FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Situație absurdă: nu găsesc un antrenor din 200! + Cât trebuie să plătească Pintilii ca să fie tehnician cu licența PRO

Tot mai multe cluburi din Liga 1 angajează antrenori necalificați / FOTO: Gazeta Sporturilor
Tot mai multe cluburi din Liga 1 angajează antrenori necalificați / FOTO: Gazeta Sporturilor

Articol de , , - Publicat marti, 15 noiembrie 2022 07:58 / Actualizat marti, 15 noiembrie 2022 10:18

Există mai mult de două sute de tehnicieni cu licența Pro în România, dar FCSB și alte cluburi din prima ligă sunt des tentate să angajeze oameni necalificați. Ca să ajungă la Pro, unui antrenor îi trebuie între 5 și 7 ani și o sumă în jurul a 12.000 de euro. 

Licența Pro e greu de obținut și după ce ai luat-o nu-ți prea folosește. În România există mai mult de două sute de antrenori cu licența Pro, dintre care mai sunt și câțiva care nu mai profesează.

Fie au îmbătrânit și au renunțat la meseria aceasta, fie nu mai profesează, pur și simplu. Tot rămân în jurul a două sute de tehnicieni cu calificarea pe care regulamentul o impune pentru prima ligă.

Becali vrea să încalce regulamentul până la finalul sezonului: Pintilii, suspendat?! + Ce riscă FCSB
FCSB
Becali vrea să încalce regulamentul până la finalul sezonului: Pintilii, suspendat?! + Ce riscă FCSB

„Principalul” e secundul secundului

Tot mai multe cluburi ignoră masa aceasta și angajează antrenori necalificați. Inclusiv formațiile bogate, cu obiective importante, sunt tentate să înregimenteze persoane care nu dețin „Pro” sau chiar nu au nicio licență

Inclusiv FCSB a ajuns la ideea aceasta după demiterea lui Dică, Becali a anunțat în public că i-ar lăsa echipa pe mână lui Pintilii. FCSB are două victorii de când pe bancă se află fostul mijlocaș defensiv, deci rezultatele sunt perfecte, în ciuda lipsei calificării din CV-ul lui Mihai. Progresul pe care l-au înregistrat roș-albaștrii de când nu mai sunt conduși de un tehnician cu licența Pro nici măcar nu mai e surprinzător. 

Prepeliță a avut succes cu FC Argeș și a gestionat formația care un antrenor principal, deși în acte el figura ca antrenor de portari. Așa i-a calificat pe violeți în play-off și într-o semifinală din Cupa României. Antrenor de portari a fost și Marius Croitoru la FC Botoșani, tot cu rezultate excelente. 

Croitoru nu are Pro nici acum, când se află la FC Argeș. Iar Poenaru, cu licența A, a fost secund și la Clinceni, și la Mediaș, și la UTA. L-a avut peste tot cu el pe Marin Dună, căruia calificarea îi permitea să fie „principal” în acte chiar dacă, în practică, fostul atacant de la FC Național era secundul lui „Poe”.

Timp mult și bani mulți

Obținerea licenței Pro nu e deloc o misiune ușoară. Pentru a parcurge toți pașii e nevoie de o perioadă între cinci și șapte ani. Fotbaliștii cu cariere foarte importante beneficiază de unele facilități și pot lua diploma în cinci ani. 

Toate taxele plătite în respectivul interval de timp însumează între 10.000 și 12.000 de euro. Condițiile acestea i-au enervat pe unii dintre antrenorii care aveau Pro, dar rămâneau șomeri și asistau cum "necalificații" își găseau echipe. Vasile Miriuță a protestat la un moment dat: 

„De ce nu mi-au spus că nu contează licența Pro? N-aș mai fi consumat banii și timpul de pomană! Eu am făcut școala tocmai pentru că regulamentul impunea să ai «Pro» ca să antrenezi în prima ligă”. Miriuță s-a lăsat de antrenorat între timp, a rămas în conducerea clubului Minaur Baia Mare

„E normal să stau atâția ani?”

Un susținător al antrenorilor lipsiți de licența Pro e Daniel Pancu. Fostul internațional a argumentat cu cazul propriu: 

„Eu m-am apucat de școală în 2015 și am obținut licența A în 2020. E normal să aștept cinci ani ca să am licență de secund? Becali poate să angajeze pe cine vrea el, ce dacă Pintilii nu are licență? Croitoru avea licență la Botoșani? Și a făcut o treabă excelentă acolo. 

Ar trebui să fie introdus și la noi modelul din Spania, unde foștii fotbaliști cu peste cinci sute de meciuri în prima ligă pot să obțină licența Pro după cursuri care durează cinci sau șase luni”.

Și Federația a încălcat regula

Nu doar cluburile sunt atrase să angajeze antrenori fără licența Pro, chiar și Federația a procedat așa atunci când l-a pus pe Rădoi selecționer al lotului de tineret și după aceea a recidivat în momentul în care i-a oferit lui Mutu același post. 

Ambele alegeri s-au dovedit foarte bune, pentru că și Mirel, și Adrian au obținut rezultate excelente cu lotul U21. Doar că argumentul succesului pe care l-a înregistrat FRF e același pe care l-au folosit și FC Botoșani, și FC Argeș: tehnicienii necalificați pe care i-au angajat au produs rezultate foarte bune. 

Stoichiță a susținut că în cazul lui Rădoi fusese apelată UEFA, care îi acordase fostului fotbalist o dispensă pentru a putea conduce naționala deși nu avea calificarea necesară

VIDEO De ce nu au reușit Marin Dună și Ilie Poenaru la UTA Arad: „Principala cauză au fost transferurile!”

Citește și alte știri despre FCSB:

Becali vrea să încalce regulamentul până la finalul sezonului: Pintilii, suspendat?! + Ce riscă FCSB

Contestă selecția și deciziile FRF! FCSB se teme că rivalii de la CSA Steaua îi pot accidenta intenționat pe Tavi Popescu și Miculescu

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali l-a deconspirat pe Călin Georgescu: „Dacă nu le spun... eu trebuie să îmi repar acum greșeala”
Stiri extrasport
Gigi Becali l-a deconspirat pe Călin Georgescu: „Dacă nu le spun... eu trebuie să îmi repar acum greșeala”
David Popovici, o nouă achiziție » În ce a investit campionul olimpic
Altele
David Popovici, o nouă achiziție » În ce a investit campionul olimpic
Gabriela Ruse și Marta Kostyuk, ipostaze virale la Australian Open: „Îți mulțumesc, partenero! Hahahah!”
Tenis
Gabriela Ruse și Marta Kostyuk, ipostaze virale la Australian Open: „Îți mulțumesc, partenero! Hahahah!”

Forban reloaded » Steaua trage tare la munte, pe rit vechi: „Calcă pe urmele «viteziștilor»”. George Ogăraru dezvăluie: „E ceva fascinant pentru ei, sunt multe beneficii!”

Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen


Comentarii (11)
istet10
istet10  •  15 Noiembrie 2022, 19:49

Romanul are mai intotdeauna ceva impotriva regulei, a legii. Sa nu ne miram ca se uita cu scarba vesticii la noi.

Eu2306
Eu2306  •  15 Noiembrie 2022, 18:06

Mda...tipic federatiei romane de fraieri. Pai doar la noi hotii striga hotii dar doar in directia dorita... Cluburi de fotbal la care patroni sunt primarii(Mioveni,Arges, U Cluj...si altele mai cu perdea)cu toate ca legea cica interface. Antrenori cu PRO ...adica cineva trebuie sa ia bani ca sa iti dea o hartie .si anume federatia... Dar cine este profesor de fotbal??chiar sunt curios cum a obtinut diploma , ca de ,fotbalul a fost practicat de catre copii si tineri fara a avea nevoie de facultate... Prostia care ingroapa omenirea si msi cu precadere romanica

stefdomi
stefdomi  •  15 Noiembrie 2022, 14:51
Postat de brentford pe 15 Noiembrie 2022, 11:28

Ok,nu vreau sa te jignesc sau sa fiu ironic vis-a-vis de comentariul tau. Dar asta dovedeste ca si mentalitatea unor suporteri este ca a unor "fotbalisti" tineri si a memegerului general: "Scoala este un factor perturbator". In vest toate echipele au grija ca tinerii din pepiniera sa aiba parte de educatie IN PRIMUL RAND! De la o minimum o limba straina la cursuri de gestionare financiara,management,etc. Si acum spune-mi tu o singura persoana din Anglia,Italia,Franta,Spania,Belgia,Olanda,Ungaria,Austria.Cehia,etc,etc,etc care sa antreneze o echipa din primele 3-4 divizii fara licenta de antrenor. Intelegi anomalia si mizeria de regulament FRF,LPF?

Mai citeste de câteva ori comentariul meu și poate vei înțelege ce am vrut să zic, nu stau să explic suplimentar…

Vezi toate comentariile (11)
Comentează