FOTBAL  »  Superliga  »  EXCLUSIV

INVESTIGAȚIE GSP Fotbalul românesc e în comă, Burleanu prosperă » Președintele FRF, conflict de interese: face bani în nume personal de la cluburile pe care le conduce + Detaliile imperiului Burleanu

Articol de - Publicat luni, 23 ianuarie 2023 10:22 / Actualizat luni, 23 ianuarie 2023 10:22

Gazeta a descoperit în Bacău investițiile de peste jumătate de milion de euro făcute în ultimii ani de președintele FRF ♦ Răzvan Burleanu deține o firmă care oferă servicii cluburilor de fotbal și își construiește o vilă luxoasă în care a băgat până acum peste 200.000 de euro ♦ Este etic și legal? De unde are Burleanu banii? Toate detaliile, în investigația GSP de mai jos.

Imaginați-vă un ministru a cărui companie privată - unde ministrul este unic acționar și administrator - are afaceri cu firme din domeniul de activitate al ministerului. Ori un politician cu putere ale cărui business-uri interferează tocmai cu cei pe care îi conduce sau cu domeniile pe care le legiferează. Sau, alt exemplu ipotetic, un președinte de federație sportivă a cărui firma încasează diferite sume de la unul sau mai multe cluburi afiliate. 

+15 FOTO

Pentru a preveni conflictele de interese la nivel decizional, în politică și administrație publică, statele au emis legi clare și mecanisme de control. Până și FRF, o instituție de drept privat, a simțit nevoia să penalizeze prin regulament conflictul de interese. În Codul de Conduită al Federației Române de Fotbal - care reglementează comportamentul tuturor angajaților, voluntarilor și colaboratorilor FRF - articolul 23 privind “Conflictul de Interese” spune că:

Este interzis ca persoanele prevăzute la art. 3 din prezentul cod să utilizeze poziția sau funcția pe care o dețin pentru a obține câștiguri personale necuvenite.

În limita posibilităților trebuie evitate și situațiile care reprezintă doar în aparență un conflict de interese având în vedere că uneori imaginea FRF poate suferi la fel de mult într-o astfel de situație ca și în situația unui conflict de interese real.

În ciuda acestor prevederi, chiar președintele Răzvan Burleanu este în prezent într-o situație teoretic interzisă de regulile instituției pe care o conduce! 

Balon pe un teren cumpărat după alegerea la FRF

„Veniți la Bacău să vedeți ce și-a construit Burleanu! Fotbalul e la pământ, dar el e tot mai bogat”, a transmis o sursă GSP la începutul acestui an. Gazeta a verificat informația și a descoperit investițiile făcute de președintele FRF în Gherăiești, un cartier din nordul Bacăului, chiar la ieșirea spre Piatra Neamț. 

Primul obiectiv se află chiar lângă calea ferată de la marginea orașului pe un teren îngrădit cu o suprafață totală de 2.700 de metri pătrați. Aici se ridică un balon modern de minifotbal construit după 2018. În fața laturii dinspre șosea - pe care scrie „Dribbling” cu litere vizibil inspirate din logoul producătorului danez de bere Carlsberg - se află o terasă, semn al celui de-al doilea obiect de activitate: în interiorul balonului se află și un bar. 

Fotbalul românesc e în comă, Burleanu prosperă » Președintele FRF, conflict de interese: face bani în nume personal de la cluburile pe care le conduce + Detaliile imperiului Burleanu
Sala Dribbling are un pub și un teren sintetic de minifotbal

Terenul a fost achiziționat de firma Lider Sport SRL - în care Răzvan-Marian Gheorghe Burleanu este unic acționar și administrator - în septembrie 2014, la fix jumătate de an după alegerea sa în funcția de președinte FRF. 

Pe site-urile de specialitate, parcele aflate la câteva sute de metri distanță, tot pe Calea Moldovei, sunt vândute cu 80-100 de euro metrul pătrat, ceea ce înseamnă că valoarea actuală a terenului este acum de minimum 215.000 euro

Gazeta a discutat cu mai mulți constructori de terenuri sintetice și de baloane presostatice, iar din discuții a reieșit că prețul total de construcție al unei baze similare celei a președintelui FRF este de minimum 125.000 de euro. Costurile barului din interior și ale accesoriilor nu sunt incluse.  

Burleanu senior: „E aglomerat, sunt multe grupe de copii”

Fotbalul românesc e în comă, Burleanu prosperă » Președintele FRF, conflict de interese: face bani în nume personal de la cluburile pe care le conduce + Detaliile imperiului Burleanu
Interiorul sălii, într-o imagine de pe contul de Facebook al firmei lui Burleanu

Când reporterii Gazetei au ajuns incognito în fața sălii, tatăl președintelui FRF, Gheorghe Burleanu, se pregătea să plece. Dialogul a fost surprins cu o cameră ascunsă:

  • Reporter: Vine lume?
  • Burleanu senior: E aglomerat. Sunt multe grupe de copii. Sunt cluburi de copii. Se fac și aniversări, băieții stau în bar la aniversări. Băiatul meu face programări, el e șeful. Eu doar îl ajut. 
  • Reporter: Asta e a domnului de la federație…
  • Burleanu senior: Păi e feciorul meu. Dar nu e al lui, e al lor, al băieților mei. Sunt împreună asociați. 

VEZI AICI CE SPUNE TATĂL LUI RĂZVAN BURLEANU, FILMAT CU CAMERA ASCUNSĂ

Două zile mai târziu, când reporterii l-au sunat oficial, tatăl președintelui FRF a fost mai puțin vorbăreț: „Nu știu, nu știu nimic despre grupele de copii și juniori. Sunt clienți, nu știu nimic. Eu sunt cu curățenia”. 

Reporterii Gazetei s-au lovit de o atitudine reținută și când au sunat la numărul de telefon unde se fac programări la balon, aparent numărul lui Cosmin Burleanu, fratele președintelui FRF.

  • Reporter: Ne puteți spune ce cluburi sportive au contract cu sala pentru antrenamentele grupelor de copii?
  • Fratele lui Burleanu: Contractele sunt confidențiale. Nu știu dacă asta privește o a treia parte.
  • Reporter: Dacă proprietarul sălii e președintele FRF nu credeți că ar putea fi un conflict de interese?
  • Fratele lui Burleanu: Nu mă privește, mă ocup de programări. O zi bună! (închide telefonul)

Clientul afiliat FRF: „N-am participat la alegeri”

Totuși, pe site-ul sălii se află destule indicii privind clienții din fotbal. Regulat, în afara evenimentelor de seniori din minifotbal, la Dribbling se organizează turnee amicale cu participarea diferitelor cluburi și școli de fotbal din oraș. Aceștia, însă, vorbesc reținut sau refuză de-a dreptul să discute atunci când aud că e vorba despre un subiect ce îl privește pe șeful FRF. 

Fotbalul românesc e în comă, Burleanu prosperă » Președintele FRF, conflict de interese: face bani în nume personal de la cluburile pe care le conduce + Detaliile imperiului Burleanu
Copii premiați la un turneu organizat de Dribbling

La înscriere există o taxă de 400 de lei, dar oamenii de la școli zic că sunt mulțumiți. „Am fost pe la multe turnee, dar aici am rămas impresionați că la plecare fiecare copil a primit câte ceva. Pachețele, dulciuri, trofee”, spune Costel Bușagă, coordonatorul școlii Aripile Bacău. 

Un alt client este Aerostar Bacău. Clubul de Liga 3 afiliat la FRF nu doar că trimite grupele de copii la turneele Dribbling, dar folosește sala președintelui federației și pentru antrenamente, deși balonul se află în celălalt capăt al orașului decât baza Aerostar. Antrenorul Radu Sascău a declarat pentru Gazetă că grupa 2014 se antrenează regulat în sala lui Burleanu. Afirmația lui a declanșat ulterior o comedioară a reacțiilor în club. 

Contactat prima dată, Gabi Voicu, team-managerul Aerostar, a spus că nu știe exact ce grupe merg la „Dribbling”, dar a promis că revine cu lămuriri: „Din câte știu, cred că doar o grupă. Nu am control asupra informației, mai ales că acum am schimbat și șeful de la centrul de copii și juniori, preia altcineva funcția respectivă. A fost domnul Elisei, un domn mai în vârstă”.

Fotbalul românesc e în comă, Burleanu prosperă » Președintele FRF, conflict de interese: face bani în nume personal de la cluburile pe care le conduce + Detaliile imperiului Burleanu
Pubul din interiorul sălii

Aparent înlocuitul Corneliu Elisei: “Nu am plecat de la club, sunt tot aici. Nu merge nicio grupă la Dribbling. Anul trecut au fost mai multe grupe. Ai lui Sascău și Eusebiu Nica. Făceau pregătire numai pe timp de iarnă, când e timp rău”.

După trei ore ore, Gabi Voicu a revenit: „Mă bușește și râsul despre marele conflict de interese. M-am interesat, nu există niciun contract cadru între noi și Dribbling. Nici nu aveam habar al cui e balonul. Nu știam că e al fratelui președintelui FRF. Acum 4 ore nu știam cine e proprietarul balonului ăla. 

Luați în considerare și faptul că Aerostar e singurul club din România care la alegeri nici măcar nu a trimis adeziunea și nici nu a fost la alegeri. La prima, cu domnul Gică Popescu (n.r. - în 2014), am fost, dar la ultimele două alegeri nu ne-am prezentat”. 

Fotbalul românesc e în comă, Burleanu prosperă » Președintele FRF, conflict de interese: face bani în nume personal de la cluburile pe care le conduce + Detaliile imperiului Burleanu
Balonul Dribbling, văzut din fața casei în construcție a lui Burleanu

Burleanu spune că nu se mai ocupă din 2014

Potrivit lui Voicu, colaborarea cu firma președintelui FRF a fost realizată fără știrea clubului: „E o singură grupă, cea de inițiere, copii de 8-9 ani. E o acțiune inițiată de antrenorul de la grupa respectivă împreună cu părinții copiilor ca pe perioada vacanței să meargă să se antreneze acolo în plus. Două antrenamente pe săptămână, nu e mare lucru. Nu e un parteneriat, nu e nimic oficial. Nici măcar nu am fost întrebat. Sunt 10 copii, acolo. Când dă căldura, se vor antrena pe terenul nostru sintetic”. 

Fotbalul românesc e în comă, Burleanu prosperă » Președintele FRF, conflict de interese: face bani în nume personal de la cluburile pe care le conduce + Detaliile imperiului Burleanu
Copii și părinți, în interiorul pubului

Întrebați de reporteri dacă știu despre alte cluburi care folosesc sala Dribbling pentru antrenamente, reprezentanții altor școli de fotbal din oraș au vehiculat mai multe nume printre care FC Star și FC Joy, dar oficialii acestor entități au negat colaborarea. 

După două zile de telefoane la școlile din Bacău, Gazeta i-a trimis întrebări și președintelui FRF. Răzvan Burleanu a răspuns că, în ciuda prezenței sale în actele firmei Lider Sport SRL, nu se mai ocupă de companie din 2014, de când a câștigat alegerile. Burleanu nu explică, însă, și de ce nu a ieșit din acționariat în cei 8 ani scurși de atunci: 

„Firma la care faceți referire este o societate comercială înființată în urmă cu mai bine de 16 ani, unde dețin 100% din acțiuni și care își propune ca misiune oferirea unei experiențe fotbalistice pasionaților acestui sport. Încă de la început, proiectul a fost coordonat de către tatăl meu, Gheorghe Burleanu, care, imediat după ce am devenit președintele FRF, a refuzat orice altă propunere de a lucra în cadrul vreunui club de fotbal din România, în ciuda fostei cariere de jucător de fotbal sau antrenor, pentru a nu alimenta vreun subiect de conflict de interese în legătură cu persoana mea. Din 2014 nu mai sunt implicat în activitatea operațională a acestei societăți, fratele meu, Cosmin, fiind cel care și-a asumat această responsabilitate, în calitate de angajat al firmei”. 

Menționez că proiectul nu a beneficiat de fonduri din partea FIFA, UEFA, FRF sau AJF, fiind o investiție exclusiv privată și așa va și rămâne. Subliniez, de asemenea, că societatea la care faceți referire nu a derulat niciun fel de relații comerciale cu Federația Română de Fotbal
- Răzvan Burleanu, președinte FRF

Potrivit lui Burleanu, doar un club afiliat la FRF, anume Aerostar, este „client ocazional” al firmei sale, dar șeful federației nu vede aici o problemă. În răspunsul său, Burleanu spune că „orice persoană fizică sau juridică, indiferent dacă este sau nu membru afiliat al FRF, are posibilitatea de a utiliza această bază sportivă în condiții comerciale identice”.

Firmă cu venituri mici, casă scumpă

Înființată în 2006, firma Lider Sport SRL are 3 angajați și deține încă un punct de lucru, în orașul Onești, chiar lângă stadion. În baza unui contract de concesiune pe 25 de ani încheiat cu primăria în 2011, societatea lui Răzvan Burleanu a construit și la Onești un balon pentru minifotbal, folosit de-a lungul timpului de școlile de fotbal din oraș și de clienți veniți pentru agrement. “Acum arată rău, gazonul s-a distrus”, spune un om de fotbal din oraș, sub protecția anonimatului. 

Fotbalul românesc e în comă, Burleanu prosperă » Președintele FRF, conflict de interese: face bani în nume personal de la cluburile pe care le conduce + Detaliile imperiului Burleanu
Balonul Dribbling din Onești, lângă stadionul din oraș

Cu două săli și un bar, compania lui Burleanu a avut în 2021 active imobilizate în valoare de 735.331 de lei, o valoare de peste trei ori mai mare decât în 2013, ultimul an de dinaintea alegerii lui Burleanu la FRF. Conform site-ului termene.ro, cifra de afaceri în 2021 a fost de 410.000 de lei, de aproape 8 ori mai mare decât în urmă cu 8 ani, însă profitul net s-a ridicat la doar 30.000 de lei.

După ce în 2013 înregistra pierderi de 150.000 de lei, Lider Sport a devenită profitabilă în 2019, dar sumele au rămas mici în anii pe plus: 34.000 de lei (2019), 23.000 (2020), 30.000 (2021). Datoriile companiei în anul fiscal 2021 au însemnat 988.000 de lei. 

O firmă cu o activitate modestă, cu profituri nespectaculoase și cu datorii de 200.000 de euro, Lider Sport este singurul business în care Răzvan Burleanu apare oficial. Totuși, la fix 150 de metri distanță de balonul aflat la ieșirea din Bacău se ridică o vilă impunătoare, cu două etaje și “cu finisaje exterioare de cea mai bună calitate”, așa cum susțin constructorii contactați de Gazetă. 

VEZI IMAGINI CU CASA LUI BURLEANU DIN BACĂU

Vila neterminată apare pe un teren de 697 de metri pătrați, intrat în posesia președintelui FRF în august 2019. La prețul actual al pieții, terenul valorează cel puțin 55.000 de euro, în timp ce imobilul - în faza sa actuală - e estimat de specialiștii contactați de Gazetă la 200.000 de euro. În momentul în care curtea va fi amenajată, iar clădirea va fi finisată la interior și la exterior prețul de construcție poate depăși 300.000 de euro. 

Fotbalul românesc e în comă, Burleanu prosperă » Președintele FRF, conflict de interese: face bani în nume personal de la cluburile pe care le conduce + Detaliile imperiului Burleanu
Calea nebetonată de acces pe care se află vila lui Burleanu

Detaliile construcției se află pe un panou rupt în două. Primele lucrări au început în iulie 2020, dar au fost abandonate temporar în urmă cu câteva luni. “Noi am făcut doar structura, nu știm cine a construit mai departe”, spune reprezentantul Biarcon SRL care figurează ca firmă constructoare. 

Conform actelor, casa trebuie să fie gata până pe 5 iulie 2023, adică peste jumătate de an. 

Răzvan Burleanu, venituri imense din fotbal

În condițiile în care afacerile îi aduc venituri infime, cum se explică investițiile de mult peste jumătate de milion de euro pe care Răzvan Burleanu le-a făcut în perioada în care a devenit președintele FRF?

Explicația stă în veniturile sale din fotbal. 

În cei aproape 9 ani de când conduce fotbalul românesc, Burleanu a încasat numai din salarii 424.000 de euro. La asta se adaugă sumele câștigate în urma deplasărilor în străinătate. Până în 2018, șeful FRF câștigase 40.000 de euro doar din diurnele obținute pentru participarea la diferite evenimente internaționale legate de fotbal. Sumele obținute din diurnele pentru deplasările cu echipele naționale nu sunt cunoscute. 

Din aprilie 2021, Burleanu este și membru în Comisia FIFA - echivalentul Comitetului Executiv al forului internațional - , poziție de pe urma căreia încasează anual 250.000 de dolari net. La această sumă de adaugă diurna de 250 de dolari oferită de FIFA care se reduce la 150 de dolari dacă oficialul beneficiază de mic dejun sau mese incluse în cazări.

CITEȘTE ȘI ALTE ȘTIRI DE ACTUALITATE: 

Rădoi, salariu fabulos! Va câștiga o avere în Arabia Saudită

Transfer anunțat la conferința de presă: Hermannstadt - FCSB a fost ultimul lui meci

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen
Noutati auto
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen
Svitolina și Monfils, imaginile săptămânii la Australian Open » Cum au fost surprinși pe coridor, după victoriile mari de azi: „Avem noi, ucrainencele, asta!”
Tenis
Svitolina și Monfils, imaginile săptămânii la Australian Open » Cum au fost surprinși pe coridor, după victoriile mari de azi: „Avem noi, ucrainencele, asta!”
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile
Superliga
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile

„S-a degradat de la an la an, mi-era milă de el” » Drama tulburătoare a lui Vasile Ardeleanu, spusă de trei dintre foștii lui coechipieri. Câți bani i-ar fi dat Lăcătuș

Singur în Emirate » Titularul de la Rapid, „uitat” în Dubai! Ce s-ar fi întâmplat la îmbarcarea spre România


Comentarii (45)
istet10
istet10  •  24 Ianuarie 2023, 12:02
Postat de istet10 pe 23 Ianuarie 2023, 17:13

Tu esti prost clasic. ***

Inutil este vulgar?

Dobermannul
Dobermannul  •  24 Ianuarie 2023, 11:40
Postat de Dobermannul pe 24 Ianuarie 2023, 11:26

Eram. Si cu asta ce-am facut daca o s-o tinem langa din cooperativa in cooperativa? Vom distruge fotbalul romanesc?

Oare nu trebuie odata si odata sa incepem sa jucam pe bune fotbal pentru ca tot facandu-ne ca o facem am ajuns in fundul gropii. Fotbal fara cooperative si fara influenta politica vreau, fotbal pe bune.

Dobermannul
Dobermannul  •  24 Ianuarie 2023, 11:26
Postat de bunicu pe 24 Ianuarie 2023, 10:37

Dar cooperativa de la Bistrița unde erai pe timpul lui Sandu și Mitică ei au făcut averi colosale mai ceva ca Burleanu.

Eram. Si cu asta ce-am facut daca o s-o tinem langa din cooperativa in cooperativa? Vom distruge fotbalul romanesc?

Vezi toate comentariile (45)
Comentează