Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat sambata, 14 ianuarie 2023 08:16 / Actualizat sambata, 14 ianuarie 2023 08:48
FRF e strictă cu Mihai Pintilii și cu Marius Croitoru, dar Cristiano Bergodi și Nicolo Napoli nu ar avea nici ei voie să antreneze în prima divizie, conform regulamentelor Federației. Un italian trebuie să fi petrecut trei sezoane măcar în Serie B ca să-i fie permis să semneze cu un club românesc din „A”, o condiție pe care niciunul dintre ei nu o îndeplinește.
Insistența cu care Școala de Antrenori încearcă să-i oprească pe Mihai Pintilii și pe Marius Croitoru să mai profeseze în prima ligă e un prilej pentru a scoate la iveală și alte nereguli din branșa aceasta.
Cei doi nu au carnete de antrenori, deci ei nici măcar nu pot fi considerați tehnicieni, nu au voie să conducă ședințele de pregătire, nici să transmită indicații în timpul partidelor. Dar nu sunt singurii care lucrează în afara regulamentului.
Nu ai experiență în primele ligi, nu ai voie aici!
Conform „Regulamentului privind Statutul Antrenorului", documentul în baza căruia își desfășoară activitatea toți tehnicienii din România, Cristiano Bergodi și Nicolo Napoli nu aveau voie să semneze contracte cu cluburi din primul nostru eșalon.
Articolul 23 din regulament conține formularea: „În situația în care clubul angajator participă în Campionatul Național Liga 1 se vor respecta și următoarele condiții suplimentare:
- Antrenorii care nu au cetățenia română, dar au antrenat în campionatele din Anglia, Spania, Italia, Franța, Germania sau Olanda pot încheia contracte cu echipe din Liga 1 dacă au obținut Licența Pro și fac dovada că au antrenat minimum trei ani cel puțin la nivelul ligii a doua din țările mai sus menționate;
- Antrenorii fără cetățenia română care nu au antrenat în campionatele din țările enumerate mai sus pot încheia contracte cu echipe din Liga 1 dacă au obținut Licența Pro și fac dovada că au antrenat minimum trei ani la nivelul primei ligi din alte țări decât cele menționate în paragraful anterior".
Nicolo Napoli e cel mai departe
Articolul e completat cu precizarea că pot obține derogări din partea Comisiei Tehnice a Federației antrenorii care urmează cursurile și sunt pe cale să obțină licența Pro. Nu sunt specificate și condiții pentru derogări de la experiența pe care tehnicienii străini ar fi trebuit s-o acumuleze în campionate din afara României.
Nicolo Napoli nu a antrenat nicăieri în vreo primă ligă, exceptând experiențele lui din campionatul românesc. În Italia nu a condus vreun meci în primele două eșaloane. Cristiano Bergodi a adunat, din mai multe mandate, 31 de luni în Serie B și în Serie A. Modena, Brescia, Pescara sunt formațiile pe care le-a condus ca antrenor principal.
Ar putea exista o interpretare după care Bergodi ar îndeplini criteriile, dacă i-ar fi luată în calcul și activitatea avută ca antrenor secund în Italia. Regulamentul nu precizează foarte clar ce înseamnă ca un străin „să fi antrenat" în alte campionate, dacă această condiție presupune ca el să fi fost „principal" ori e suficient să se fi aflat în staff-ul unui club.
„Eu o să apelez la UEFA"
Ianis Zicu face și el școala de antrenori la Chișinău, așa cum procedează Pintilii și Croitoru. Carnetele de antrenori obținute în Moldova nu sunt valabile la București, așa că Zicu n-ar fi nici el antrenor acum, deși a condus deja două formații, pe Farul și pe Chiajna, ambele din liga a doua. Ianis a comentat subiectul la DigiSport:
„Eu voi continua școala tot în Moldova, acolo voi face și cursurile pentru licența Pro. Pe urmă o să întreb UEFA dacă am voie să antrenez în România sau nu. Școala de Antrenori din Chișinău e afiliată UEFA, la fel ca oricare din Europa, așa că nu văd de ce licențele obținute acolo ar fi mai puțin bune decât sunt altele".
„Ajungi la Pro în șase ani și jumătate"
Dănuț Oprea, fostul atacant de la Oțelul, conduce Școala de Antrenori din Chișinău. El a explicat la Orange Sport care sunt condițiile de lucru în Moldova:
„Obținerea tuturor licențelor, de la C la Pro, durează șase ani și jumătate. Diplomele sunt recunoscute peste tot în Europa, pentru că noi nu predăm după metode proprii, noi respectăm întocmai metodologia pe care ne-o transmite UEFA".
Foștii fotbaliști români care au mers acolo au procedat astfel pentru că, neavând diplome de bacalaureat, nu puteau obține carnete de antrenori la București. Ei rămân blocați, din moment ce carnetele luate în Moldova nu sunt recunoscute în România.
VIDEO Cristi Săpunaru atac la FRF: „M-am dus în Moldova și m-am cocoțat în bananieri? 20 de ani nu am fost zugrav, ci fotbalist”
Citește și:
Dică vine la Mioveni cu un fotbalist de la FCSB: „E în drum spre noi, îl așteptăm să semneze!”
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”