directorul general Gabriela Szabo, în mandatul căreia clubul a pierdut foarte multe procese cu foști angajați, demiși din diverse motive. Un ultim exemplu, clubul bucureștean are de plată aproximativ 300 de mii euro foștilor baschetbaliști de la Steaua CSM.

Revenind la secția de handbal, echipa a trecut peste ratarea obiectivelor interne și externe din 2019, iar din octombrie 2019 antrenor principal a fost numit Adrian Vasile.

Doi manageri pe post la CSM București

Singura persoana care a fost sacrificată în iulie 2019 pentru neîndeplinirea obiectivelor handbalului de la CSM București a fost managerul Andrei Nicolae Luca. El fusese numit în 2018, după demiterea lui Bogdan Vasiliu. 

În locul său a fost adus Vlad Enăchescu, jurnalist cu mare experiență, un tip erudit și de o altă factură morală față de mulți oameni din handbalul românesc. Acesta nu a rezistat decât până în mai 2020, când și-a prezentat demisia. 

„Am decis să nu mai continuu alături de club pentru că valorile mele nu sunt în concordanța cu un diletantism incredibil, cu delăsarea şi cu minciuna", spunea Vald Enachescu în 18 mai 2020, când a demisionat. Interesant este că până la sfârșitul anului 2019 a fost plătit și Andrei Luca, deși fusese demis, dar acesta mai avea contract cu clubul.

Unde și de ce a dispărut CSM București? » Culisele prăbușirii clubului care primește 4 milioane de euro de la Primăria București
Momentul de vârf al CSM București: câștigarea trofeului Ligii Campionilor în 2016 // FOTO Raed Krishan

După o perioadă mai delicată din cauza pandemiei COVID-19, clubul și-a revenit 100% din punct de vedere financiar în 2021, după ce noul primar general, Nicușor Dan, și-a onorat toate promisiunile făcute echipei de handbal.

Cum arată prezentul la CSM 

În noul sezon 2021-2022, echipa feminină de handbal CSM București este cu banii la zi, dar rezultatele nu au fost proporționale cu contractele jucătoarelor. În campionat, echipa este pe locul secund, la un punct în spatele liderului Rapid și așteaptă greșeala acesteia, pentru a putea câștiga titlul național. După 20 de meciuri, CSM are o linie de clasament cu 16 victorii, 2 înfrângeri și 2 egaluri.

În Liga Campionilor, CSM a avut un parcurs ezitant, cu multe fluctuații, dar s-a calificat de pe locul patru în play-off-ul pentru sferturi de finală. 

După primele 2 etape pierdute cu Esbjerg și Rostov, conducerea CSM voia deja să-l schimbe pe antrenorul principal Adrian Vasile. Au urmat 3 victorii consecutive și apoi înfrângerea cu Brest de la București. 

Din nou s-a încercat debarcarea lui Adrian Vasile, dar directorul general, campioana olimpică Gabriela Szabo, a fost contrat în Consiliul de Administrație de unii consilieri ai Primăriei Generale care-l susțin pe antrenor.

Antrenorul Adrian Vasile, aproape de demitere

Adrian Vasile a comunicat conducerii că formația din acest sezon este mai slabă decât cea de anul trecut, cel puțin pe două poziții, la pivot și în inter dreapta, dar i s-a replicat că el a făcut echipa și el răspunde. 

„Motivarea echipei, a jucătoarelor, trebuie să vină de pe bancă. De la antrenor și de la staff-ul tehnic. Nu este normal să te chinui cu Știința București. Antrenorul trebuie să le facă pe fete să strălucească. Echipa nu este antrenată de managementul clubului... ", argumenta directorul general al CSM-ului când încerca să sugereze că doar antrenorul este de vină pentru jocul slab al echipei, au spus oameni din club, sub protecția anonimatului, pentru Gazetă.

După acest moment, surse din club susțin că relația dintre antrenor și conducere s-a deteriorat și la primul insucces Adi Vasile ar fi fost demis. 

Acest moment s-a ivit în etapa a 9-a din campionat, când echipa a pierdut cu 25-27 la Dunărea Brăila, dar din nou Adi Vasile a scăpat de demitere. Au urmat 5 victorii la rând și apoi egalul din Polivalentă cu Bistrița. Conducerea era disperată, pentru că echipa nu performa și urma derby-ul cu Rapid, care trebuia câștigat pentru a mai avea șanse la titlu. 

După egalul cu Bistrița, surse din club au dezvăluit pentru Gazeta Sporturilor că la inițiativa Cristinei Neagu și a altor 2-3 sportive cu experiență, jucătoarele s-au închis în vestiar și au spus lucrurilor pe nume pentru că urma meciul decisiv cu Rapid. Ședința a dat roade, fiindcă echipa a învins cu 28-27 în Giulești și antrenorul a fost salvat de jucătoare. 

Cu șase etape înainte de final, CSM este tot pe locul 2 în clasament, la 1 punct în spatele Rapidului. Interesant e că formația giuleșteană este condusă de Bogdan Vasiliu, cel care nu mai fusese bun la CSM București...

