Articol de Remus Dinu - Publicat sambata, 18 martie 2023 09:29 / Actualizat joi, 23 martie 2023 12:22
Bogdan Lobonț (45 de ani), antrenor care-și plănuiește revenirea în circuit după ce ultima oară a fost pe banca României U20, le-a transmis un mesaj fără echivoc tehnicienilor care vor să păcălească regulamentele și activează fără licență. Invitat la podcastul „Profu' de Sport”, fostul portar a avut o poziție tranșantă pe marginea controversei anului în fotbalul românesc.
Fostul mare portar al echipei naționale nu înțelege de ce mulți dintre antrenorii din Liga 1 preferă să „ardă” etapele și sacrifică perfecționarea în meserie în favoarea unor experiențe cât mai timpurii în antrenorat.
Bogdan Lobonț, tranșant: „Tată, ai nevoie de școală ca să fii antrenor!”
„Toți vor să fie antrenori mâine. Nu, tată, ai nevoie de școală ca să fii antrenor! Toți vor repede. Dar când te-ai dus la școală, ai început din clasa a 12-a? Sau dintr-a-ntâia? Ai nevoie de timp.
OK, mulți zic: «Aaa, că a fost jucător la înalt nivel și aaa, păi, știe meserie, știe aia». Nu, e diferit. D-aia e școală, să înveți.
Ce, dacă eu după ce am făcut 18 ani și știu să conduc pentru că m-a învățat tata să conduc pe tractor, mă urc la volan și conduc pe drumurile naționale, ce-mi face Poliția? Îmi dă amendă 40.000 euro? Nu, îmi face dosar penal. Dacă - Doamne, ferește! - mai fac și un accident, se întâmplă ceva mai nasol, risc să fac și închisoare”, a spus Bogdan Lobonț, la„Profu' de Sport”.
Bogdan Lobonț: „Trebuie să faci pașii ăștia!”
„Pisica” Bogdan Lobonț a vorbit și despre propriile etape parcurse în drumul spre obținerea licențelor:
„Din 2019 până azi, am făcut Licența A și UEFA Pro. În 2014, am fost prima generație la școala „Kunst Ghermănescu”, unde am făcut cursul pentru obținerea carnetului de antrenor. Că în baza carnetului de antrenor poți să te înscrii după aia să-ți iei toate licențe.
Deci, din 2014 până în 2023 câți ani sunt? Nouă ani de zile până să ajung să-mi iau Licența Pro. Zi 8, că în vară mi-am luat Licența Pro la Coverciano. Trebuie să faci pașii ăștia!”, a mai spus Lobonț.
Toți se visează Guardiola, care a trecut de la echipa a doua la prima echipă și a avut super-performanțe. Dar ai noștri uită faptul că Pep a făcut toți pașii, și-a luat toate licențele și a antrenat mai întâi un sezon la Barcelona B.
- Bogdan Lobonț
Bogdan Lobonț, ofertat din Liga 3 din România: „Singur nu se poate!”
Iarna aceasta, Lobonț a fost aproape să revină pe banca unei echipe, fiind ofertat, conform liga2.ro, de CS Tunari, o formație din cel de-al treilea eșalon. Tehnicianul a explicat de ce discuțiile nu s-au materializat.
„Astăzi, singur nu poate. De asta am refuzat, nu mă feresc să spun, oferta de la CS Tunari. Pentru că am cerut încă 5 persoane în staff. Le-am prezentat o analiză după ce la discuția cu ei (n.r. cu cei din club) mi-am luat cinci pagini de notițe, ca să înțeleg ce vor.
«Bogdan, eu vreau să fac performanță». OK, bun, haideți să vedem cum se face performanța asta, ăsta e planul meu. Accepți, bine, nu accepți, iarăși e bine. De aceea sunt și celelalte persoane lângă mine în staff, ca să gestioneze unu din astea patru puncte pe care eu le-am pus aici în plan.
Că sunt patru puncte mari și late: chimia echipei, analiza, strategia și politica de transferuri sau durata contractelor la jucători. Nu că nu sunt competent să le gestionez singur, că pot s-o fac, dar practic nu mai îmi rămâne timp să antrenez echipa.
Preparatorul atletic face asta, antrenorul secund face asta, analistul face asta. Haideți să vedem ce strategie aveți pentru transferuri, cine e responsabil? Că degeaba tu vii la mine și-mi spui: «Lobby, eu vreau să fac performanță», iar jucătorii au contract doar pe un an. Că intră imediat în ultimele 6 luni și semnează în altă parte, le fuge concentrarea”.
În scurta sa carieră de antrenor, Bogdan Lobonț a antrenat-o pe U Cluj (sezonul 2018/2019), dar și naționala U20 (2011-2022). De asemenea, a activat pentru puțin timp în staff-ul lui Cosmin Contra de la prima reprezentativă a României. Lobby a fost selecționerul României U20 între 10 august 2021 și 30 iunie 2022. A obținut 3 victorii și a pierdut de 5 ori.
Profu' de Sport, episodul #14: emisiunea integrală cu Bogdan Lobonț
Citește și alte știri din podcastul cu Bogdan Lobonț:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”