Articol de Daniel Scorpie - Publicat vineri, 13 mai 2022 15:39 / Actualizat vineri, 13 mai 2022 15:39
Royale Union St. Gilloise, o nou promovată din Belgia, își bazează selecția pe datele oferite de softuri specializate pentru a recruta jucători mai puțin cunoscuți sau proveniți din campionate minore.
Surpriza sezonului în Jupiler Pro League are o poveste aparte. A condus cea mai mare parte a campionatului belgian, deși e numai o nou-promovată.
Royale Union St. Gilloise se poate lăuda cu o istorie zbuciumată și un palmares bogat în 11 titluri, a treia cea mai galonată după Anderlecht și FC Bruges, dar toate datând din perioada antebelică, între 1903 și 1935. După 45 de ani de navetă între liga a patra și liga a doua, RUSG a fost reconstruită odată cu preluarea clubului de către doi investitori englezi în 2018. Și, practic, reinventată.
Inspirată de Brighton
Echipa din suburbiile capitalei Bruxelles și reprezentanta fotbalului clasat pe locul 2 în lume la nivel de națională ar putea fi comparată cu minunea lui Ranieri cu Leicester din 2016, raportată la forțele Angliei. Numai că actuala St. Gilloise este puternic ancorată în realitatea modernă și s-a inspirat după modelul tehnologic Brighton, experimentat de noii patroni. Bazat pe inteligența artificială, algoritmi și baze de date sofisticate.
Străini cu CV modest
Selecția competitivă a lotului a fost realizată folosind diverși parametri furnizați de softuri specializate, precum expected goals (măsura golurilor potențial marcate de un jucător pe baza acțiunilor create), procentajul paselor corecte, viteza de joc, kilometrii parcurși, zonele de teren unde acționează cu preponderență etc.
Rețeta a fost aplicată și de danezii de la Midtjylland, fiind documentată din Moneyball și experiența oferită de echipa de baseball din Oakland.
Numai că numele necunoscut și bugetul limitat au făcut ca St. Gilloise să nu atragă fotbaliști cu carte de vizită, ci doar străini în căutare de afirmare și proveniți din campionate minore sau de la formații modeste din ligile mai răsărite.
Antrenor de la Genk
Echipa e condusă de Felice Mazzù, fiul unui miner calabrez emigrat în Belgia, iar lotul are jucători de 15 naționalități. Căpitanul Teuma este maltez, golgheterul Undav, un neamț de origine turcă (25 de reușite) și cel mai bine cotat pe transfermakt.de, 8 milioane de euro, iar dintre titulari unul singur e belgian, Vanzeir, care a ratat un penalty cu FC Bruges (0-2).
Mijlocaș din Madagascar
Portar este luxemburghezul Moris, în fața lui fiind un trio danezo-englezo-japonez, Bager, Burgess și Machida, iar la mijloc găsim un alt amestec inedit, un olandez, Nieuwkoop, un ivorian, Amani, un alt danez, Nielsen, plus un jucător din Madagascar, Lapoussin.
Printre rezerve se află un italian din Serie C, un marocan, un francez, un angolez, doi spanioli, un polonez și încă un japonez. Toți au fost atent și îndelung monitorizați și în afara performanțelor sportive.
Depășită de campioană
Scouterii clubului au evaluat comportamentul din viața de zi cu zi, discutând cu familia, foștii colegi și antrenori și studiind postările de pe profilele lor social media. O recrutare care a creat o formulă câștigătoare, armonie în grup și un parcurs excelent în sezonul regulat, terminat cu 5 puncte avans față de FC Bruges.
După înjumătățire, ca-n Liga 1, Royale a pierdut însă teren și acum se află la trei "lungimi" în urma campioanei (au rămas două etape), cedând miercuri seară și la Bruges (0-1). Dar povestea continuă și finalul nu e scris.
53 de milioane de eurovalorează lotul lui St. Gilloise, conform transfermarkt.de, de trei ori mai puțin decât campioana și liderul FC Bruges
Barcelona, încă o lovitură » Contract în valoare de 200 de milioane de euro
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen