Articol de Costin Ștucan - Publicat luni, 28 noiembrie 2022 11:44 / Actualizat luni, 28 noiembrie 2022 12:57
Cristi Gavra era acum 11 ani unul dintre marile talente de la Academia Hagi. Unul dintre juniorii cu care Hagi a început proiectul de la Ovidiu în 2009, atacantul din Arad nu și-a atins niciodată potențialul. În direct la GSP Live, a acceptat să vorbească deschis despre cauze
Gavra a ajuns la 29 de ani, joacă în Liga 2 la Ripensia și se gândește deja la viitorul de după cariera de fotbalist. Are în cap să se facă manager sportiv, analist video sau, dacă iese din fotbal, să devină IT-ist. Intrat în toamna asta în primul an la Informatică - „am luat notă bună la matematică” - , jucătorul din Arad e pe alt drum decât cel prevăzut acum 13 ani.
În 2009, la nici 16 ani, ajungea la Academia Hagi în chiar primele luni ale proiectului de la Ovidiu. Considerat un mare talent, Gavra a ajuns încet încet la prima echipă, dar nu a confirmat niciodată. Împrumutat la Gaz Metan exact în sezonul în care Viitorul câștiga titlul, atacatul a părăsit definitiv echipa lui Hagi în 2018, când s-a întors în Liga 2, la U Cluj.
91de meciuri și 3 goluri are Cristi Gavra în Liga 1, pentru Viitorul și Academica Clinceni. În Liga 2, Gavra a jucat 122 de meciuri și a marcat de 41 de ori pentru Viitorul, Gaz Metan, U Cluj și Ripensia
În direct la GSP Live, Gavra a fost întrebat de ce nu și-a atins potențialul anunțat la începutul carierei. Inițial, fotbalistul a ales explicația accidentărilor:
„Așa e, nu am ajuns la nivelul potențialului pe care îl anunțam. Este un cumul de factori în spate. După ce am jucat 30 și ceva de meciuri la Viitorul într-un sezon (n.r. - sezonul 2013-2014, în care Gavra a înscris două goluri în 32 de meciuri), aveam 21 de ani și a venit prima accidentare.
Operația de ligamente la genunchi. Apoi, am mers să joc la Gaz Metan și din nou, când am crezut că pot să revin și să urc, au venit trei operații. Menisc, cartilaj, apoi un fel de curățare de menisc În total, patru operații la geunchiul stâng care mi-au luat foarte mult din tot, ca să zic așa”.
Reporter: De ce s-au întâmplat accidentările astea? Mulți fotbaliști spun: „Am avut ghinion în carieră”. E doar o chestie de șansă?
Gavra: Prima accidentare am avut-o în cantonamentul din Italia. Alergam drept și dintr-o dată mi-a fugit genunchiul și s-a rupt. Nu știu care ar fi fost cauzele, dar într-adevăr cu o prevenție mai bună… De mic, toți antrenorii mi-au spus că am o problemă cu forța. Nu aveam o masă musculară foarte dezvoltată.
- Și cine a început să lucreze cu tine pe partea asta?
- Lucrau preparatorii, dar trebuia să vină mai mult și de la mine. Să-mi dezvolt masa musculară și să-mi activez mușchii pentru a nu mai avea probleme.
- Adică să faci suplimentar?
- Da. Nu făceam suplimentar cât am fost tânăr.
- De ce? Nu era niciun fotbalist cu experiență în vestiar să-ți explice beneficiile?
- Ba da, mi-au spus. Nicolae Dică a fost colegul meu, jucase în Italia, am mai discutat și cu el. Și el îmi spunea ce să mai lucrez.
Gavra: „Credeam că nu are ce să mi se întâmple”
- Și ce era în mintea ta?
- Că sunt tânăr, sunt talentat, sunt la lotul național, sunt cel mai bun, nu are ce să mi se întâmple. Joc din talent. Cam asta era în mintea mea, un jucător de 20 de ani.
- Hagi nu reușea să te aducă un pic cu picioarele pe pământ?
- Ba da, mi-a spus de multe ori să lucrez la partea aceasta. Că acum e momentul să explodez. Când îmi spunea asta, îmi mai intra în minte un pic. Mai mergeam, mai lucram, dar nu o făceam constant. Trebuia să fie un proces de zi cu zi. Eu mă duceam două zile, după aia nu mă mai duceam.
- Erai delăsător…
- Da. Până la vârsta de 24 de ani, când am avut a patra operația, cuvântul delăsător e cel mai potrivit pentru atitudinea mea.
După perioada Viitorul, Gavra a mai jucat la U Cluj și Academia Clinceni - unde a primit un salariu in 8 luni - înainte de a semna cu Ripensia, echipă aflată acum pe locul 15 în Liga 2. Ajuns la 29 de ani, atacantul spune că ar schimba atitudinea din primii ani de carieră dacă ar putea să dea timpul înapoi:
Părinții m-au îndemnat să lucrez, să trag tare pe părțile unde aveam nevoie, dar tinerețea și-a spus cuvântul, din păcate. Dacă aș putea, aș schimba exact asta. Aș sta în sala de forță cât să am tonus, să am exercițiile de prevenție. Nu să mă fac imens. Și mintea mea să fie atentă tot timpul la ce am de făcut
Cristian Gavra
1an de suspendare de la loturile naționale a primit Gavra în 2012, alături de alți 5 fotbaliști din naționala U19 (alți 3 au fost suspendați 6 luni), după Turneul de Elită din Serbia. „Am greșit că am întârziat o jumătate de oră la hotel, am stat la o pizza, dar nu eram în stare de ebritate cum s-a spus. S-a exagerat”, a explicat Gavra
CITEȘTE ȘI:
Dan Șucu a recunoscut! Ce echipă de fotbal a susținut în copilărie: „Da, cu ei țineam. Era normal!”
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen