INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

Se schimbă fotbalul! Cum se va bate autul de la margine și ce se întâmplă cu penalty-urile

FIFA ia în calcul o serie de modificări revoluționare în regulile jocului. Repunerea de la margine cu piciorul va fi în probe.
FIFA ia în calcul o serie de modificări revoluționare în regulile jocului. Repunerea de la margine cu piciorul va fi în probe.

Articol de - Publicat luni, 13 iunie 2022 18:55 / Actualizat marti, 14 iunie 2022 12:19

FIFA ia în calcul o serie de modificări revoluționare în regulile jocului. Repunerea de la margine cu piciorul va fi în probe. Portarii vor trebui să țină ambele picioare pe linie la penalty, iar schimbările vor rămâne definitiv cinci.

IFAB, organismul suprem de arbitraj în fotbal, s-a reunit astăzi, la Doha, pentru a discuta unele modificări de regulament. Cea mai importantă decizie este de a trece la repunerea de la margine cu piciorul, regulă ce ar intra în probe de la 1 iulie. Una dintre competițiile în care va fi încercată este liga secundă din Olanda.

Marco van Basten, fără menajamente: „Messi n-are personalitate, nu e de nivelul lui Maradona, Pele sau Cruyff”
COMPARAȚIE
Marco van Basten, fără menajamente: „Messi n-are personalitate, nu e de nivelul lui Maradona, Pele sau Cruyff”

Wenger cere modificări importante

Inițiativa care-i aparține lui Arsène Wenger, șeful Dezvoltării Globale a Fotbalului la FIFA, are ca scop creșterea vitezei de joc și a spectaculozității, urmând să reducă pierderile de timp înregistrate la out-ul bătut cu mâna. 

„S-ar micșora șansele ca mingea să ajungă la adversar în jumătatea acestuia, mai ales pe finalurile de meci, și s-ar elimina avantajul de a avea în teren un specialist în aruncările lungi, calitate nespecifică jocului de fotbal", explică fostul manager al lui Arsenal.

Noutăți la hențuri

De la începutul lunii viitoare, cele cinci înlocuiri introduse în perioada pandemiei vor deveni definitive în competițiile FIFA, iar federațiile le vor putea aplica ori nu (în Premier League au rămas 3). Se vor putea opera în trei ferestre plus pauza, o a șasea schimbare fiind permisă în cazul prelungirilor.

O noutate va fi însă regula ce limitează mai mult posibilitatea apărării unui penalty. Portarii vor fi obligați să stea cu ambele picioare pe linia porții (nici măcar în spate!) în momentul executării loviturii de la 11 metri, nu doar cu unul ca până acum.

Ofsaid semiautomat

Se va lua în dezbatere uniformizarea și clarificarea hențului în careu, iar pentru fazele în care mingea este oprită cu mâna în situație clară de gol, arbitrul va dicta eliminarea directă, indiferent de zona terenului. 

La fel, se va discuta despre eventuala aplicare la CM 2022 din Qatar a ofsaidului semiautomat, testat cu succes la Campionatul Mondial al Cluburilor și Cupa Arabiei.

Așa-numitul „ofsaid semiautomat” reprezintă un sistem care analizează situațiile de ofsaid din timpul jocurilor. Acesta presupune existanța pe marginea terenului a 10-12 camere, care detectează 29 de puncte ale corpului jucătorului, de 50 de ori pe secundă.

Software-ul analizează datele în timp real, calculând perfect momentul pasării și poziția jucătorilor.

Nu numai atât, dar face și inserează grile pentru a evidenția ofsaidul, apoi trimite automat la VAR răspunsul pentru arbitru în situațiile care sunt la limită sau lasă loc îndoielilor.

Citește și alte știri din fotbalul european: 

După ce l-a transferat pe Darwin Nunez, Liverpool vrea și un jucător de la Real Madrid

Cristiano Ronaldo a emoționat o lume întreagă! Gestul nevăzut la TV și devenit viral pe net

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Superliga
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Stranieri
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland
Campionate
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (24)
scandautor
scandautor  •  14 Iunie 2022, 19:54

Un lucru nu mi-e clar, însă, și nu văd să fie precizat în articol: anume tehnica folosită pentru repunerea de la margine cu piciorul. Adică: mingea va fi lovită de pe gazon, ca o lovitură liberă? Sau mingea n-ar trebui să atingă iarba, ci să fie repusă cu lovitură de picior din aer, „din voleu”, ca la degajările din brațele portarului? Poate părea că-i cam același lucru, dar cred că e o diferență destul de importantă - dacă s-ar folosi a doua variantă, n-ar mai fi chiar ca la o lovitură liberă ce poate duce cu ușurință mingea din zona propriului careu tocmai în cel advers.

inshallah
inshallah  •  14 Iunie 2022, 16:46

penalty batut cu capul ar fi si mai spectaculos

Dino
Dino  •  14 Iunie 2022, 14:24

Dar iara nimic de un stop ceas, asa cum este in alte sporturi. Ar trebuii cronometrul sa fie oprit cand mingea nu este in circulatie, de cate ori nu se trage de timp la schimbari, la degajari ale portarului, cand mai sta un jucator cate 5 min pe jos. As prefera 90min efectiv de joc fata de cum e acum cu prelungiri.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează