Articol de Răzvan Luțac - Publicat joi, 23 martie 2023 22:40 / Actualizat joi, 23 martie 2023 22:54
La primul meci al maghiarilor după cazul Ungaria Mare, 1-0 cu Estonia, facțiunea dură a fanilor maghiari a afișat steagul Ungariei Mari pe Puskas Arena. Asta după ce Federația maghiară a reconfirmat că-i va lăsa pe fani cu steagurile și harta Ungariei Mari. Dar atât. Lumea de rând n-a avut treabă cu însemnele, ci doar ultrașii „vizați de mesajul federației”,
Oameni fericiți, care își fac poze-n grupuri și își cumpără magneți cu echipa de aur din anii '50. Fulare simple, cu stema țării, a Federației ori steagul tricolor. Suporteri din Estonia care împart masa de foosball cu maghiari și sute, mii de copii, invitați gratuit să vadă echipa națională a lui Szoboszlai și Sallai. Pe spatele lor scrie Honved, Dunakeszi, Budafok.
GSP a asistat la Ungaria - Estonia, pe colosul „Ferenc Puskas”
Zeci de steaguri agățate pe mărețul „Ferenc Puskas”, arenă de 67.000 locuri care își deschide toate inelele și e trei sferturi plină la un meci amical! Și, undeva la peluză, un steag care a inflamat România de două zile.
Gazeta Sporturilor a fost la Ungaria - Estonia, primul meci după scandalul Ungaria Mare. Iar Ungaria Mare a fost într-un singur loc. În galerie.
În rest, în Ungaria, subiectul a trecut aproape neobservat. Ziarele au alocat spații mici, aproape inexistente. „O mângâiere politică pentru niște ultrași", au comentat oamenii din tribune. Cum se traduce asta?
Fotbalul ca unealtă politică
Ungaria încearcă, de cel puțin un deceniu, să șteargă impresia unui Nottingham Forest al fotbalului la nivel de națională. O echipă cu două finale de Campionat Mondial (‘38, ‘54), sigur, ambele pierdute, însă o performanță fără seamăn în vecini. Însă una pierdută în alb-negru.
Investițiile masive în Academia Puskas, rezultatele încurajatoare din Liga Națiunilor - o promovare în primul eșalon valoric - și calificări la ultimele două ediții de Euro au schimbat puțin imaginea unui fotbal care trăia doar din amintiri.
La Budapesta, fotbalul a început să atragă. Din kilometru în kilometru au răsărit stadioane noi, Ferencvaros, MTK și cel național, iar echipa națională a ajuns să vândă și 30.000 de abonamente. Uriaș.
Există însă o categorie de fani ai naționalei mai reci cu promisiunile interne. Ei observă cum, din vedetele naționalei, doar unul, Sallai, a debutat la Puskas. Szoboszlai (Austria), Orban (născut și crescut în Germania, a jucat exclusiv acolo) și chiar noile speranțe Kerkez (Austria și Italia) și Csoboth (Portugalia) s-au format "afară".
"În Ungaria, fotbalul e folosit politic de la nivel înalt. S-au scris atâtea rânduri despre pasiunea premierului Viktor Orban", întăresc maghiarii care au discutat cu GSP. Iar amintirile secolului trecut sunt la tot pasul.
Istoria nu se lasă
La câteva sute de metri de centrul orașului, pe strada Rumbach Sebestyen, un perete întreg este acoperit de un rezultat care a șocat fotbalul pe când părinții actualilor internaționali maghiari erau doar niște copii.
Pe 25 noiembrie 1953, Ungaria zdrobea Anglia la ea acasă, pe Wembley, cu 6-3. Era abia a doua înfrângere a inventatorilor fotbalului pe teren propriu. Îi bătuse doar Irlanda acolo.
O pagină uriașă din Nepsport, "Sportul Popular" din Ungaria, și imagini cu un gol și o săritură a magnificului din poartă, Gyula Grosics, sar în ochi oricui trece prin zonă.
După nici un an, Ungaria ajungea în finala CM. Era deja campioană olimpică. Celălalt magnific, Puskas, e nume de orice. De la stadion la bar pe "pietonalele" din zona de baruri a capitalei Ungariei. Dar și de academie.
Cum s-a ajuns la cazul Ungaria Mare
Aproape de Budapesta, academia "Ferenc Puskas" se întinde chiar în spatele casei părintești a premierului Orban. "E o legendă că sportul și politica nu merg mână în mână, iar Ungaria e cel mai bun exemplu", spune alt maghiar contactat de ziar.
Orban este și prieten foarte bun cu președintele federației maghiare (MLSZ), Sándor Csányi. Ultimul e vicepreședinte UEFA și cel care a girat, practic, mesajele MLSZ referitoare la liberul acces al fanilor cu simbolurile Ungariei Mari.
Marți, 21 martie 2023, Federația maghiară a anunțat că suporterii pot veni cu simbolurile sus-numite la meciurile cu Estonia, amical, și Bulgaria, din preliminariile Euro. Șefii fotbalului maghiar susțineau că unda verde ar fi venit de la UEFA și FARE, departamentul antidiscriminare al forului european.
Contactată de GSP, presa din România și FRF, UEFA a negat ferm acest lucru. Însă maghiarii au întărit, a doua zi, că nu retrag anunțul inițial. "E o mișcare pur politică", spun, la Budapesta, cei care cunosc fenomenul.
„Fanii, folosiți politic”
„Asta în condițiile în care inflația e la cote alarmante, chiar dacă a scăzut puțin. Iei lucruri de 4 ori mai scumpe decât în România”, completează ei. Așa că, spun maghiarii, comunicatul federației ar putea fi exact ceea ce au zis și spectatorii. O mângâiere politică.
„Fanii de fotbal de extremă-dreapta sunt folosiți de ani de zile de partidul de guvernământ maghiar în scopuri politice. Ultrașii afișează adesea bannere înainte de meciuri care întăresc mesajul actual al partidului de guvernământ maghiar: aceștia își bat joc adesea de homosexuali, de valorile occidentale, de Black Lives Matter și de mișcarea LGBTQ", ne spune Csaba Lukacs, un jurnalist etnic maghiar din România stabilit la Budapesta.
Un urmăritor al meciurilor echipei naționale ale Ungariei, el dă și exemple.
„Prezența extremei drepte la meciurile echipei naționale este atât de răspândită încât, înainte de meciul echipei maghiare din Germania din 2022, brigada Carpathian Brigade a făcut o postare specială pe Facebook în care le cerea membrilor săi să își acopere tatuajele care sunt "incompatibile cu legile locale".
O referire la dreptul penal german, care interzice afișarea simbolurilor extremiste, în special a celor asociate cu neonaziștii. Tot în dreptul Carpathian a apărut și steagul Ungariei Mari.
Doar în peluză
Cu un an înainte, chiar Viktor Orban le-a cântat în strună fanilor de extremă dreaptă. El a menționat că fanii maghiari care i-au fluierat și huiduit pe jucătorii irlandezi care au îngenuncheat în momentul Black Lives Matter "au fost provocați" de gestul acestora. Știrea a fost abordată, pe larg, de presa din Insule.
Apoi, Orban a apărut cu un fular cu Ungaria Mare la ultimul meci al naționalei de la Budapesta din 2022.
Iar la meciul amical cu Estonia, primul de după anunțul Federației maghiare, singura hartă vizibilă a fost cea de la peluză.
FINAL » Ungaria - Estonia 1-0
- A marcat: M. Adam 41
- Click AICI pentru statistici
- 41.000 de spectatori au asistat la meci, număr oficial
Ungaria: Dibusz - Lang, W. Orban, At. Szalai - Bolla, Kalmar, Vecsei, Kerkez - Sallai, Szoboszlai - Adam
Selecționer: Marco Rossi
Estonia: Hein - Kuusk, Paskotsi, Baranov - Ojamaa, Shein, Vassijev, Sinyavskiy, Pikk - Kait, Sappinen
Selecționer: Thomas Haberli
Käit, ce ocazie!
Doi jucători din Liga 1 au fost pe foaia de joc a meciului dintre Ungaria și Estonia, scor final 1-0. Rapidistul Mattias Käit, folosit din primul minut pe postul de închizător, și FCSB-istul Joonas Tamm. Stoperul a fost rezervă.
Käit a ratat una dintre cele două mari ocazii ale Estoniei. În minutul 63, o minge respinsă după un corner a ajuns la el. A șutat la colțul scurt de la 17 metri, însă balonul a trecut puțin pe lângă. Maghiarii au înscris singurul gol al partidei într-un mod asemănător, prin Martin Adam de la Ulsan Hyundai (41). În minutul 71, Sallai a ratat un penalty.
UPDATE 20:30 / Steagul Ungariei mari, afișat de brigada dură a galeriei
„The Carpathian Brigade”, cea mai dură facțiune a galeriei maghiare, a afișat un mesaj care conținea steagul Ungariei Mari. Ulterior, după doar un minut, l-au acoperit.
Jocul de-a v-ați ascunselea a continuat, până într-un final, când imaginea a rămas vizibilă pe stadion. În jurul steagului apare și un mesaj, în limba maghiară: „Csak Egyutt”, în traducere „doar împreună”.
Doar în sectorul „The Carpathian Brigade” a apărut imaginea care a iscat polemici în ultimele zile. Restul suporterilor, peste 35.000, s-au comportat exemplar.
UPDATE 19:55 / Fanii maghiari nu intră în jocul Federației
Fanii prezenți pe Puskas Arena sunt la curent cu doleanțele Federației de la Budapesta, dar nu par impresionați.
„A fost o mâgâiere politică pentru un grup de ultrași. De aceea nu veți vedea oameni de rând cu acele însemne. Oamenii obișnuiți nu sunt interesați de politică, vin aici pentru fotbal", ne-a declarat un spectator.
UPDATE 19:25 / Lumea se strânge la stadion
Primii care își fac apariția la stadion sunt copiii de la școlile de fotbal. Sunt îmbrăcați similar, în echipamente negre, fără însemne.
Sunt cozi mari la casele de bilete, fiind așteptați peste 30.000 de spectatori.
Citește și alte știri din fotbalul internațional:
Opinie Marius Mărgărit » Dobre, de-a v-ați ascunselea cu adevărul!
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”