Unde și de ce a dispărut CSM București? » Culisele prăbușirii clubului care primește 4 milioane de euro de la Primăria București
Jucătoarele de la CSM București după victoria în fața Borussiei Dortmund din acest sezon de Ligă // FOTO Cristi Preda

CSM București - Esbjerg, o „dublă" de care depinde totul

Lucrurile la echipă s-au mai calmat, chiar dacă conducerea clubului a reușit să aducă doar o jucătoare străină din campionatul Rusiei, din mai multe încercări, deși multe își doresc să plece cât mai repede din această țară după ce Ucraina a fost invadată. 

CSM le-a pierdut pe Grace Zaadi, Ana Gros, dar a semnat cu Eduarda Amorim. Și cu această situație s-a confirmat că echipa CSM București nu mai are putere și influență pe plan internațional, iar marile jucătoare nu mai sunt atrase de banii bucureștenilor...

Ne luptăm cu foarte multe echipe pentru a aduce la CSM jucătoarele pe care ni le dorim, și nu doar pe plan internațional. Vedeți și în campionatul nostru ce contracte se oferă. Salariile din România sunt foarte mari și pot spune că jucătoarele de la CSM ar câștiga mai mulți bani la alte echipe românești. Competiția este mult mai dură decât în anii anteriori
- antrenorul Adrian Vasile pentru GSP

CSM București a trecut cu noroc de play-off-ul Ligii Campionilor, după calificarea la masa verde" în sferturile Ligii Campionilor, datorită deciziei EHF de a scoate din competiție echipele din Rusia din cauza războiului pornit de ruși împotriva Ucrainei.

 Echipa din Capitală a scăpat de ȚSKA Moscova, cu care trebuia să joace în play-off, și pentru a ajunge în Final Four-ul de la Budapesta, trebuie să învingă în „sferturi" pe Esbjerg, la începutul lunii viitoare. Astfel CSM și-ar îndeplini unul dintre obiectivele acestui sezon. 

CSM București, buget de aproape 9 milioane de euro

Conform site-ului Primăriei Municipiului București, clubul CSM are în anul 2022 un buget de 44.500.000 lei, aproximativ 8,9 milioane euro. Din acești bani, echipa de handbal feminin are rezervată o parte ce însumează aproximativ 4 milioane euro. Salariile la echipă variază între 2.000-20.000 euro. Tot de pe site reiese că datoriile clubului sunt de aproximativ 500 de mii euro.

Citește și: 

Legendă pe viață! Cătălina Ponor, inclusă în Hall of Fame-ul gimnasticii mondiale

U-BT Cluj-Napoca câștigă primul meci cu Ludwigsburg din sferturile Champions League » Evoluție superbă a clujenilor

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen
Noutati auto
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen
Gigi Becali a intrat în direct și a distrus doi jucători: „Toate baloanele au fost la adversar! Nu mă interesează”
Superliga
Gigi Becali a intrat în direct și a distrus doi jucători: „Toate baloanele au fost la adversar! Nu mă interesează”
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile
Superliga
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile

„S-a degradat de la an la an, mi-era milă de el” » Drama tulburătoare a lui Vasile Ardeleanu, spusă de trei dintre foștii lui coechipieri. Câți bani i-ar fi dat Lăcătuș

Singur în Emirate » Titularul de la Rapid, „uitat” în Dubai! Ce s-ar fi întâmplat la îmbarcarea spre România


Comentarii (32)
petre47
petre47  •  08 Aprilie 2022, 09:34

Mai sus, Maryan a numit 8 jucatoare CSM. Intre ele o singura romanca. Si, ma intreb: unde se duc banii? Cum crestem valoarea hanbalului romanesc daca platim, ca ***, milioane strainilor? Am scris "strainilor" pentru ca si la Dinamo (baieti) lucrurile stau la fel. Iar la multe echipe din tara (de fete) banii primariilor au inceput sa plece afara in acelasi fel.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

misterverde
misterverde  •  07 Aprilie 2022, 18:39

Forta Fc Romania ... :))) statul si sportul :)) populatia romaniei .. pe unde joaca fotbal ? Avem si noi terenuri .. din cate stiu daca vrei fotbal te duci la privat .. statul decat ia .. nu da ... Muuulta prostie in romania ... Csm . Merita mai mult decat spitalele din bucuresti ... merita mai mult decat gropile si gunoaiele pe toate strazile .. incurajati .. ca toti platim .. csa .. club sustinut de armata .. de 8 ani fe zile .. exista si se joaca la amatori tocand milioane an de an ... toti tac .. ei viseaza prune .. cand istoria .. ne arata .. urziceni .. faliment .. otelul faliment .. petrolul faliment .. doar cateva exemple ... dar lasa ca plateste romanul ...

3192143110862984
Gheorghe Crinu  •  07 Aprilie 2022, 17:43

Dacă Costi Pruna a ales sa vorbească în sfârșit de măgăriile care se petrec la echipa, nu înțeleg care sunt propriile lui păreri despre managementul defectuos de acolo. În materie de comentariu stam toți bine, dar rolul ziaristului este sa dezvăluie fapte, altfel degeaba e plătit. Și eu cred cu tărie ca d-l Pruna e plătit degeaba.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează