Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 10 ianuarie 2023 06:51 / Actualizat marti, 10 ianuarie 2023 08:33
Sediul Institutului Național de Medicină Sportivă, în care fotbaliștii și mai toți sportivii din București efectuează testele medicale pentru obținerea vizei, arată deplorabil și te întoarce în timp cu cel puțin 30-40 de ani: pereți scorojiți, faianță lipsă, toalete nefuncționale, canapele din care s-au desprins țevile de susținere, hârtie igienică „sub cheie”, cântare și fișete demne de anii '60, plus celebrul dosar cu șină pe care fiecare trebuie să-l plimbe de la un cabinet la altul.
La intrare stă scris „Institutul Național de Medicină Sportivă”. Deasupra apare și „Ministerul Sănătății”. E clădirea în care, de ani buni, fotbaliștii echipelor din București, dar și sportivii din Capitală de la celelalte discipline susțin testele în urma cărora află dacă primesc aviz pentru a face sport.
Clădirea e situată lângă Arena Națională, pe Bulevardul Basarabiei. Pe cât de central poziționată și pe cât de importantă e această instituție, pe atât de mult te șochează modul în care arată.
Și pe dinafară clădirea INMS arată rău
Primul impact negativ e aspectul din exterior. Pare un imobil care a fost părăsit de ani buni. Doar termopanele te pot duce cu gândul că înăuntru e ceva funcțional. În rest, imaginea e dezolantă.
Contoarele de gaz, amplasate pe perete, în afară, dau senzația că alimentarea cu energie nici nu mai e posibilă. Dincolo de ușile de acces, ceea ce există la vedere, în afara cabinetelor, e demn de milă. Milă pentru cei care vin aici măcar de două ori pe an, pentru a petrece câteva ore.
Canapelele pot accidenta fotbaliștii
Pereții, în unele locuri, arată ca după bombardament.
Scorojiți, cu porțiuni în care faianța lipsește. Așteptarea pe coridoare se face pe două canapele, cum probabil nu mai există nici măcar în spitalele de stat din orașele de provincie. Una e deja dezintegrată pe jumătate, o țeavă de susținere s-a desprins și a ieșit în exterior, cei care se așază pe ea având nevoie de multă atenție pentru a nu suferi o accidentare.
Canapelele de pe vremea lui Ceaușescu se asortează foarte bine cu alte elemente care aduc aminte de peisajul spitalelor României din anii comunismului: celebrele fișete de metal sunt încă la INMS. La fel și un cântar mecanic cu taliometru, care are probabil o vechime de peste jumătate de secol.
Hârtia igienică e sub lacăt, sportivii au nevoie de dosar cu șină
Vă întrebați probabil cum arată toaletele într-un astfel de loc în care degradarea și lipsa investițiilor sunt la ele acasă. În una dintre băi, suportul pentru hârtie igienică e pus sub lacăt. Pentru a nu se fura rolele de hârtie!!!
Instalația sanitară e improvizată, nefinisată, iar tavanul e găurit în locul în care au fost trase noile țevi. Aproape peste tot sunt lăsate împrăștiate sau aruncate pe sub chiuvete tot felul de obiecte: mopuri, mături, fărașe sau cârpe cu care se spală pe jos.
Prin tot acest peisaj sinistru, fotbaliștii, rugbyștii și toți ceilalți sportivi intră dintr-un cabinet în altul ținând în mână dovada supremă că această clădire a rămas pironită în trecut: dosarul cu șină!
Activitatea INMS în 2021 (ultimul raport publicat)
- consultații: 37.812
- investigații: 53.984
- tratamente: 6.901
- analize medicale: 56.876
1,9 milioane de euroa fost suma care s-a cheltuit în 2021 exclusiv pentru personalul care lucrează în Institutul Național de Medicină Sportivă
54.000 de investigații medicaleau fost făcute la INSM în anul 2021, conform unui raport al acestei instituții
Ce prețuri se practică la INMS
- circuit medico-sportiv: 200-350 lei
- expertiză medico-sportivă 100 lei
- certificat prenupțial: 100 lei
- consultație specialist: 30 lei
- EKG: 25 lei
- hemoleucogramă completă: 25 lei
- ecografia abdominală: 60 lei
- * prețuri conform site-ului oficial al INMS
Actualul director al INMS e în funcție de peste 20 de ani
Institutul Național de Medicină Sportivă îl are în frunte pe Alexandru Răzvan Bușneag. Acesta e director de mai bine de două decenii, mai precis din 1 ianuarie 2001. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.
El are un salariu ca director INSM de 9.597 lei brut, ceea ce înseamnă 5.600 lei net. În declarația lui de avere, pe anul 2021, pe lângă salariul de la INSM, apare un venit de 15.000 de lei, argumentat ca „Primă Olimpică”.
Bușneag are 61 de ani și jumătate. Pe siteul instituției, la capitolul „Programe și strategii” nu se regăsește absolut nimic, pagina fiind goală! Iar la „Agenda conducerii” găsim doar participarea la anumite întâlniri și evenimente specifice.
Rapoartele de activitate postate pe site sunt copy-paste din anii precedenți
Exemple:
- 2019 » „Prioritatea strategică a Institutului Național de Medicină Sportivă rămâne aceea de a ajuta la educarea cetățenilor prin schimbarea comportamentului acestora într-un stil de viață nou, favorabil sănătății, plan realizabil prin promovarea practicării de activități fizice adaptate posibilităților individuale, urmărind ca desfășurarea acestor activități sportive să fie făcută în limitele eticii sportive, fără a utiliza mijloace nelegale sau nesănătoase de creștere a performanței"
- 2020 » „Ca și în anii anteriori, prioritatea strategică a Institutului Național de Medicină Sportivă rămâne aceea de a ajuta la educarea cetățenilor prin schimbarea comportamentului acestora într-un stil de viață nou, favorabil sănătății, plan realizabil prin promovarea practicării de activități fizice adaptate posibilităților individuale, urmărind ca desfășurarea acestor activități sportive să fie făcută în limitele eticii sportive, fără a utiliza mijloace nelegale sau nesănătoase de creștere a performanței”
- 2021 » „Ca și în anii anteriori, și în anul 2020 prioritatea strategică a Institutului Național de Medicină Sportivă a fost aceea de a ajuta la educarea cetățenilor prin schimbarea comportamentului acestora într-un stil de viață nou, favorabil sănătății, plan realizabil prin promovarea practicării de activități fizice adaptate posibilităților individuale, urmărind ca desfășurarea acestor activități sportive să fie făcută în limitele eticii sportive, fără a utiliza mijloace nelegale sau nesănătoase de creștere a performanței”
FOTO / Imagini dezolante la INMS: condiții deplorabile la clinica unde 90% din fotbaliștii și sportivii din România efectuează testele medicale periodice
Citește și alte știri de actualitate:
Inepții în cazul Pintilii » Nici selecționerii nu au ceea ce i se cere antrenorului FCSB
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen